Magyarország legszebb angolparkjai: 7 bakancslistás úti cél tavaszra

Kacskaringós sétautakkal, íves fahidakkal és romantikus tavakkal hívnak természetközeli kikapcsolódásra hazánk legszebb angolparkjai. Szabadkígyóstól Tatáig mutatjuk a legvarázslatosabb úti célokat, melyeket kár lenne kihagyni!

Festetics-kastély parkja, Dég

Hazánk legnagyobb angolparkjára bukkanhatunk a Balatontól mindössze egy karnyújtásnyira fekvő Dég településén. Az apró község ad otthont ugyanis a klasszicista stílusú Festetics-kastélynak, melyet egy hatalmas, szépen gondozott kert ölel körbe. A többórás sétára invitáló parkot az 1810-es években, a kastéllyal egy időben alakították ki, három vízfolyás találkozásánál. A 2 km hosszú, szerpentines tórendszer közepén egy apró sziget terül el, amelyen a vörös téglás Hollandi-ház ékeskedik.

Fotó: Kerekes Norbert (Magyarország legszebb helyei-csoport)

Wenckheim-kastélypark, Szabadkígyós

A Wenckheim család egykori, ma is impozáns szabadkígyósi rezidenciája a Dél-Alföld egyik legjobb állapotban fennmaradt kastélya. Ahogy az a kastélyoknál lenni szokott, páratlan szépségű angolpark veszi körül, de nem csak emiatt vonzó kirándulási célpont. A közelmúltban felújított, filmvászonra illő épület különféle kiállításoknak ad otthont, és interaktív elemekkel segíti a kastély, illetve annak egykori lakóinak megismerését. Az állandó kiállítás visszarepít a múltba: kiderül például, hogy miért van pontosan 365 ablaka, 52 szobája és 4 bejárata az épületnek. A kastély hétfő kivételével minden nap 10-17 óráig látogatható.

Fotó: Szabadkígyósi Wenckheim-kastély hivatalos oldal Facebook

Angolkert, Tata

Tata városa büszkélkedhet az ország legrégebbi angolkertjével, melyet az Esterházy család építtetett a XVIII. században. A megannyi páratlan természeti értékkel, romantikus romokkal és épített kincsekkel rendelkező parkban árnyas tölgyek alatt, csobogó forrás mellett töltődhetünk fel a természetben, de akár bebarangolhatjuk az Esterházyak nyári lakját is, amely bepillantást enged a grófok és grófnők fényűző mindennapjaiba. Az egykor nyári konyhaként működő Cellarius Kincsesházban helyi mesterek és termelők portékáit vásárolhatjuk és kóstolhatjuk meg, mielőtt leheverednénk a Cseke-tó partjára, hogy megcsodáljuk a Gerecse varázslatos látványát.

blank
Fotó: Shutterstock

Brunszvik-kastélypark, Martonvásár

Hazánk egyik legismertebb főúri rezidenciája, a Brunvszik-kastély Martonvásáron tündököl teljes valójában, a hozzá tartozó lenyűgöző angolkert pedig egy kellemes sétára hív minden évszakban. Az alapvetően barokk stílusban épült kastély több Brunszvik leszármazott tulajdonában is állt az évek alatt, mígnem utolsó tulajdonosa, Brunszvik Géza neogótikus stílusúvá építtette át az ingatlant. Hazánkban egyedülálló a kastélyhoz tartozó csodálatos angolkert, amely olyannyira lenyűgöző, hogy még Beethoven is többször megfordult a parkban. A Brunszvik-kastély a hét minden napján látogatható, 10 és 16 óra között.

blank
Fotó: Egy jó kép az utazásról

Alcsúti Arborétum

Hazánk egyik legrégibb angolkertjét rejti a Székesfehérvár és Tata között megbúvó, mesés Csaplári-erdő. A Budapesttől autóval alig egy órára található Alcsútdoboz nem véletlenül vonzza a látogatókat egész évben, hiszen minden évszakban tartogat meglepetéseket az Alcsúti Arborétum 40 hektárnyi területe. A lenyűgöző tavaszi színek mellett további meseszép látnivalókkal is találkozhatunk a természetvédelmi területen. Utunk során ugyanis többek között öblök, szigetek, sétaösvények, valamint romantikus kastélyromok és hidak mellett is elhaladunk.

Már elkezdődött a mesés Hóvirágünnep az Alcsúti Arborétumban >>

blank
Fotó: Békési József

Károlyi-kastélypark, Füzérradvány

Amennyiben a Zemplénben járva szeretnénk egy kis ízelítőt kapni az újkor nemesi pompájából, keresve sem találhatunk erre alkalmasabb helyet a 16. századi, késő-reneszánsz alapokon nyugvó Károlyi-kastélynál. A mai formáját az 1850-es években kezdődő átépítéssel elnyerő, a romantika és az eklektika stílusjegyeit magán viselő épületet Károlyi Ede megrendelésére Ybl Miklós tervezte meg, belsejét firenzei mesterek berendezési és használati tárgyai ékesítik, 100 hektáros angolparkját pedig több száz éves faóriások, halastavak, patakokon átívelő hidak és a térség különleges klímája teszi igazán varázslatossá.

blank
Fotó: NÖF/Kovács Zoltán

Nádasdy-kastélypark, Nádasdladány

A Fejér vármegyei Nádasdladány a historizmus korának egyik legmesebelibb kastélyát rejti, amely egészen a II. világháborúig a Nádasdy család otthonaként szolgált. Az impozáns épület körül egy közel 20 hektáros, csodálatos angolkertet építettek ki, amelyhez tartozik egy tó szigettel, vízeséssel és víztoronnyal. A II. világháború alatt az épület sértetlen maradt, de teljesen kifosztották, majd az elkövetkezendő években használták raktárnak, iskolának, de még postaként is funkcionált. A romantikus hangulatú kastély napjainkban ismét régi pompájában várja látogatóit.

blank
Fotó: nadasdladanyikastely.hu

Még több gyönyörű fotót találhattok „Magyarország legszebb helyei” Facebook-csoportunkban. IDE kattintva tudtok belépni!

Ezt a varázslatos belső kertet is érdemes felkeresni: