A magyar Grand Canyonként emlegetik a határ menti vadregényes szurdokot

A szlovák határ közelében, Nógrádszakálon található a Páris-patak völgyének szurdoka, amelyet sokan csak a palóc Grand Canyonként ismernek, hiszen egyes részein igencsak hasonlít monumentális amerikai társára.

Fotó: Majdán István

Az alig 350 méteres Páris-patak szurdokvölgye néhol 2-3 méter széles, és 20-30 méter magas sárga és barna kőzetekből kialakult sziklafalak övezik.

Fotó: Majdán István

A Cserhát szurdokvölgyének folyó által vájt, megkövült ősvilága első gondolatra gyorsan bejárhatónak tűnhet, a valóságban azonban órákig el lehet időzni ott, például azért, mert nem mindennapi látványt nyújtó, őskori levél lenyomatok, megkövesedett kagylók és más őskövületek marasztalják a kirándulókat.

A palóc Grand Canyonként is emlegetett szurdok főágában geológiai tanösvény fut, majd egy idő után szűkülni kezd a tér, és a hasadék oldalfalain egyre magasabbra törő, buja növényzetre lehetünk figyelmesek.

blank
Fotó: Majdán István

Az üledékes oldalfalon a földtörténeti korok emlékeit fedezhetjük fel, miközben az egykori folyó medrében a fatörzsek visszamaradott lenyomataira, az Európában is igen ritka, úgynevezett fatörzsbarlangokra bukkanhatunk.

blank
Fotó: Majdán István

Ezek valójában hatalmas fatörzsek üregei és vulkáni tevékenység eredményeként alakultak ki több millió évvel ezelőtt. Túránk egy ámulatba ejtő szűkületben ér véget, ahol a visszahajló sziklafalat hatalmas lelógó páfrányok díszítik.

Idén télen a hófödte hegycsúcsok is felkerülhetnek a bakancslistára: