A kihagyhatatlan húsvéti finomság: Csokis-mogyorós babka (recept)

Ami a karácsonynak a bejgli, az a húsvétnak a kalács, ezért a közelgő ünnepre mi most egy töltött, édes kaláccsal készültünk nektek, amely nem csak a kelt tészták, de az édes sütemények között is méltó helyet foglal el.

Fotó: Gál Melánia / Még több csodás süteményért látogassatok el a @gal.melike Instagram-oldalra!

Hozzávalók (1 db babkához)

A tésztához

  • 310 g liszt
  • 50 g cukor + 1 tk. az élesztő felfuttatásához
  • 1 tojássárgája
  • 160 ml tej
  • 25 g friss élesztő
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 50 g (lágy) vaj

A töltelékhez

  • 75 g (lágy) vaj
  • 4 ek. porcukor
  • 1,5 ek. kakaópor
  • 50 g étcsoki
  • 60 g törökmogyoró

A kenéshez

  • 100 ml tej
  • 1 ek. cukor
  • 1 cs. vaníliás cukor

Elkészítés

  1. Első lépésként elkészítjük a tésztát. A tejet meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzászórjuk az 1 tk. cukrot, és letakarjuk.
  2. A tészta többi hozzávalóját a vaj kivételével egy tálba tesszük, és mikor az élesztő felfutott, hozzáadjuk, majd elkezdjük összegyúrni. Ha nagyjából összeállt, a lágy vajat is hozzáadjuk, és szép, sima tésztát dagasztunk belőle. Letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
  3. Míg kel a tésztánk, elkészítjük a tölteléket. A lágy vajat kikeverjük a kakaóval és a porcukorral, majd félretesszük. A mogyorót és a csokit apróra vágjuk.
  4. Mikor a tésztánk megkelt, lisztezett felületen egy kb. 40×30 centis téglalapot nyújtunk belőle és megkenjük a krémmel, majd rászórjuk a mogyorót és a csokit.
  5. A tésztát feltekerjük, mint a bejglit, és egy éles késsel hosszában ketté vágjuk. Az így kapott 2 tésztacsíkot összefonjuk, figyelve arra, hogy a krémes felületük felül legyen. Két végét összecsípjük, és egy sütőpapírral bélelt, kb. 30×11 centis formába tesszük, majd letakarva 30-40 percig kelesztjük.
  6. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, a kenéshez szükséges tejet pedig összemelegítjük a cukrokkal, és kihűtjük.
  7. Mikor a kalács a duplájára kelt, megkenjük a cukros tejjel, és az előmelegített sütőben kb. 30-35 perc alatt készre sütjük. Félidőben még egyszer megkenjük a cukros tejjel. Ha túlságosan pirulna a babka teteje, csökkentsük a hőfokot 170 fokra.
  8. A kalácsot kihűtve, szeletelve fogyasztjuk.

A receptet köszönjük Gál Melániának.

Ha egy másik húsvéti süteményt is elkészítenél: