7 kihagyhatatlan látnivaló és program a mindig varázslatos Lillafüreden

Kevés olyan lenyűgöző, festői szépségű településrészt tudnánk felsorolni hazánkban, mint Lillafüred, ahol gond nélkül eltölthetünk akár több napot is, teljesen feltöltődve távozva. Mutatjuk, milyen látnivalókért és programlehetőségekért érdemes ellátogatni a térségbe!

Palotaszálló

Lillafüredről elsőre mindenkinek a Palotaszálló jut eszébe, amely a három hegy által körbeölelt festői vidéken bújik meg, kilátással a Szinva-patak völgyére és a Hámori-tóra. A neoreneszánsz stílusban épült szálloda igazán mesebeli hangulatot kölcsönöz a településnek, melynek körbejárása során valóban úgy érezhetjük, mintha egy különleges történet főszereplői lennénk. Amennyiben szeretnétek néhány éjszakát eltölteni Lillafüreden, a szálló 131 kényelmes szobája, wellness- és fürdőrészlege garantálja a feltöltődést.

3517 Miskolc-Lillafüred, Erzsébet sétány 1. | Weboldal | Facebook

Fotó: Válóczi László

Hámori-tó

A szálló körül fekvő, 9 méter mély, mesterségesen megnagyobbított Hámori-tó Lillafüred másik jellegzetes látványossága. Elsődleges szerepe a vízellátás és a vízingadozás mérsékelése, de emellett búvárkodásra és csónakázásra is alkalmas. A gyönyörű Palotaszállótól alig 100 méterre pedig akár vízre is szállhatunk, az itt található csónakkölcsönző jóvoltából. Egy biztos, ezt az élményt nem szabad kihagyni, hiszen még lenyűgözőbb látvány tárul elénk a kastélyra és annak zöldellő környezetére.

Fotó: Válóczi László

Zsófia-kilátó

Tavaly augusztus óta újra látogatható a Zsófia-kilátó, amely igazán lenyűgöző kilátással kecsegteti a kirándulókat. Nevét a Borsodi Bükk Egylet alapítója, báró Vay Béla Borsod vármegyei főispán felesége, gróf Teleki Zsófia tiszteletére kapta. A régi kilátó túlélt két világháborút, majd 1950-ben lebontották és a helyére antennát telepítettek, a Dolka-hegy oldalába. A kilátók királynőjének is nevezett, felújított torony legtetején, 390 méteres tengerszint feletti magasságból csodálhatjuk meg a patinás Palotaszállót, a Hámori-tavat és a völgykarokat.

Fotó: Horváth Csongor

Lillafüredi-vízesés

Magyarország legmagasabb mesterséges vízzuhataga 20 méter magasból ontja magából a vizet. A Szinva-patak táplálta vízesés korábban a Hámori-tóba torkollott, de a Palotaszálló építésekor a vizet elterelték, így kialakítva a vízesést, mellette hangulatos, teraszos sétánnyal. A sétányról könnyedén megközelíthető a vízesés lábánál található Anna-barlang bejárata. Mindemellett még egy József Attila-szobor is várakozik a zuhatag előtt, ugyanis a költő Óda című versét a Lillafüreden eltöltött idő ihlette.

Fotó: Válóczi László

Lillafüredi kisvasút

Ha ránk hallgattok, semmiképp sem szabad kihagyni az egynapos kirándulás programtervéből a lillafüredi kisvasutazást, hiszen a zakatoló szerelvények a környék leglátványosabb pontjain vezetik végig a látogatókat, erdőkön, alagutakon átsuhanva. A Miskolcról induló erdei kisvasút a városi környezetből érkezik meg a Szinva és a Garadna völgyébe, ahol először a Hámori-tó partján kanyarog, majd elvisz minket az Újmassai őskohóig, a pisztrángtelepig, és végül Garadnánál fejezi be az útját.

Tovább a weboldalra >>

Fotó: Válóczi László

Lillafüredi pisztrángtelep

Lillafüredtől néhány kilométerre bukkanhatunk rá a kellemes hangulatú erdei halsütödére, amely 1991-ben nyitotta meg kapuit, majd hamar országszerte ismertté vált. Az egész évben nyitva tartó étteremben a klasszikus, egyben sült pisztrángok mellett pontyból, kecsegéből és harcsából készült ételeket is találhatunk, olykor teljesen új köntösbe csomagolva. Az isteni fogásokat mind saját kezűleg készítik el nektek, a fűszerezésért pedig az étterem fűszerkertjének növényei felelnek.

3517 Miskolc III.ker Újmassa 01177/1 hrsz. | Weboldal | Facebook

Fotó: Lillafüredi Pisztrángtelep Facebook

Lillafüredi libegő

Amennyiben már földön, sínen és vízen is megcsodáltuk Lillafüredet, akkor jöhet a levegőben való szemlélődés. A libegő az üdülőövezetből indul, és a Jávorhegyre szállítja utasait, gyönyörű kilátást nyújtva a Bükk-hegység kincseire. Az 1080 méter hosszú útvonal körülbelül 16-18 percig tart, eközben pedig érinti a régió több, Natura 2000 védelem alatt álló látnivalóját is, ezért a térség egyik valódi turisztikai kuriózumának számít.

3517 Miskolc, Erzsébet Sétány 77. | Weboldal

Fotó: Lillafüredi Libegőpark – Horváth Csongor

Kirándulj tovább hazánk tündérlakta vidékein: