5 páratlan szépségű kirándulóhely hazánkban, ahol mintha földöntúli tájakon járnánk

Számos olyan helyre bukkanni a földkerekségen, melyek azon túl, hogy nem mindennapi, egyben földöntúli, mars- és holdbéli hangulatot is keltenek. Nem kivétel ez alól hazánk sem, így csak egyet tanácsolhatunk: felfedezésre fel!

Gánti bauxitbánya

Gánt települését a Vértes-hegységben, Budapesttől mintegy 65 km-re találjuk, melynek határában nem mindennapi látványosság, egy talpalatnyi marsbéli táj bújik meg. A gánti bauxitbányában a külszíni fejtés nyomán a téglavöröstől, a sárgán át a bíborig és liláig megszámlálhatatlan színben gyönyörködhetünk, akárcsak egy futurisztikus Mars-expedíció során. A békésen hullámzó bányagödörben egy 1-2 óra alatt kényelmesen bejárható, 13 állomásos tanösvény szolgál a túrázók segítségére. Ha pedig sikerült körös-körül bejárnotok ezt a különleges vidéket, ne felejtsetek el megpihenni kicsit a vörösen és sárgán izzó dombok ölelésében.

Fotó: Németh Krisztina – Egy jó kép az utazásról

Fóti homokbánya

Budapesttől egy karnyújtásnyira, Fóton, egy már nem üzemelő homokbánya repít bennünket földöntúli tájra. A fóti homokbánya két krátere közül az egyik teljes sivatagi, míg a másik növényzettel szegélyezett, nem mindennapi látképet nyújt. Az egykori bánya nemcsak kedvelt kirándulóhely, de forgatások és fotózások kedvelt és népszerű helyszíne is egyben. A könnyen megközelíthető, megelevenedett minisivatag továbbá a quadosok és crossmotorosok édenkertje is: a homokban hagyott keréknyomok egyenesen a Hold felületén keresztül-kasul száguldó holdjárók hangulatát idézik.

Fotó: Németh Krisztina – Egy jó kép az utazásról

Teve-szikla, Pilisborosjenő

Budapesttől kevesebb mint félórányi autóútra, a Pilis délkeleti lábánál fekvő Pilisborosjenő környékét sem hagyhatjuk el földöntúli tájak felfedezése nélkül. A Dunántúli-középhegységhez tartozó, Teve-szikla névre keresztelt, függőleges sziklaformáció kedvelt desztináció, oldalról kétpúpú tevét formázó legmagasabb pontja miatt. A Mentőexpedíció c. film hangulatát is keltő, erodálódott dolomittornyok naplementében roppant lenyűgöző látványt nyújtanak. Ennek oka, hogy a sziklaképződmény a kőzetekre kicsapódott vastartalom miatt ekkor vöröses színben pompázik. A 220 millió évvel ezelőtt képződött dolomitszikla tetejéről továbbá bámulatos kilátásban gyönyörködhetünk.

blank
Fotó: Mészáros Ádám

Fehérszék

Gondolatban a legkevésbé sem távolodunk el a holdbéli tájaktól, míg Budapesttől annál is inkább, ugyanis Nógrád megye legkeletibb csücske vár bennünket egy felfedezésre váró vidékkel. A Mátranovák centrumától 20 percnyi sétával elérhető képződmény, melyért érdemes tűvé tenni a vidéket, egy erdővel körbeölelt, kopár felszínnel és buckákkal uralt hófehér hegyhát, mely a Fehérszék nevet viseli. Az árkokkal, vízmosásokkal sűrűn díszített riolittufa felszínén végigsétálni valóságos holdbéli élmény, arról nem is beszélve, hogy bámulatos innen a környező vidékre, az őszülő rengetegre nyíló kilátás.

blank
Fotó: Ökrös Bea

Tari Fehérkő-bánya

Hogy milyen mesés és gazdag kirándulóhely a Mátra, arról többek között az is tanúskodik, hogy ha már a mátranováki Fehérszéken járunk, félórányi autóútért cserébe kézre keríthetünk még egy földöntúli látványosságot. Úti célunk ezúttal Tar községe, egyúttal pedig a Kárpát-medence őstörténetének egy kiemelkedő emléke, a tari Fehérkő-bányában található dácittufa. Az égbe nyújtózkodó, függőleges, sima sziklafalakat, melyek mai napig őrzik a fejtés és bányamunka emlékeit, már messziről jól lehet látni. Megközelítése a túrázók tapasztalatai alapján némi időt és türelmet vesz igénybe, a bányához vezető útvonalat visszahódító természet miatt.

blank
Fotó: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

Ha kipipáltátok mindet, látogassátok meg hazánk tündérszép tengerszemeit is: