7+1 mesés látnivaló Békés vármegyében kora tavaszi kirándulásokhoz

A délkelet magyarországi Békés vármegye sok-sok kincset rejt azok számára, akik nem jártak még a környéken. Ajánlónkból kiderül, hogy egy békési hosszú hétvége milyen különleges természeti látnivalókat, illetve kulturális és gasztronómiai meglepetéseket tartogat.

Békési Pálinka Centrum, Békés

A vármegye névadó települését, Békést érdemes útba ejteni, ha szívesen megismerkednétek a pálinkakészítés kultúrájával. A 2011-ben megnyitott Békési Pálinka Centrum egy valaha zsinagógaként funkcionáló épületben várja látogatóit, és pálinkakóstolók megtartása mellett betekintést enged az ország egyedülálló pálinkatrezorjába. Üdvözlőitalként az eredetvédett békési szilvapálinka vár rátok! Pálinkázás előtt vagy után ajánljuk a Grebb Burgert, ahol a helyi vendégszeretettől még finomabbak az amúgy is mennyei streetfood-ételek.

5630 Békés, Ady Endre utca 1. | Weboldal

Békési Pálinka Centrum (Facebook)
Fotó: Békési Pálinka Centrum (Facebook)

Almásy-kastély, Gyula

A vármegye legismertebb települése, Gyula nevének hallatán sokaknak a középkori téglavár, a több mint 100 éves cukrászda, továbbá a nagy múltú várfürdő jut eszébe. Ezt a listát ki kell egészítenünk, hiszen a 2017-ben felújított Almásy-kastély is helyet követel magának. Ha Gyulán jártok, szerepeljen az úti tervetekben a barokk kastély meglátogatása, mert azon túl, hogy megismerkedhettek az épület fordulatos történetével, kipróbálhatjátok a borospincében kialakított szabadulószobát, és vár titeket az időszakos Sisi-kiállítás is.

5700 Gyula, Kossuth utca 15. | Weboldal

Fotó Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont (Facebook)2
Fotó: Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont (Facebook)

Munkácsy Mihály Múzeum, Békéscsaba

Rokonai révén hosszú éveket töltött Békéscsabán híres festőnk, Munkácsy Mihály. A város múzeumot létesített a tiszteletére, ahol állandó kiállítás keretében megtekinthető Munkácsy életművének mintegy 10 festményből és 10 grafikából álló része, valamint közel 600 egyedülálló relikvia. A vármegye gabonatermesztésének múltjáról is érdekes ismereteket szerezhettek Békéscsabán, ha ellátogattok a Gabonamúzeumba. A kulturális kalandok után csillapítsátok az éhségeteket a falusias bájú Kisvendéglő a Hargitához étterem elsőosztályú erdélyi ételeivel.

5600 Békéscsaba, Széchenyi utca 9. | Weboldal

Gabonamúzeum Fotó Munkácsy Mihály Múzeum (Facebook)
Fotó: Gabonamúzeum, Munkácsy Mihály Múzeum (Facebook)

Wenckheim-kastély, Szabadkígyós

Az egykori Wenckheim család impozáns szabadkígyósi rezidenciája a Dél-Alföld egyik legjobb állapotban fennmaradt kastélya. Páratlan szépségű park veszi körül, de nem csak emiatt vonzó kirándulási célpont. A közelmúltban felújított, filmvászonra illő épület különféle kiállításoknak ad otthont, és interaktív elemekkel segíti a kastély, illetve annak egykori lakóinak megismerését. Az állandó kiállítás képzeletbeli időgépként repít vissza a múltba: kiderül, miért van pontosan 365 ablaka, 52 szobája és 4 bejárata az épületnek.

5712 Szabadkígyós, Áchim András utca 23. | Weboldal

Fotó: NÖF
Fotó: NÖF

Fedezd fel hazánk többi gyönyörű kastélyát:

Pepi-kert, Szarvas

Bakancslistás nevezetességnek számít az ország legnagyobb arborétuma, a nemrég halösvénnyel kiegészült Pepi-kert, elvégre nem minden nap sétálhatunk famatuzsálemek és különleges növények között. A szarvasi arborétumtól karnyújtásnyira található az országban egyedülállónak számító Mini Magyarország makettpark, benne közel 100, fontos hazai épület rendkívül részletgazdag, kicsinyített másával. Az élményt interaktív megoldások emelik magasabb szintre, úgy, mint a parkban üzemelő, vezérelhető vasút- és hajómodellek.

5540 Szarvas, I. külkerület 9. | Weboldal

Fotó: Mini Magyarország Szarvas (Facebook)
Fotó: Mini Magyarország, Szarvas (Facebook)

Erzsébetligeti lombkoronasétány és -kilátó, Gyomaendrőd

Békés vármegye természeti értékekben gazdag vidék, erről a Hármas-Körös bal partján fekvő Gyomaendrődön bárki megbizonyosodhat. A település páratlan szépségű, gazdag állat- és növényvilágú ártéri erdejét egy több mint egy kilométer hosszú tanösvény bejárása közben ismerhetik meg a kirándulók, akik így saját szemükkel győződhetnek meg róla, mi vonzotta a környékre a világhírű természettudóst, Sir David Attenborough-t. A márciustól nyitva tartó, festői lombkoronasétányt, illetve a 15 méter magas, panorámateleszkóppal felszerelt, faszerkezetű kilátót sem szabad kihagyni.

5501 Gyomaendrőd, Erzsébetliget | Weboldal

Erzsébetligeti lombkorona sétány és kilátó (Google)
Fotó: Erzsébetligeti lombkorona sétány és kilátó (Google)

Gyopárosfürdő, Orosháza

Habár a régió leghíresebb fürdőhelye Gyulán működik, a gyógyvíz minősége több más, környékbeli településen is kiváló. Tökéletes példa erre Orosháza gyöngyszeme: a nyugati városrészben található üdülőövezet, Gyopárosfürdő termálvize országos szinten is kiemelkedő. A testi-lelki megújulás érdekében mártózzatok meg a gyógyító vizű Gyopárosi-tóban, és élvezzétek a benneteket körülvevő környezet szépségét, nyugalmát. A komplexum minden évszakban ideális választás, ezért, ha feltöltődnétek, itt megtaláljátok a számításaitokat.

5904 Orosháza, Fasor 3. | Weboldal

Gyopárosfürdő Fotó Gyopár Lodge Gyopárosfürdő
Fotó: Gyopár Lodge, Gyopárosfürdő

+1 Gyopár Lodge, Gyopáros

Úgy tapasztalhatjátok meg igazán a vidéki nyugalom varázsát, ha olyan helyen töltitek az időt, ahol a zsúfoltság és a nyüzsgés ismeretlen fogalmak. A Dél-Alföld egyetlen kabinházas nyaralója, a Gyopárosfürdőn található Gyopár Lodge 11 ezer nm-en elterülő birtokon teremti meg ezt a miliőt.

Gyopár Lodge - Gyopárosfürdő
Fotó: Gyopár Lodge, Gyopárosfürdő

Összesen öt, külön bejáratú privát ház várja vendégeit a zöldövezetben. Mind különböző méretű (2 és 4 személyes) lakrészekkel rendelkezik, amelyekről már első pillantásra észrevehető, hogy a helykihasználás és a minél hangulatosabb belső tér megteremtése érdekében a legapróbb részletekig átgondolt tervezés eredményei. A Gyopár Lodge egyszerre 14 főt tud elszállásolni, ezért nem csak pároknak ajánljuk, tökéletes szálláshely pár napos elvonulást kereső családoknak és baráti társaságoknak is. A csend és a nyugalom, a pazar vízparti panoráma és a békés környezet a lehető legjobb recept a hétköznapok szürkesége ellen, próbáljátok ki! Ha aktivizálnátok magatokat, díjmentesen biztosított kerékpárokon járhatjátok be a környéket.

5904 Orosháza, Tópart utca 19. | Weboldal

Gyopár Lodge
Fotó: Gyopár Lodge, Gyopárosfürdő

Tavaszi sétára hívnak hazánk csodás arborétumai: