5 hasznos tanács, ha biciklivásárlás előtt állunk

Biciklikből hatalmas választék áll rendelkezésre: országúti kerékpár, Mountain Bike, trekking bicikli vagy épp összecsukható kerékpár. Mindegyik esetében fontos, hogy eljuttasson bennünket A-ból B-be, ám korántsem ez az egyetlen feladat, amit egy kétkerekűnek teljesítenie kell. Ha most vesszük meg biciklinket, és hosszabb távra tervezünk vele, érdemes odafigyelni néhány fontos tényezőre, mielőtt megejtjük a vásárlást!

Miért biciklizzünk?

A bicikli rendkívül hasznos jármű, használjuk akár városban, úton vagy erdőben. Város esetében gyakorta gyorsabban eljutunk vele a célhoz, mint ha tömegközlekedést vagy autót használnánk, egyébiránt pedig kiváló sportolási lehetőség! Alaposan megdolgoztatja az izmokat, ám az ízületeket kíméli, így akár idősek is használhatják. Fenntartása nem veszi igénybe a pénztárcát, hiszen csak egy lakatra van szükségünk ahhoz, hogy biztonságban tudjuk járművünket.

5 hasznos tanács biciklivásárlás előtt

Akár használt, akár új biciklit veszünk, vannak dolgok, amiket nem hagyhatunk figyelmen kívül. Nyilvánvalóan használt bicikli esetén alaposabbak kell lennünk, de új bicikli vásárlásánál is lehet rosszul dönteni, ám ha odafigyelünk, nem hozhatunk rossz döntést.

Mi célból?

Elsőként fogalmazzuk meg magunknak, hogy mire is használnánk a kétkerekűt! Ez azért fontos kérdés, mert ugyan mindegyik bicikli alkalmas arra, hogy eljussunk valahová, mégsem mindegy, hogy milyet használunk a munkába járáshoz, az erdőben és az utakon. Egy országúti kerékpárral is elboldogulunk a városi forgalomban, ám ha csak és kizárólag rövidebb távokon használnánk, nincs szükségünk azokra a tulajdonságokra, amikkel az országúti kerékpár bír.

A méret a lényeg!

Bár a felnőtt biciklik mérete meglehetősen hasonló, ez becsapós lehet, hiszen könnyedén válhat teherré a bicikli használata. Kényelmetlen lehet az ülés, messzire lehet a kormány és megannyi probléma merülhet fel, amit csakis úgy előzhetünk meg, ha kipróbáljuk a járgányt, mielőtt megvásárolnánk.

Csatolt részek

Ugyan mi magunk is felszerelhetjük biciklinket, vannak olyan darabok, amik gyártásuknál fogva tartozékokkal érkeznek. Gondoljuk meg, szükségünk van-e kosárra, csomag- vagy épp palacktartóra. Amennyiben úgy ítéljük meg, hogy bevásárláshoz nem használnánk, felesleges beruházás egy jobban felszerelt kerékpárt venni, ám van olyan, amin nem érdemes spórolni: a lámpák és fényvisszaverő kiegészítők haszna vitathatatlan. Bár tervezhetünk úgy, hogy sötétedés után nem használjuk, nappal is adódhatnak olyan fényviszonyok, amikor balesetveszélyes lehet, ha világítás nélkül közlekedünk.

Állj!

Bár ma már a kézi váltós biciklik a legnépszerűbbek, kontrás változatokat is találhatunk a piacon, így felmerül a kérdés, hogy mit részesítünk előnyben. Ha gyermekkorunkban a kontrást szoktuk meg, nehéz lehet átszokni a kézi váltósra, ám sok bicikli esetében ez jelenti a nagyobb biztonságot.

Váltsunk egy kicsit!

A sebességváltás kérdése sem elhanyagolható. Bár ma is találhatunk olyan kétkerekűt a piacon, amin nincs váltó, nem ez a jellemző. A városi kerékpárok többsége egytől hatos fokozatig váltható domborzattól függően, ám túrabiciklik és országúti kerékpárok esetén a láncváltós rendszer az ideális, ami sokkal jobban bírja a gyűrődést, mint városi társai, és sebességtartománya is szélesebb, így kiismerhetetlen terepen is jobban lehet vele tekerni.

Mire készüljünk még biciklivásárláskor?

A legtöbb biciklin alaptartozék a fényvisszaverő, de gondoskodnunk kell első és hátsó lámpáról is! Ezen felül elengedhetetlen a bukósisak, amit a biciklihez hasonlóan a megfelelő méretben kell kiválasztanunk, hogy biztonságot nyújtson. Opcionálisan vásárolhatunk térdvédőt, fényvisszaverő mellényt és csíktapaszokat is, amik bokánkra erősítve jelzik hollétünket.

Bár nem az alapfelszerelés része, hasznos lehet egy kis táskát rögzíteni a nyereg alá, amiben sebhintőpor, géz és ragasztó, esetleg pár, a kerékpárhoz használható szerszám várja a sorát. Nem mindegyik biciklihez tartozik kitámasztó, aminek hiányát csupán használat közben vesszük észre, így érdemes már a boltban meggondolni, hogy vajon mindig lesz-e lehetőségünk nekitámasztani valaminek.

A kerékpározás – akár kifejezetten sportoláshoz használjuk, akár arra, hogy eljussunk vele egyik pontról a másikra – rendkívül hatékony sportolási forma. Ahhoz azonban, hogy sérülések nélkül művelhessük, mindenképpen a számunkra megfelelőt kell választanunk, úgyhogy szánjunk időt arra, hogy megtaláljuk a legjobbat, ami éveken át kíséri utunkat!