Elkezdődött a szentjánosbogarak varázslatos tánca: 5 Budapest-környéki helyszín, ahol megcsodálhatjuk a rajzást

Minden évben nyári bakancslistánk első pontjai közt szerepel a Szent Iván-éj környékére eső mesés szentjánosbogár-rajzás. Idén, a jó időnek köszönhetően már június elején szerelembe estek az apró rovarok, így akár már a hétvégén megcsodálhatjuk a bogarak varázslatos táncát.

szentjánonosbogár-séták 2024, Vácrátót
Fotó: Nemzeti Botanikus Kert, Vácrátót

Ezt a különleges természeti jelenséget minden évben nagy figyelem övezi, hiszen egészen különleges élmény, ahogy naplemente után a szentjánosbogarak több ponton megvilágítják a természetet. A röpképtelen nőstények ilyenkor a fűben várják a náluk jóval kisebb, de szintén világító hímeket, fénnyel jelezve nekik az utat.

szentjánonosbogár-rajzás 2024, Vácrátóti Botnaikus Kert
Fotó: Nemzeti Botanikus Kert, Vácrátót

Összegyűjtöttünk 5 Budapest-környéki helyszínt, ahol 2024-ben szervezett esti túrákon élvezhetitek a gyönyörű látványt:

Szentjánosbogár-túrák a Soroksári Botanikus Kertben

A különleges hangulatú botanikus kertben június 7. és 23. között csodálhatjuk meg a bogarakat. A kaktuszoktól íriszekig vezető séták során az esti madárhangokkal is megismerkedhettek.

További információ >> 

A Vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert 2024-es szentjánosbogár-sétái

A varázslatos kertben június első hetétől 1,5 órás, szervezett esti sétákon figyelhetitek meg a bogarak rajzását. Az este fél 9-kor kezdődő túrák limitált létszámúak, így előzetes jegyvásárlással látogathatók. A rajzást a június 8-án megrendezésre kerülő, a mesterséges intelligencia témáját körüljáró „Kert a köbön” esttel is színesítik.

További információ >>

szentjánonosbogár-túrák 2024, szentjánosbogár
Fotó: Nemzeti Botanikus Kert, Vácrátót

Szentjánosbogár-rajzás az Alcsúti Arborétumban

Az ország egyik legrégibb angolpark jellegű kertje nem véletlenül vonzza a látogatókat egész évben, hiszen a hatalmas területen az út szigetek és romantikus kastélyromok mellett vezet, a csodálatos környezet pedig még tovább fokozza az élményt. Különösen érdemes június során célba venni, ugyanis ekkor zajlik a szentjánosbogár-rajzás, amibe vezetett séták során betekintést nyerhettek esténként. Érkezés előtt érdemes figyelni az arborétum közösségimédia-felületeit!

Weboldal >>

szentjánonosbogár-rajzás 2024, Alcsúti Arborétum, vezett séták, esti séták
Fotó: Alcsúti Arborétum

Tata Tóvároskert

Június 7. és 23. között a tatai Csekeligetben is felgyúlnak a szentjánosbogarak apró mécsesei, a kellemes esti sétán az elképesztő látványon túl a tatai angolpark történetével is megismerkedhettek.

További információ >> 

Csodaszép angolparkok az országban:

Szentjánosbogár-figyelő körvonat a Kemencei Erdei Múzeumvasúton

Június 22-én, szombaton a Dunakanyar talán legvarázslatosabb estjén vehettek részt. A Múzeumok Éjszakáján a Kemencei Erdei Múzeumvasút este fél 9-től különvonatozásra hívja a kisvasutak szerelmeseit. A mozdony este fél 10-kor sípol az éjszakába és zakatol Kemence állomásról Feketevölgybe. Egy rövidebb fenti pihenő után, csendben lefelé gurulva, helyenként megállva csodálhatjátok meg a szentjánosbogarak varázslatos táncát. A kalandjárat indulásáig körbenézhettek a múzeumban, de beleshettek a mozdonyszínekbe is.

Facebook-esemény >>

Kemencei Erdei Múzeumvasút, kisvasút, családi program, szentjánosbogár-figyelő vasút
Fotó: Kemencei Erdei Múzeumvasút

A hazánk többi történeti kertjében, arborétumában, botanikus kertjeiben és nemzeti parkjaiban szervezett szentjánosbogár-séták időpontjait ITT találjátok meg.

Júliusban keressétek fel az ország csodálatos levendulásait: