12 lenyűgöző látnivaló és program a Zalai-dombság meseszép vidékén

A festői zalai dombvidék kifejezetten izgalmas belföldi úti cél, ahol Zalaegerszeg és Nagykanizsa kihagyhatatlan látnivalói mellett idilli lankák, csodálatos panorámák és lehengerlő természeti képződmények várják a kirándulókat.

Fotó: Aktív Magyarország

Nagykanizsai kilátó és Csónakázó-tó

A Zalai-dombság legnagyobb kiterjedésű városa, Nagykanizsa szélén szabadtéri időtöltéshez tökéletes park terül el, amit a Csónakázó-tó tesz igazán vadregényessé. A tóparti környezet egy körülbelül 5 kilométeres sétánnyal, játszótérrel, illemhelyekkel és büfével hívja a természetbe a városlakókat. A tótól nem messze kimagaslik a lombkoronaszintből a nagykanizsai kilátó, melynek 48 méteres magassága egészen elképesztő. A felső szintre 230 lépcsőfok leküzdésével érhetünk fel, de az erőnlétünk mellett a bátorságunkra is szükség lesz, hiszen a torony tetején egy kis kilengést érzékelhetünk.

Fotó: Györkő Zsombor
Piac a Kertben

A nagykanizsai Csónakázó-tó mellett, a Szőlőskert Étterem teraszán minden pénteken délután termelői piacot szerveznek. A közösségépítő eseményeken környékbeli gazdák szezonális termékei, többek között befőttek, mézek, felvágottak, tojás, kovászos kenyerek, zöldségek, gyümölcsök, tejtermékek és sütemények ínycsiklandó felhozatalából válogathatnak a piacolók.

8800 Nagykanizsa, Szőlősgazda út 1. | Facebook

Kőszikla-szurdok, Nagybakónak

Nagykanizsától egy alig 15 perces autóútra találjuk Zala vármegye kétségkívül leglátványosabb természeti kincsét, a tipikus zalai zsákfaluban, Nagybakónak csendes településén megbúvó Kőszikla-szurdokot, mely vadregényes barangolásra hívja a kirándulókat. Az alig 600 méter hosszú szurdokban vaslétrákon keresztül kell közlekednünk, könnyező sziklafalak között bóklászva. A kirándulóhely természetes állapotú, nincs kiépített ösvény, és esős időben kifejezetten veszélyes, így felkeresését csak száraz időben javasoljuk.

Fotó: Aktív Magyarország

Teréz anya-kilátó, Zalaköveskút

Érdemes kitérőt tenni Zalaköveskút 30 főt számláló aprócska faluja felé, amely két izgalmas látnivalóval is kecsegtet. A festői településen találjuk ugyanis a Zalai-dombság zöldellő lankáira gyönyörű kilátást nyújtó Teréz anya-kilátót, melynek stabil faszerkezete 2011 óta magasodik a 270 méter magas domb tetején. Teraszáról nem pusztán az érintetlen, dimbes-dombos vidékben merülhetünk el, de a távolban kiszúrhatjuk Hévíz és Keszthely városát, a zalaszántói Béke-sztúpát, sőt, akár a zalaegerszegi TV-tornyot is. Zalaköveskút másik büszkesége a Tarkarét Bivalytenyészet, ahol 150 bivaly élvezheti a zalai dombok legelőit, erdőit.

Fotó: Hegybíró Miklós

Azáleás-völgy, Zalaegerszeg

A zalaegerszegi Alsóerdőben rejtőzik az átjárhatatlan akácosból kialakított Azáleás-völgy, amely tavasszal sokakat csábít a természetbe, hiszen április végén, május elején nyílnak a névadó azálea, más néven havasszépe színpompás, illatos virágai. A sajátos mikroklímájú völgy 2010 óta büszkén viseli a Zala megye természeti csodája címet, melynek elnyeréséhez a tavaszi virágok mellett az itt megtalálható ezernyi fenyőfaj és a 24 hektáros zöldterület magával ragadó bája is nagyban hozzájárult. A völgy babakocsival is megközelíthető kacskaringós erdei ösvényei egész évben szabadon látogathatók.

Fotó: Németh Dorottya

Gébárti-tó, Zalaegerszeg

Zalaegerszeg legnagyobb mesterséges tava, a Gébárti-tó két kis patak felduzzasztásával jött létre még az 1970-es években. Nevét egy eltűnt középkori település után kapta. Az eltelt évtizedek alatt a tó és parkosított környezete frekventált szabadidőhellyé nőtte ki magát, ahová szívesen járnak fürdőzni, vízisportolni, csónakázni, horgászni, feltöltődni a környékbeli családok. A patkó alakú tó körül hangulatos sétaösvények kanyarognak, míg elnyúló félszigetén egy strandot is találunk, sőt, még egy kutyastrand is kialakításra került. A zöldterület ad otthont az Aquatherma Termálfalu és Kempingnek, ahol jól felszerelt faházak, valamint lakókocsi- és sátorhelyek fogadják a természetbe vágyókat.

Fotó: Györkő Zsombor

Csácsbozsoki Arborétum, Zalaegerszeg

Friss levegő, élénk élővilág és zavartalan nyugalom vár a Zalaegerszeg központjától 4 kilométerre található Csácsbozsoki Arborétumban, amely hétvégéken és ünnepnapokon, ingyenesen látogatható. A ma 83 hektáros arborétum területét már a két világháború között is előszeretettel látogatták a kirándulók, pedig ekkoriban még „csak” egy terjedelmes lucfenyves fogadta itt őket. Csupán az 1960-as években alakították ki az arborétumot, amely napjainkban apró tavakkal, örökzöldekkel, mocsártölgyekkel, mocsárciprusokkal, különféle fenyőfajokkal és csodaszép, virágzó növényekkel büszkélkedhet.

Fotó: Murnyákné Valent Éva

A Zalai-dombság gasztronómiai és kulturális kincsei

Ha a Zalai-dombság természeti csodái mellett szívesen megismernétek a térség egy újabb arcát, eredjetek a zalai lankák vidékének gasztronómiai, kulturális és szabadidős látnivalóinak nyomába!

Csömödéri Állami Erdei Vasút

Lenti és Kistolmács között, 33 kilométeren szeli a zalai dombokat az április végétől szeptember végéig, valamint jeles napokon közlekedő Csömödéri Állami Erdei Vasút nosztalgiaszerelvénye. A szerelvényt az Ábel névre keresztelt gőzmozdony húzza, amely Magyarországra kerülése előtt az erdélyi erdőkben zakatolt, így nevét Tamási Áron regényciklusának szerethető főszereplőjéről kapta. A vasútvonalhoz számos kerékpáros és gyalogos turistaút csatlakozik, érdemes tehát összekötni a kirándulást az erdei vonatozással. Mielőtt hivatalosan is elkezdődne az idei vasutas szezon április 22-én, a Lenti-Kistolmács vonalon húsvéti járatok indulnak útnak április 7-én és 8-án.

Tovább a weboldalra >>

Fotó: Zalaerdő Zrt.

Farm Inn, Zalacsány

Keszthely és Zalaegerszeg között félúton, Zalacsány Örvényeshegy településrészén, a zalai lankák ölelésében bukkanhatunk a végtelenül bájos Farm Inn Fogadóra, amely az Örvényes-patak völgyében várja a helyi gasztronómia legjavát megkóstolni vágyó vendégeket. Az ételek helyben megtermelt zöldségek, gyümölcsök, fűszernövények felhasználásával, valamint környékbeli gazdák termékeiből készülnek, szívvel-lélekkel. A tavasztól őszig nyitva tartó vendéglátóhely beltéri befogadóképessége limitált, a fedett teraszon viszont jó kedvben illannak el az órák, nagy társasággal is. Nyílt napokon a háztáji kisgazdaság működésébe is bepillantást nyerhetünk.

8782 Zalacsány, Örvényeshegy 20. | Weboldal

Fotó: Farm Inn Fogadó

Mindszentyneum, Zalaegerszeg

Tavaly októberben nyitott meg Zalaegerszeg egykori plébánosának, az ország utolsó hercegprímásának emléket állító Mindszentyneum – Mindszenty József Látogatóközpont új, kortárs épülete a városközpontban. A keddtől vasárnapig nyitva tartó múzeum három állandó kiállításnak ad otthont, melyek bemutatják Mindszenty József életútját, megismertetik a közönséggel az egyházüldözés évtizedeit a kommunizmusban, illetve Zala vármegye középkori emlékeiből is feltárnak néhányat. A modern látogatóközpontban emellett időszaki tárlatok és változatos programok – többek között filmvetítések és kerekasztal-beszélgetések – is várják az érdeklődőket.

8900 Zalaegerszeg, Batthyány utca 4-6. | Weboldal

Fotó: Mindszentyneum

Öreghegyi boronapince, Letenye

Valamikor a 20. század elején, a Letenye határában magasodó szőlőhegyre boronapincét építettek, melynek nádtetős faépülete kiállta az idők próbáját, majd 2022-ben méltó módon felújították. Napjainkban jókedvű szőlőtermelők látják itt vendégül a borkóstolóra érkezőket, akiket látogatásuk alkalmával rendre magával ragad az Öreghegy békés bája, valamint a dombtetőről eléjük táruló szépséges kilátás a Mura és a Dráva völgyére. Ne feledjétek, hogy az öreghegyi boronapince kizárólag rendezvények erejéig tart nyitva, illetve előzetes bejelentkezés után az említett borkóstolón is részt vehettek. Érdeklődni a lenti telefonszámon tudtok.

8868 Letenye, Öreghegy | 06 30 442 9934

Fotó: iloveletenye.hu

Göcseji Falumúzeum, Zalaegerszeg

A Göcseji Falumúzeum az ország első néprajzi gyűjteményeként 1968 óta várja a látogatókat. A skanzen területén napjainkban 40 különböző építmény található, melyek között betekinthetünk lakóházakba, istállókba, pajtákba és egy korabeli fatemplomba is. Az említett épületek többsége kis göcseji falvakból került át, először szétbontották, majd újraépítették őket. A múzeumot valójában egy elképzelt falu képére építették meg, hogy a mai kor embere láthassa, milyen volt egy 19. század végi egyutcás település. A területet egy tanösvényen járhatjuk körbe, ami közben különböző foglalkozásokon, programokon is részt vehetünk.

8900 Zalaegerszeg, Falumúzeum utca | Weboldal

Fotó: Nagy József

Zalaegerszegi Sörfesztivál

Idén április 29. és május 1. között rendezik meg Nyugat-Magyarország egyik legnépszerűbb sörfesztiválját Zalaegerszegen, a hazai könnyűzene krémjével. Az egész család számára élvezetes programokat tartogat a Zalaegerszegi Sörfesztivál, hiszen a gyerekeket vidámpark, játszóház és gyerekkoncertek, míg a felnőtteket kézműves és importsörök, sörivóverseny, kézműves vásár és sokszínű élőzenei koncertek várják. A legfelkapottabb előadók és zenekarok érkeznek Zalaegerszegre a fesztivál idejére, többek között a fellépők sorát erősíti a Carson Coma, Azahriah és Beton.Hofi.

Több helyszínen | Facebook

Induljatok hazánk páratlan gyaloghídjainak felfedezésére: