Megannyi szépséget rejt a Visegrádi-hegység lélegzetelállító szurdokvölgye

Nem véletlenül lett a Visegrádi-hegység legismertebb és egyben legnépszerűbb kirándulóhelye a Rám-szakadék, hiszen megannyi szépséget rejt ez a lélegzetelállító völgy.

Fotó: Németh Kriszti – egy jó kép az utazásról

Budapesttől csupán 1-1,5 órányi autóút után meg is kezdhetjük a 10 vagy 17 kilométer hosszú körtúránkat. Amennyiben a rövidebb túrát választjuk, akkor 2-3 órányi, a hosszabb túra esetén pedig 5 óra teljesítési idővel számolhatunk.

Fontos tudnivaló, hogy a Rám-szakadék egyirányú, ezért Dömöstől felfelé, Dobogókő irányába haladva érdemes megközelíteni, elkerülve a balesetveszélyes helyzeteket.

Fotó: Németh Kriszti – egy jó kép az utazásról

A 14-15 millió évvel ezelőtt kialakult, vulkáni eredetű szurdokvölgyben csörgedező patakok között lépkedve és létrákon felkapaszkodva haladhatunk végig, olykor csúszós felületeken. Éppen ezért fontos megfelelő túracipővel készülni a túrára.

blank
Fotó: Németh Kriszti – egy jó kép az utazásról

A meredek völgyet körülölelő sziklák néhol akár a 35 méteres magasságot is elérhetik, szélességük pedig helyenként még a 3-4 métert is alig éri el. A túra során körülbelül 390 méternyi szintkülönbséggel számolhatunk.

blank
Fotó: Németh Kriszti – egy jó kép az utazásról

A szakadék között a Rám-patak csörgedezik végig, majd a Szőke-forrás völgyén át a Malom-patakba torkollik. Nagyobb esőzések és némi hótömeg elolvadása után a patak még látványosabb vízzuhataggal várja a kirándulókat, ezért különösen megéri ilyenkor érkezni.

Még több mesebeli szurdokot rejt hazánk: