8 páratlan szépségű szurdok országszerte, ami felfedezésre vár

A természet szeretete mellett saját határaink feszegetése miatt is érdemes időnként túracipőt húzni és felkerekedni. Szurdokszemlénkben ismert és kevésbé ismert kirándulási célpontokat ajánlunk, hogy minél többen megbizonyosodhassanak róla, hazánk páratlan természeti kincsei megérik a fáradságot.

Csörgő-szurdok

Mesés ösvény vezet Mátrakeresztesről a Csörgő-patak vadregényes szurdokába. A Mátra egyik legkeresettebb kirándulási célpontja a patak után elnevezett Csörgő-szurdok, amely rengeteg túrabakancsos kirándulót vonz. A sziklaszoros népszerűsége nem véletlen, függőleges, vulkanikus andezitfalai monumentális látványosságként nyúlnak a magasba. A Fakanalas Csárdától rövid, kalandos erdei útvonalon juthatunk el a hűvös kanyonba.

Fotó: Kis Márta

Holdvilág-árok

A Pomázhoz tartozó Holdvilág-árok Budapesttől 30 km-re, a Pilisben található, a Nagy-Csikóvár, a Pörgelóci-hegy és a Lom-hegy között. Meglátogatása fantasztikus szabadidős program, szép időben előkerülhet a piknikkosár, és ha kedvük tartja, a kirándulók termésgyűjtésbe kezdhetnek. Több legenda kötődik ehhez a helyhez, a legismertebb, hogy egykor itt állt Attila városa. Sőt, az árok területe Árpád fejedelem feltételezett temetkezési helye. A találgatásoknak az szolgáltat alapot, hogy a környéken különböző történelmi korokból származó leleteket találtak.

Fotó: Majdán István

Dera-szurdok

A Pilis egyik leghangulatosabbnak mondott patakvölgye, a Visegrádi-hegységben található Dera-szurdok. Pilisszentkereszttől délkeletre, a Holdvilág-árok szomszédságában kanyarog. Bár kevésbé ismert a Dunakanyarban, mint például a Spartacus ösvény, legalább annyira szemet gyönyörködtető: búvópatak, vízesések, kis bukók és mutatós sziklaformák színesítik. A fővároshoz közel eső szurdok jolly joker kirándulási célpont, mert rövid, könnyű körtúra keretében 1-2 óra alatt bejárható vagy igény szerint hosszabb túrák útvonalába illeszthető.

Fotó: Majdán István

Kőmosó-szurdok

Vadságával, kiépítettségével és látványvilágával egyaránt kiemelkedik a hazai szurdokok közül a Bakonyban fellelhető Kőmosó-szurdok. A kirándulókat kimondottan szűk, mészkősziklák közé ékelt szurdok várja, amelynek alján vízesések és buja növényzettel benőtt kiszögellések ölelésében apró patak csobog. Az ösvényt drótsodronnyal szerelték fel, így esős időben is biztonságosan lehet itt haladni. A zöld leveles indákkal borított sziklafalak látványán kívül akad más érdekesség is, például a turistaút fölött magasodó Vár-hegy tetején lévő cseszneki várrom.

Fotó: Bárdos Zita Dóra

Kőszikla-szurdok

A Zala megyei Nagybakónak mellett lehet megtalálni Magyarország egyik legváratlanabb túrahelyszínét, a Kőszikla-szurdokot. A meglepetésfaktort az jelenti, hogy a hasadék szelíd dombok között, 300 méterrel a tengerszint felett húzódik. Hozzá hasonlót csak középhegységeinkben látni. A különleges mikroklímával rendelkező szurdok egyedi és védett növényzetnek biztosít élőhelyet, úgymint a lónyelvű csodabogyó vagy a madárfészek kosbor. Csapadékos időszakot követően érdekes jelenség figyelhető meg a sziklafalakon: olyan, mintha könnycseppeket hullatna.

Fotó: Aktív Magyarország

Rám-szakadék

A Budapesthez közeli kirándulóhelyet keresők első számú választása a Rám-szakadék. A Dunakanyar népszerű, alumínium korlátokkal és létrákkal felszerelt túracélpontja garantálja a másnapi izomlázat, de a befektetett energia többszörösen megtérül. A környezet lenyűgöző, az útvonal kalandos. A szurdokban csörgedező patakon átgázolva, kiépített mászóúton felkapaszkodva lehet magasabbra jutni. A Rám-szakadék fentről Dobogókő irányából, lentről Dömös felől közelíthető meg. Utóbbi azért ajánlott, mert lényegesen biztonságosabb, azonkívül könnyebb is.

Fotó: Petró Róbert Migo

Páris-patak szurdokvölgye

A nógrádszakáli Páris-patak alig 350 méteres szurdokát gyakran emlegetik a palóc Grand Canyonként. Néhol 2-3 méter széles, és 20-30 méter magas sziklafalak övezik. Első gondolatra gyorsan bejárhatónak tűnhet, a valóságban azonban órákig el lehet időzni ott, például azért, mert nem mindennapi látványt nyújtó, őskori levél lenyomatok, megkövesedett kagylók és más őskövületek marasztalják a kirándulókat. A Páris-patak völgye az ország első fatörzsbarlangjainak, más néven lenyomatbarlangjainak lelőhelye, amelyek vulkáni tevékenység eredményeként alakultak ki.

Fotó: Majdán István

Morgó-gödör

Eltávolodni a város zajától abban a hitben, hogy egy túrázók által előszeretettel látogatott helyen csend és nyugalom fog várni, nem minden esetben reális elképzelés. Ilyenkor az ország kevésbé „forgalmas” helyei jelentenek megoldást, például a Nógrád megyében keresendő Morgó-gödör. A vadnyugati hangulatot idéző sziklakanyon alig egy ember széles és 10-15 méter magas. Onnan nem messze található a Sárkány-szikla, továbbá a Kőbánya-hegyen álló Kőleány, amit mondhatni kötelező meglátogatni. A Bánya-tetőről nyíló kilátás szintén kihagyhatatlan.

Erről a különleges, háborítatlan hasadékról itt olvashattok bővebben: