5+1 lenyűgöző látnivaló a mesébe illő Hercegkúton és környékén

A páratlan szépségű Tokaj-hegyaljai borvidék lankáinak ölelésében fekszik Hercegkút bájos települése, amely varázslatos történelmi pincesorokkal, természeti kincsekkel és remek borászatokkal csábít minket barangolásra.

Hercegkút madártávlatból / Fotó: Seres László drónfotó és videó

Gombos-hegyi pincesor

Sárospataktól néhány kilométerre, Hercegkút határában bukkanhatunk a település büszkeségére, a világörökség részét képező többszintes Gombos-hegyi pincesorra. A Tokaj-Hegyalja szívében található Gombos-hegyen a 19. század végén sváb telepesek vájtak háromszög alakú pincéket a domboldalba, melyek akár 40 méter mélyen is benyúlnak a hegy gyomrába. A fűvel borított pincéket romantikus macskaköves sétányok kötik össze, tetejükről szép kilátás nyílik a településre. Hétvégente jó eséllyel találunk nyitva tartó pincét, ahol megkóstolhatjuk a helyi borokat, és talán a földalatti vájatba is beleshetünk.

blank
Fotó: Seres László drónfotó és videó

Gombos-hegyi kálvária

Páratlan panorámáért érdemes útba ejteni a Gombos-hegy tetején 2009-ben felszentelt Feltámadás kápolnáját, melynek szabadon látogatható tetejéről elképesztő panoráma tárul elénk. A mesés látkép felfedi előttünk Hercegkút községét teljes nagyságában, így a falu túloldalán található Kőporosi pincesor is jól látható. A távolban felsejlenek a zempléni hegyek, Sárospatak házai és a tokaji Kopasz-hegy vonulata. A kápolnához 14 stációs kálvária vezet fel.

blank
Fotó: Hatvani Anikó

Kőporos pincesor

A falu északnyugati részén nem kevésbé látványos pincesor hív kellemes sétára, amely szintén az UNESCO világörökségi helyszíneinek sorát gazdagítja. A hobbitfalvára emlékeztető pincesor alapvetően nagyon hasonlít a Gombos-hegyire, kialakítása talán kissé keszekuszább, aminek hála romantikusabb összképet nyújt. Hercegkút fő látnivalójához közel parkolót alakítottak ki, valamint fedett pihenőhely várja itt a panorámában gyönyörködni vágyókat.

blank
Fotó: Seres László drónfotó és videó

Megyer-hegyi tengerszem

Hercegkút közelében varázslatos természeti látnivaló rejtőzik: Sárospatak határában járhatunk hazánk egyik legelképesztőbb tengerszemének csodájára. Az ember formálta Megyer-hegyi tengerszem az ország egyik legnépszerűbb kirándulóhelye, ami a tündöklő tó és a fölé magasodó, 70 méteres sziklafalak különleges látványának köszönhető. A néhol akár 6,5 méter mély tavat a Malomtó tanösvényen tudjuk körbejárni, amely meredek úton vezet fel a bánya peremére, ahonnan bámulatos kilátás nyílik a magyar csodatóra. Érdemes felmászni a hegy tetején épült kilátótoronyba is, ahol szintén szép panoráma fogad.

blank
Fotó: Györkő Zsombor

Rákóczi-vár, Sárospatak

Már első ránézésre is ismerős lehet a sárospataki Rákóczi-vár, hiszen az 500 forintos papírpénzünk hátoldalán is ott virít az egykor a Rákóczi-birodalomhoz tartozó építmény. A páratlan késő reneszánsz műemléket Perényi Péter főispán kezdte el építtetni az 1530-as években, fénykorát azonban I. Rákóczi György uradalma alatt élte a XVI. század első felében, amikor megépült például a belső udvar lenyűgöző loggiája. Jelenleg keddtől vasárnapig várja a történelem szerelmeseit a pataki vár, melynek átfogó Rákóczi-kiállítása az egész országban egyedülálló.

blank
Fotó: Tarhos Ferenc

+1 Frikker Tokaj-Hegyalja

A gyönyörű Kőporosi pincesoron barangolva egy családi pincészet egészen biztosan tárt karokkal vár: a Frikker Tokaj-Hegyalja első generációs borászata minden nap nyitva tart. A Frikker pincészetet egy fiatal házaspár alapította 2015-ben, miután felújítottak egy 1871-ben épült, majd a 2000-es években összeomlott pincét a világörökség részét képező pincesoron. Az elmúlt évek alatt egyre többen ismerték és szerették meg boraikat, melyeket akár a festői tokaji környezetben is élvezhetünk.

blank
Fotó: Frikker Tokaj-Hegyalja

A 25 hektárt felölelő szőlőtermő területeken főként furmint, hárslevelű és sárgamuskotály fajtákat találunk, melyekből kiváló borok készülnek. Ha szívesen bepillantanátok a birtok mindennapjaiba és ellesnétek a borkészítés fortélyait, jelentkezzetek be a Frikker borkóstolóinak, dűlőtúráinak egyikére, ahonnan felejthetetlen élményekkel távozhattok.

3958 Hercegkút, Petőfi Sándor u. 1/i | Kóstolópince: 3958 Hercegkút, Kőporosi pincesor 87-es számú pince | Weboldal

blank
Fotó: Frikker Tokaj-Hegyalja

A tokaji borvidék másik festői települését is érdemes útba ejteni: