7 bájos szobor a Balaton körül, amit feltétlenül érdemes felkeresni

A minden oldalról, minden partjáról, minden évszakban más-más arcát mutató Balatont számtalan szempont alapján körbejárhatjuk. Ennek apropóján ezúttal a tó kedves, bájos és szemrevaló szobrait ajánljuk.

Várakozók, Siófok

20 éve már, hogy Siófok Fő terén várakoznak Varga Imre szobrászművész szobrai. A Várakozók szoborcsoport ugyanis 2003-ban foglalta el helyét az ikonikus, siófoki víztorony közelében. Azok számára, akik jártak már Óbudán, bizonyára ismerős lehet a négy, életnagyságú, esernyőt tartó nőalak, hiszen a siófoki alkotás a budapesti szoborcsoport másolata.

8600 Siófok, Fő tér

Fotó: hellosiofok.hu

Balaton szíve szobor, Zamárdi

Nem véletlen, hogy épp a Balaton szíveként is hívott Zamárdi egy kilométer hosszan húzódó strandján kapott helyet a Balaton szíve szobor. Az igen közkedvelt, Szentkúti Kiss Gábor által tervezett szívszobor vöröses színét a sajátos balatoni bazalttérkő adja, a szívbe kukucskálva pedig akár a tihanyi apátság látványában, a Tihanyi-félsziget központi panorámájában is gyönyörködhetünk.

8621 Zamárdi, Margó Ede stny. 14.

Fotó: Györkő Zsombor

Balatoni szél, Fonyód

Fonyódon, a Szaplonczay-sétányon andalogva több más alkotás mellett találjuk a kellemes környezettel és nem akármilyen kilátással megáldott Balatoni szél szobrát. Ifj. Pál Mihály bronzba öntött, fodrozódó ruhás nőalakja 1987 óta kémleli fáradhatatlanul a távolt és vele együtt a tanúhegyeket.

8640 Fonyód, Szaplonczay stny.

blank
Fotó: Békési József

A tó tündére, Hévíz

Hévíz tavirózsákkal és kerubokkal díszített címerét óvja szüntelen Molnár Jenő alkotása, a medence és víz ölelte kőszigeten ülő tavitündér. A bronzszobor a hévízi gyógyfürdő előtt futó sétányon 2000-ben foglalta el méltó helyét és balján egy kerub segítségével azóta őrzi-óvja a tavat az ártó szellemektől.

8380 Hévíz, Park u.

blank
Fotó: heviz.hu

Kiskirálylány, Tapolca

Marton László, királylányként játszó kislánya ihlette alkotását talán senkinek sem kell bemutatnunk. A Tapolca Fő terén található bronzszobor ugyanis a Dunakorzó korlátján 1990 óta csücsülő Kiskirálylány másodpéldánya. Természetesen a helyszín sem véletlen, hiszen a Munkácsy- és Kossuth-díjas szobrászművész Tapolcán született.

8300 Tapolca, Fő tér

blank
Fotó: tapolca.kornyeke.hu

Emberi komédia, Kővágóörs

Kővágóörs és Köveskál határán, egy puszta közepén álló dombon találjuk az Emberi komédiának nevezett, de a helyi köztudatban csak káli Stonehenge-ként élő szoborcsoportot. Akik a Theodora-tanösvényen kirándulnak, szinte sosem mulasztják el, hogy meglátogassák Veszprémi Imre, acél tartóoszlopokon 1986 óta pihenő mészkőszobrait.

A Balaton-felvidéki tájat kémlelő szobrok, restaurálást követően várhatóan tavasszal költöznek vissza a Kornyi-tó partjára.

8254 Kővágóörs, Theodora-tanösvény

blank
Fotó: Békési József

Gombóc Artúr, Tihany

Mondanunk sem kell, hogy sokak kedvence a kisebb rajongótáborral rendelkező, Tihanyban található Gombóc Artúr miniszobra. A bronz szobrocska, Kolodko Mihálynak köszönhető 2020-ban „röppent” a tihanyi sétány téglafalára és mint ahogy a képen is látszik, előszeretettel fotózkodik egy-egy Balaton-szelet társaságában.

Rögzítésének megerősítését követően a miniszobor, az időjárás függvényében hamarosan újra látható lesz megszokott helyén.

8237 Tihany, Pisky stny. 4.

blank
Fotó: Kolodko Art Facebook-oldala

Karnyújtásnyira a Balatontól, Veszprémbe is érdemes bájos szobrok miatt ellátogatnotok: