Tündérország nyomában: 5 bájos, tündérlakta kirándulóhely hazánkban

A magyar hiedelmek Erdélyt a tündérek lakhelyeként tartják számon, míg a balatoni néphit szerint Tihany a környék tündéreinek fővárosa, de állítólag a Szigetköz és a Pilis is bővelkedik tündérhelyekben. Akármi is legyen az igazság, hazánkban számtalan olyan lenyűgöző helyszínnel büszkélkedhetünk, ahol biztosan élnek varázslények.

Sipovics-tengerszem, Szilvásvárad

Az önmagában is felejthetetlen szilvásváradi Szalajka-völgyből képtelenség úgy távozni, hogy ne gyönyörködtünk volna hosszú percekig a Felső-tó, vagy másnéven a Sipovics-tengerszem kristálytiszta víztükrében. A minden évszakban különleges színekben pompázó, csillogó tó keletkezése a Szalajka-patak több helyen való felduzzasztásának köszönhető. A Bükki Nemzeti Park bejárataként is számontartott völgyet és a benne található kristálytiszta vizű tengerszemet, valamint az azt körbeölelő természeti kincseket érdemes minél több túraútvonalon keresztül felfedezni.

Fotó: Petró Róbert Migo

Tündérkapu, Esztergom

A Pilis északi részének legnyugatibb felén, a Nagy-Strázsa-hegyen található a szabad szemmel már messziről jól látható Strázsa-barlang sziklaboltozata, amelynek varázslatos előcsarnokát nem véletlenül nevezik Tündérkapunak. A Tündérkapu vagy Angyalszáj elnevezést a 290 méteres magasságban kialakult barlang bejáratánál megfigyelhető, égre néző ablakai és csipkézett kőhídjai miatt kapta, hiszen könnyen hihetjük azt, hogy pont egy ilyen helyen bújnak meg a mesebeli lények. Ezek az egyedülálló természeti képződmények a közeli termálforrások tevékenységének köszönhetően alakultak ki, körülbelül 1-2 millió évvel ezelőtt.

Fotó: Majdán István

Apátkúti-völgy, Visegrádi-hegység

A Visegrádi-hegység különösen szép színfoltja az Apátkúti-völgy, amelynek útjain lépdelve vízesésekre, tavakra és erdei játszóterekre lelhetünk. Kiemelt látnivalói közé tartozik a Bertényi Miklós Füvészkert, az Ördögmalom-vízesés, a Kaán-forrás, a Pisztrángos-tavak, illetve a Telgárthy-rét, melyek egytől egyig bűbájos látnivalók. A völgyben közvetlenül a patak mellett sétálhatunk, miközben sziklafalak magasodnak felénk, majd egy vadregényes, kőtengerekkel, zúgókkal és korhadt farönkökkel szegélyezett szurdokvölgybe érkezhetünk.

blank
Fotó: Majdán István

Sződligeti horgásztó

Elég 30 kilométert utazni Budapestről, hogy egy mesebeli erdei ösvényen keresztül szinte a Gyűrűk Ura-filmek egyik jelenetébe csöppenhessünk. A sződligeti horgásztó Vác és Göd között, a Dunakanyar egyik zugában bújik meg, amit csodálatos növényzete és halállománya miatt természetvédelmi területként tartanak számon. A festői látvány a partra épített mesebeli faházikókkal és a tavon kikötött csónakokkal válik teljessé. Fontos tudnivaló, hogy a horgásztó jelenleg csak hétvégente látogatható (április 1-jén és 2-án, valamint április 15-től), valamint a területére kutyát és kerékpárt tilos bevinni, és csak az arra kijelölt útvonalakon szabad haladni!

A pontos nyitvatartásért látogassatok el a szodligetihorgaszto.hu-ra!
blank
Fotó: Filipich Ervin

Lillafüredi-vízesés, Bükk

Lillafüreden található Magyarország legmagasabb mesterséges vízzuhataga, amely 20 méter magasból ontja magából a vízáradatot. A Szinva-patak táplálta vízesés korábban a Hámori-tóba torkollott, de a Palotaszálló építésekor a vizet elterelték, így kialakítva a vízesést, mellette hangulatos, teraszos sétánnyal. A sétányról könnyedén megközelíthető a vízesés lábánál található Anna-barlang bejárata is, amely csak tovább emel a hely tündérlakta mivoltán. Sőt, még egy József Attila-szobor is várakozik a zuhatag előtt, ugyanis a Lillafüreden eltöltött idő ihlette a költő Óda című versét.

blank
Fotó: Petró Róbert Migo

Ha már mindet bejártátok, akkor mutatunk néhány földöntúli úti célt is: