6 csodálatos látnivaló a történelmi borvidék elbűvölő falujában, Tarcalon

A Tokaj-hegyaljai borvidék kevésbé felkapott, egyedi bájjal bíró községe, Tarcal remek úti cél azoknak, akik békés környezetben, jó borok társaságában fedeznék fel a környék lenyűgöző természeti és épített látnivalóit. 

Az Áldó Krisztus-szoborhoz vezető sétaút levendulái nyáron színesre festik a tájat / Fotó: Hatvani Anikó

Tarcali bányató

A Tokaj-Hegyalja vidékén körülbelül 20 külszíni bánya és kőfejtő működött hosszú évtizedekig, amelyek út- és vasútépítéshez, illetve árvízvédelmi munkákhoz biztosították az alapanyagot. Egykor Tarcal határában állt a Citrom-bánya, melynek bezárásával csapadék és forrásvíz töltötte fel a bányaudvart, létrehozva ezáltal a türkiz különböző árnyalataiban tündöklő tavat. A bányatóban fürdeni tilos, de gyönyörködni benne a hegyoldalról éppen elég különleges élmény!

blank
Fotó: Hatvani Anikó

Áldó Krisztus-szobor

A bányatótól egy rövid sétával – a 100 fokos lépcsősort megmászva, vagy egy lankásabb sétaúton keresztül – hamar feljuthatunk a község fölé magasodó Áldó Krisztus-szoborhoz, mely 8,5 méteres magasságával Európa legnagyobb, Jézust ábrázoló gránitszobra. A borvidék első számú látnivalóját Szabó Sándor szerencsi szobrász készítette, jelenlegi helyére 2015-ben került. A Mária út részét képező szobortól csodaszép kilátás nyílik a kéklő bányatóra, míg nyáron a szobrot körülölelő levendulapark is varázslatos látványt nyújt.

blank
Fotó: Aktív Magyarország

Tarcali aréna

Az Áldó Krisztus-szoborhoz vezető sétány elején, kis kitérővel kereshetjük fel a szebb napokat is látott tarcali Tiberius-arénát. Az amfiteátrumokat idéző nyári szabadtéri színpad nem a rómaiak idejéből maradt fenn, hiszen Tarcal mindig is az ókori Római Birodalom határán túl feküdt. Az aréna a Kopasz-hegy oldalába vájt egyik kőfejtő helyén került kialakításra, és ugyan jelenleg kissé elhanyagolt állapotban tetszeleg, a sziklafalba vájt nézőtér legfelső soraiból szép kilátás nyílik a lábunknál elterülő falura.

Tokaji-hegy

A Kopasz-hegyként, Nagy-Kopaszként, Eperjes-Tokaji-hegységként és Tokaji-hegyként is emlegetett, 10-12 millió éves rétegvulkánt a borvidék három települése, Bodrogkereszttúr, Tokaj és Tarcal öleli körbe. A hegy tetején magasodik az 1960-as években épített TV-torony, amelyet a tervek szerint hamarosan felújítanak, párhuzamosan a tokaji Fesztiválkatlan szabadtéri színpadától a toronyig közlekedő új, négyévszakos libegő kiépítésével. A hegytetőre vezető útról gyönyörű kilátásban lehet részünk a Bodrogközre, mindenképp érdemes tehát felgyalogolni az 512 méteres csúcsra.

blank
Fotó: JezW/Wikipédia

Szent Teréz-kápolna

A Henye-domb tetején található Szent Teréz-kápolnát gróf Grassalkovich Antal építtette 1749-ben, hogy kifejezze Mária Terézia iránt érzett háláját az uralkodónő adományaiért. A hagyomány szerint a tarcali szüret kezdete minden évben Teréz napja, amikor a hívők elzarándokolnak a kápolnához – ez a szokás inspirálta a kápolna felszentelését Szent Teréz tiszteletére. A szőlősorokkal körülölelt templomot 2015-ben teljeskörűen felújították, bejáratától meseszép panoráma tárul a kirándulók elé.

blank
Fotó: Seres László

Andrássy Kúria & Spa

Az Andrássy Kúria & Spa a borvidék különlegességeivel és egyedi élményekkel várja vendégeit és a környéken kirándulókat egész évben. 53 szobájával, wellness- és sparészlegével kikapcsolódási lehetőséget nyújt a feltöltődni vágyóknak, míg a szálloda étterme és terasza ízletes fogásokkal várja a gasztronómia szerelmeseit. Egy hosszú, kirándulással vagy aktív kikapcsolódással töltött nap után a Bobajka étteremben friss köntösbe bújtatott helyi fogásokat kóstolhatunk végig, az ételekhez pedig egy különleges, 120 tételes, kizárólag tokaji borokat felvonultató borlapról válogathatunk.

3915 Tarcal, Fő utca 94. | Weboldal

blank
Fotó: Molnár Dani

A Tokaj-hegyaljai borvidéktől nem messze találjátok hazánk egyik legszebb tengerszemét: