A legjobb étrend-kiegészítő kiválasztása a macskádnak (x)

A megfelelő tápanyagok létfontosságúak a háziállatok, különösen a macskák fejlődéséhez és általános jólétéhez. Ilyenek például a vitaminok is, amelyek nagy szerepet játszanak az antitestek termelésében, továbbá segítenek még a fertőzések leküzdésében, illetve az ízületi és egyéb problémák enyhítésében is.

Hogy segíthetsz a macskádnak?

Neked pedig felelős kisállat tulajdonosként gondoskodnod kell arról, hogy ezeket biztosítsd a kedvenced számára. A jó hír az, hogy a legtöbb macska elegendő mennyiségű vitaminhoz jut a megfelelően kiválasztott eledelből, de az idősebb cicáknak már további étrendkiegészítőkre lehet szükségük a ZebraPets.hu macskaegészségügy kínálatából, hogy elkerüljék az életkorral járó kellemetlenségeket.

Mielőtt azonban bármit is adnál a macskádnak, érdemes konzultálni az állatorvossal, hogy megállapítsa, van-e a szőrös pajtásodnak valamilyen táplálkozási hiányossága vagy egészségügyi problémája, és létezik-e olyan speciális táplálékkiegészítő, amely ebben a helyzetben segíthet.

Milyen összetevők kerülnek általában ezekbe a termékekbe?

Ezek a termékek és az összetételük általában márkánként változnak. A legtöbb azonban jó néhány kulcsfontosságú összetevőt tartalmaz, amelyek elengedhetetlenek a macska jólétéhez. Kezdjük rögtön például a taurinnal, amely a macskák szívének működéséhez nélkülözhetetlen! A macskafélék szervezete nem tudja megtermelni ezt az aminosavat, ezért csak a táplálkozáson keresztül tudnak hozzájutni. De az étrendkiegészítők nagy számban tartalmaznak még vasat, elektrolitokat és probiotikumokat is. Továbbá gyakran előfordulnak bennük omega-3 zsírsavak is, amelyek hatékonyan segítenek a száraz és viszkető bőrön, illetve a fénytelennek tűnő szőrzeten.

Melyik milyen egészségügyi probléma esetében hatásos?

Az emésztési problémákkal küzdő macskáknak például igazi megváltást jelenthet a probiotikum folyamatos szedése, a gyenge immunrendszerű cicák pedig a szelénből profitálhatnak a legtöbbet. Amennyiben viszont ízületi támogatást keresel a kedvenced számára, mindenképpen glükózaminból és kondroitin-szulfátból készült étrend-kiegészítőt kell választanod. Ezek ugyanis segítik az ízületek felfüggesztését, és megakadályozzák a csontok összedörzsölődését.

A macskáid igényei

A legtöbb macska csak azt hajlandó megenni, amit már ismer, így egy vadiúj táplálékkiegészítő alkalmazása sokszor igazi kihívás elé állítja a gazdikat. Pontosan emiatt is kaphatók olyan sokféle formában ezek a termékek – a leggyakoribbak a por és a kapszula verziók.

Bármelyik mellett is teszed le a voksodat, mindenképpen győződj meg arról, hogy megfelelő-e a macskád számára. Hiába ugyanis a por állagú étrendkiegészítők könnyű adagolhatósága, ha a cicád tetszését nem nyeri el, az étellel szembeni averziót okozhat, ami egy sor egyéb problémához vezethet.

A konklúzió tehát, hogy szánj elég időt a kutatásra, lehetőség szerint kérd ki az állatorvos véleményét, és olyan táplálékkiegészítőt válassz, amely a macskád igényeinek leginkább megfelel!