5 lakberendezési tipp, ami sok stressztől kímélhet meg

Mindegy, hogy egy költözéshez köthető átalakításról vagy csupán a lakás berendezésének újragondolásáról van szó, egy biztos: a folyamat nem lesz egyszerű. Számos aspektust át kell ugyanis gondolnunk, ha egy kellemes, jól alakítható, otthonos belteret szeretnénk magunk körül látni. A következőkben az első lépésektől adunk tanácsokat, hogy a lakberendezés se rövid, se hosszú távon ne okozzon nekünk fejtörést!

Amit a kezdetektől tartsunk szem előtt…

Sokan hajlamosak különböző külső befolyások hatására dönteni, ha lakberendezésről van szó. Nézegetjük a különböző otthon-magazinokat, irigykedve figyeljük a barátok, rokonok otthonának berendezését, és arra gondolunk: mi is épp ilyet szeretnénk! Nos, mi inkább azt tanácsoljuk, hogy mindenki kövesse a saját ízlését! Már a folyamat kezdeti lépéseitől azt tartsuk szem előtt, hogy mi milyen környezetben éreznénk magunkat otthonosan!

Mielőtt bármiféle inspirációt gyűjtenénk, gondoljuk át, hogy mi hogyan képzeljük el a saját életterünket! Milyen színek dominálnak? Szeretnénk sokféle formát, izgalmas vonalvezetéseket megjeleníteni, vagy inkább a klasszikus felé húz a szívünk? A vintage stílus a kedvencünk, vagy jobban szeretnénk inkább az indusztriális hangulatra hajazni? Ha van egy kis képzelőerőnk, akkor lelki szemeink előtt máris megjelenik álmaink lakása, így nem lesz szükségünk arra, hogy mások ízlése vagy az akutális divatirányzatok után menjünk. Persze ezzel sincsen semmi baj, de ne feledjünk: igazán csak olyan helyen érezzük majd komfortosan magunkat, ami minket tükröz.

5 lakberendezési tipp, hogy elkerüljük a stresszt

A mai világban éppen elég stressz ér minket, éppen ezért érdemes mindent megtenni azért, hogy a lakberendezés ne erről szóljon. Az alábbi tippekkel pedig ez sikerülhet is!

Csomagküldés, házhozszállítás

Az egyik tippünk, hogy ne akarjunk mindent mi magunk elszállítani – különösen igaz ez a nagyobb bútorokra. Ha költözünk, és néhány dolgot magunkkal vinnénk, akkor érdemes egy megbízható költöztetőcégre bízni a feladatot. Az értékesebb tárgyakat pedig akár csomagküldéssel is eljuttathatjuk az új címre – ha jól választunk szolgáltatót, akkor garantáltan biztonságban tudhatjuk az ingóságainkat.

Ha pedig valahol vásárolunk – különösen, ha nagyobb méretű termékeket, például egy szekrényt vagy kanapét –, akkor vegyük igénybe a házhozszállítás lehetőségét! Biztosan plusz pénzbe fog kerülni, de mindenképp megéri, hiszen rengeteg stressztől – és néhány meghúzódott izomtól – kímélhet meg minket!

Látványterv

Lehet, hogy valamennyire már látjuk magunk előtt, hogy milyen belteret képzeltünk el, de azért nem árthat, ha készítünk egy látványtervet valamilyen szerkesztő programmal. (Ha mi nem értünk ilyesmihez, akkor ma már bőven akad online segítség, amit igénybe vehetünk.) Hiszen ami elméletben jól mutat, lehet, hogy a valóságban egyáltalán nem olyan lesz, mint amilyennek mi megálmodtuk. Sokkal könnyebb tehát előre gondolkodni, mint később bosszankodni…

Impulzivitás helyett

Senkit nem hibáztatunk, ha odáig van az éppen aktuális divatnak megfelelő vad színekért, meghökkentő formákért és feltűnő mintákért. Ha azonban hosszú időre tervezünk, akkor nem érdemes lobbanékonynak lenni – inkább gondoljuk át alaposan, hogy az egyes bútorok és kiegészítők hogyan állják majd meg a helyüket az elkövetkezendő években. Jól lehet őket más bútorokkal kombinálni? Tartósak? Később is tetszeni fognak? Számoljunk azzal, hogy a kisebb kiegészítőkkel még mindig hódolhatunk az aktuális divatnak, ám a nagyobb bútorokkal ez sokkal nehezebb – és kevésbé kifizetődő – feladat.

Ár-érték arány

És ha már tartósság: igyekezzünk olyan bútorokkal feltölteni az otthonunkat, amelyek kiállják az idő próbáját. Lehet, hogy egy-egy darab sokkal olcsóbb, de biztos, hogy tényleg megéri, ha pár év múlva le kell cserélnünk? Ha ennek megfelelően választunk, akkor sok későbbi bosszankodástól megkímélhetjük magunkat.

Egy kis segítség

Ne legyünk restek segítséget kérni! Ebben az izgalmas folyamatban támogathat minket a család, a barátok, egy lakberendező, az áruházak dolgozói és persze a csomagszállító és költöztető cégek is. A XXI. század nagy előnye, hogy szinte már mindenre találhatunk egy „embert”, így nem kell egyedül bolyonganunk a lakberendezés útvesztőjében. A hozzánk közel állók pedig biztosan szívesen vesznek majd részt az új fészkünk kialakításában. Csak kérnünk kell!

Ha tehát betartjuk ezeket a közel sem bonyolult, de kifizetődő tanácsokat, akkor az otthonunk berendezése egy kellemes, szórakoztató folyamat lehet. A végeredménnyel pedig nemcsak most, hanem még hosszú-hosszú éveken át elégedettek lehetünk.