Pesterzsébet 7 felfedezésre váró kincse, amiért érdemes ellátogatni a XX. kerületbe

Hosszú-hosszú évek vezettek odáig, míg Budapest XX. kerülete Erzsébetfalvából a ma is ismert Pesterzsébetté vált. A hiedelemmel ellentétben Budapest ezen része is megannyi látnivalót és kincset rejt. Fedezzük fel őket együtt!

Árpád-házi Szent Erzsébet-főplébániatemplom

A fákkal és hangulatos üzletekkel szegélyezett, lépten-nyomon macskaköves pesterzsébeti sétálóutca egyik ékköve az 1909-ben épült Árpád-házi Szent Erzsébet-főplébániatemplom. Karcsú, égbe szökő tornyát már messziről lehet látni, közelebb érve fedi fel neogótikus stílusban épült részleteit. A Bánszky Mihály tervei alapján épült templom kívül-belül bővelkedik felfedezésre váró értékekben, freskókban, jeleneteket ábrázoló díszes ablaküvegekben, melyeket előzetes bejelentkezés után tekinthettek meg.

1204 Budapest, Szent Erzsébet tér 1. | Weboldal | Facebook

Fotó: Pestszenterzsébeti Főplébánia Facebook-oldala

Pesterzsébeti Jódos-Sós Gyógyfürdő

A Csepelre átívelő Gubacsi híd tövében, a Ráckevei-Duna mellékágával szomszédságban találjátok Pesterzsébet gyógy- és élményfürdőjét. A Pesterzsébeti Jódos-Sós Gyógyfürdőben télen-nyáron lehetőség van feltöltődni, megpihenni, gyógyvíz segítségével megfeledkezni a hétköznapok fáradalmairól. Élmény- és hullámmedence, szabadtéri úszó- és ülőmedence, gyerekmedence, illetve bel- és kültéri szaunavilág segíti a fürdőzőket az ellazulásban.

1203 Budapest, Vízisport u. 2. | Weboldal | Facebook

Fotó: Pesterzsébeti Jódos-Sós Gyógyfürdő Facebook-oldala

Nosztalgia Desszertműhely és Kávézó

Klasszikus, békebeli ízekkel, szeretettel, szenvedéllyel és szaktudással készített desszertcsodáiért feltétlenül érdemes felkeresni a pesterzsébeti Nosztalgia Desszertműhely és Kávézót. A családias környezet csupán a kezdet, állandó és szezonális jelleggel készített süteményektől roskadozik itt a desszertpult. A szívünknek kedves édességet tavasztól őszig az előkertben, a zölddel és virágokkal körbeölelt belső teraszon a legjobb elfogyasztani.

1205 Budapest, Mártírok útja 52. | Weboldal | Facebook

blank
Fotó: Nosztalgia Desszertműhely és Kávézó Facebook-oldala

Pesterzsébeti Összetartozás-templom

Pesterzsébet szabótelepi városrészében, 2019-ben kezdődtek meg az Összetartozás-templom építésének munkálatai. A Mátyás király téren a templom 2021-es felszentelésével a helyi református gyülekezet közel 75 évig dédelgetett álma válhatott valóra. A református templom vázlatát maga Makovecz Imre álmodta meg, életének utolsó munkáját végül tanítványa, Dósa Papp Tamás fejezte be.

1204 Budapest, Mátyás király tér | Weboldal

blank
Fotó: legifoto.com

Duna-sétány

A Gubacsi hídtól délre, egészen Soroksár határáig húzódik az a különleges, a Ráckevei-Duna mentén kialakított sétány, melyet 2022 februárjában adtak át a nagyérdeműnek. A víztől csupán egy karnyújtásnyira kanyargó sétányon megannyi, megpihenésre alkalmas helyet, padot, napozásra hívogató stégeket alakítottak ki, ahol átadhatjuk magunkat a víz és a természet közelségének. A közelben lévő vizes játszótér a gyerekekkel érkező családok számára tartogat tökéletes kikapcsolódást.

1203 Budapest, Duna sétány | Facebook

blank
Fotó: DUNA Sétány Pesterzsébeten Facebook-oldala

Erzsébet királyné szobra

A helyiek körében csak Kosutiként emlegetett főutca bal oldalán Pesterzsébet névadója, Erzsébet királyné bronzszoborba öntött mása pihen szüntelen. A szétterülő bronzszoknyában ülő Sisit az alkotó kedvenc kutyája társaságában ábrázolta: az ír farkaskutya, Shadow hűségesen pihen a királyné lábainál. Meszlényi Molnár János alkotása 2004 óta ékesíti a sétálóutca környezetét.

1203 Budapest, Kossuth Lajos utca 31.

blank
Fotó: Pesterzsébet Facebook-oldala

VakVarjú Csónakház

A pesterzsébeti Vízisport utca szakaszán lépten-nyomon egymást érik az evezős klubok, és itt találjuk a Vakvarjú fészek legifjabb fiókáját, a Vakvarjú Csónakházat is. Az étteremben hatalmas, napfényes terasz, mesés dunai környezet és mennyei ételek fogadják a vendégeket. Ebben az étteremben a legkevésbé sem szokatlan, hogy miközben jólesőn kortyoltok jéghideg italotokból, szemlélhetitek, ahogy a SUP-osok és evezősök könnyedén szelik a folyó habjait.

1203 Budapest, Vízisport u. 12-18. | Weboldal | Facebook

blank
Fotó: VakVarjú Csónakház Facebook-oldala

Ha a Csepel-sziget felfedezése közben élveznétek a tavaszi napsugarakat: