Casa Christa: A biodinamika megjelenése a magyar gasztronómiában

Nagy sikerrel zárult a Casa Christa Agriturismo birtokán „A biodinamika megjelenése a magyar gasztronómiában” címmel megrendelésre került workshop.

A biodinamikus gazdálkodás témájában immáron ez a második szakmai kerekasztal-beszélgetés, ami a Casa Christa birtokon került megrendezésre olyan szakemberek közreműködésével, mint Michael Andert osztrák biodinamikus gazdálkodó, borász, Zadravecz Zsolt biodinamikus szőlész, Egly Márk, a Balaton-felvidéki Borvidék elnöke, Gianni Annoni, a Trattoria Pomodoro étterem tulajdonosa.

A beszélgetést Tungli Péter, a Veszprém2023 gasztronómiai és borászati projektek vezetője moderálta.

Az eseményen részt vettek a Balaton-felvidéki és Balaton-környéki borászok, borászatok képviselői (a teljesség igénye nélkül Gilvesy Róbert, Sike Balázs, Bökő Dániel, Rókusfalvy Palkó, a Zelna Borászat és Étterem tulajdonosa, Strommer Pincészet, Homola Pincészet, Koronczai Pincészet, Steve Spiegelberg, Csapody család, Kistücsök étterem a Balaton déli partjáról, borkereskedők, szőlészek, gasztronómiai szakemberek). Érkeztek a fővárosból is olyan neves éttermek képviselői, mint a Szent Andrea Étterem és Skybar társtulajdonosa és vezetője vagy az Alessio Étterem üzletvezetője, séfje.

Míg az 2022 októberében tartott workshopon a biodinamikus gazdálkodás és borászat jelentősége és működése került bemutatásra, addig a mostani beszélgetésben megvizsgálták a résztvevők, hogy miként jelennek meg a biodinamikus gazdálkodás termékei a gasztronómiában, milyen módon kerül felhasználásra, miként lehet közelebb hozni a biodinamikus gazdálkodás végtermékeit a felhasználókhoz, a vendégekhez. Górcső alá került a biodinamika filozófiai háttere, Rudolf Steiner tanításai és annak mindennapi alkalmazása.

Szó esett arról is, hogy a fenntarthatóság jegyében mennyire fontos, hogy megismerjék az emberek a biodinamikus gazdálkodás jelentőségét és lényegét, felismerjék a természetközeliség ebbéli szépségét, a vendéglátóipari- és fogyasztói edukáció fontosságát.

Az osztrák biodinamikus gazdálkodónak köszönhetően 65 különböző termék került bemutatásra, többek között borok, zöldségek, fűszerek, húsok, paszták. A bemutatott termékekből kóstolót is kínáltak a házigazdák.

Ezen alapanyagok felhasználásával kaptak a résztvevők kóstolófalatokat a beszélgetés alatt, illetve egy biodinamikus alapanyagokkal készített gondolatébresztő menüsort fogyaszthattak az esemény zárásaként.

Az érdekes előadások és a szakmai kerekasztal-beszélgetés mellett a jelenlévőknek lehetősége nyílt kötetlen beszélgetésre, mindennapjaikat meghatározó kérdések megvitatására.