Mesébe illő kápolna rejtőzik a varázslatos Balaton-felvidék lankáin

A környék egyik gyöngyszemének számító Szigligetet nem csak a vár miatt érdemes meglátogatni, hiszen szintén itt található a Szentháromság-kápolna, amit a helyiek csak a Rókarántói-kiskápolnaként emlegetnek.

Fotó: Seres László drónfotó és videó

A varázslatos kápolna nemcsak egyedi bája miatt kihagyhatatlan úti cél, ha a környéken jártok, hanem a csodás panorámáért is érdemes idelátogatni, ami a szigligeti szőlőhegyen álló kápolna bejáratától tárul a kirándulók szeme elé.

A klasszicista stílusú kápolnát az 1840-es évek elején a helyi szőlőgazdák kezdték el építeni, majd 1846-os felszentelésekor a Szentháromságnak ajánlották fel.

blank
Fotó: Seres László drónfotó és videó

Annak ellenére, hogy milyen eldugott és békés helyen található, meglepően sok háborús esemény zajlott körülötte, többek között a kápolnához kötődő csoda is ehhez köthető.

Az egykor fazsindelyes tetejű templom tetejét a második világháború során a repülőkről őrtoronynak nézték, így több bombával is próbálták eltalálni, ám ezek során csak a tető égett le, a templom, illetve a benne lévő szentképek teljesen épek maradtak. Az újjáépítés során már cseréppel fedték be az építményt.

blank
Fotó: Seres László drónfotó és videó

1944-ben, nem messze a kápolnától lezuhant egy amerikai harci repülőgép, amiről egy emlékmű és egy tábla emlékezik, a templom előtti kis téren található kőkereszt pedig Szigliget hősi halottainak állít emléket.

blank
Fotó: Seres László drónfotó és videó

Az évek során több felújításon is átesett, a legutolsó és egyben legnagyobb renoválásra 1993-ban került sor. 2003 jelentős mérföldkő volt a kápolna életében, hiszen ekkor szerelték fel éjszakai világítással kívülről, így jól kivilágított fehér falaival azóta már éjszaka is messziről csábítja magához az erre járókat.

A "Magyarország legszebb helyei" Facebook-csoportunkban még több csodálatos kirándulóhelyet találsz! Ha szívesen csatlakoznál, kattints IDE!

Ha még több templomot megcsodálnál a Balaton mellett: