14 mesebeli mézeskalácsfalu hazánkban, amit mindenkinek látnia kell

A legkülönfélébb mézeskalács-falvak és -városok évről évre mesés hangulatot csempésznek az adventi mindennapokba. Összegyűjtöttünk nektek majdnem egy tucatot, vidéken és Budapest-környékén egyaránt, ha ti is megédesítenétek a karácsony előtti időszakot.

Vidéken

Geresdlaki Mézeskalácsfalu

A Baranya megyei falu már 14 éve kihagyhatatlan úti cél a karácsonyi lázban égők számára, hiszen a régi iskolaépületben megelevenedik a falu pontos mása mézeskalácsból. Az óriási népszerűségnek örvendő Mézeskalácsfaluban a házak, templomok és a focipálya mellett a fákat és az állatokat is megformálják, kisebb jelenetek pedig előidézik a település híresebb rendezvényeit. A 70 kg liszt és 30 kg porcukor felhasználásával megálmodott csodavilág előzetes bejelentkezést követően ingyenesen megtekinthető.

7733 Geresdlak, Hunyadi utca 21. | Weboldal

Fotó: Mánfai Gyuri

Édes Gyönk

Idén tizedik alkalommal sütötték édes mézeskalácsba a Tolna megyei település, Gyönk és környékének legjellegzetesebb épületeit. A gyönki Német Nemzetiségi Egyesület adventi hagyományát idén nem kevesebb, mint 60 kg-nyi lisztből keltették életre. A december 9-ig napközben 14 és 17 óra között látogatható Édes Gyönk kiállításnak a gyönki Német Nemzetiségi Egyesület közösségi háza ad otthont. Ha más időpontban szeretnétek megtekinteni a tárlatot, abban az esetben időpont egyeztetése szükséges.

7064 Gyönk, Ady Endre utca | Facebook

blank
Fotó: Kláricsné Kemler Viola

Zirci Mézeskalácsfalu

A hatodik alkalommal, évente változó tematikával megelevenedő Zirci Mézeskalácsfalu idei témája nem más, mint meseország. A Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház rendezésében megvalósuló mézeskalács-falu kiállítás ezúttal december 10-én nyílik meg az érdeklődők előtt. A korábbi évekhez hasonlóan az édes alkotást január elejéig ingyenesen tudjátok megtekinteni a Reguly Antal Múzeumban.

8420 Zirc, Rákóczi tér 10. | Facebook

blank
Fotó: Zirci Mézeskalácsfalu Facebook-oldala

Siófoki Mézeskalácsváros

A Siófoki Mézeskalácsváros 2016 óta önerőből, civil kezdeményezésnek hála épül újra és újra hagyományosan az adventi időszakban. A mézeskalács-város minden egyes házikóját és alkotását licitre bocsátják, így a minden évben, jótékony céllal megrendezett tárlattal helyi, rászoruló kisgyermekes családokat támogatnak. A mézeskalácsokra a Mézeskalácsváros Siófok Facebook-oldalán december 11-ig lehet licitálni, a támogatók ezután kézhez is kapják az édes alkotásokat.

8600 Siófok, Fő tér 2. | Facebook

blank
Fotó: siofok.hu

Monori Mesebeli Mézeskalácsváros

Monoron immár második alkalommal épül fel a mesebeli mézeskalácsváros. A karácsonyi hangulatot idéző épületeket, házikókat, emeletes házakat és a város nevezetes épületeit mézeskalácsba álmodva december 21-ig lesz lehetőségetek megtekinteni a Vigadó Kulturális és Civil Központ első emeletén. Sőt, mi több, ha valamelyik alkotás különösen elnyeri tetszéseteket, december 20-ig szavazhattok is rá a kihelyezett számok alapján.

2200 Monor, Kossuth Lajos u. 65-67. | Weboldal

blank
Fotó: Vigadó Kulturális és Civil Központ Facebook-oldala

Mézeskalács kiállítás, Ercsi

December 22-ig tudjátok megtekinteni a Százhalombatta szomszédságában lévő Ercsi településének mézeskalács-kiállítását is. Az Eötvös József Művelődési Házban, nyitvatartási időben megtekinthető meseházakat, mézeskalácsból megépített Kádár-kockákat, nevezetes épületeket civil szervezetek és helyi lakosok segítségével egy hónap alatt építették fel, édes illatot és meghitt hangulatot csempészve a művelődési ház és könyvtár falai közé.

2451 Ercsi, Szent István út 12-14. | Facebook

blank
Fotó: Ercsi Eötvös József Művelődési Ház és Könyvtár Facebook-oldala

Mézeskalács-falu, Lengyel

Idén a Tolna megyei Lengyel települését sem hagyták hófehér tetejű, porcukortól édes, illatos mézeskalácsházikók nélkül. A település faluházában a helyi lakosok által készített és felépített mesebeli mézeskalácsfalut, hétköznapokon 8 és 16 óra között Facebook-üzenetben előre egyeztetett időpontban nyílik lehetőségetek megtekinteni.

7184 Lengyel, Petőfi utca 3. | Facebook

blank
Fotó: Lengyel Faluház Facebook-oldala

Mézes Hárskút

Nyolcadik alkalommal épült fel idén a Veszprém megyei Hárskúton a Mézes Hárskút elnevezésű mézeskalács-kiállítás. A december 11-től január közepéig látogatható édes tárlat több mint 50 alkotását helyiek és környékbeli családok sütötték, amit aztán a művelődési ház munkatársai és a falugondnok rendeztek mesebeli faluvá egy fényekkel gazdagon megvilágított, hatalmas terepasztalon.

8442 Hárskút, Rákóczi u. 16. | Facebook

blank
Fotó: Művháza Viola Anikó Facebook-oldala

Budapest környékén

Zsámbéki mézeskalácsváros

Az első adventi hétvége alkalmával épült fel másodjára Zsámbék bájos, porcukor-hó fedte mézeskalács-városa. Ha épp a város adventi programkavalkádjába szeretnétek bekapcsolódni és hangolódni az ünnepi időszakra, mindenképp érdemes a zsámbéki piac felé vennetek az irányt. A piac, Akvárium névre keresztelt fogadóépületében tárul majd elétek a mesebeli mézeskalács-alkotás.

2072 Zsámbék, Akadémia u. 3. | Facebook

blank
Fotó: Némethné Várszegi Anikó

Sződligeti Mézeskalácsfalu

Sződligeten a kalendáriumi ablaknyitások és a gyertyagyújtás mellett idén már tizennegyedik éve a Mézeskalácsfalu elkészítése és kiállítása is az adventi időszak fontos részét képezi. A helyszín a sződligeti római katolikus templom előtere, ahol az egész adventi időszakban folyamatosan bővítik a kiállított mézeskalácsokat, így a végső alkotás karácsony napjára fog kiteljesedni. A gyarapodó mézeskalácsalkotást érdemes minél többször megtekinteni, amire egészen január 6-ig nyílik lehetőségetek.

2133 Sződliget, Szabadság tér (Nagyboldogasszony-templom) | Facebook

blank
Fotó: Mézeskalácsfalu Facebook-oldala

Vácrátóti mézeskalács-kiállítás

Az ország egyik legrégebbi mézeskalács-kiállítása Vácrátót nevéhez fűződik. Az édes-mézes kiállítás az elmúlt évekhez hasonlóan, az adventi időszakban természetesen idén is nyitva áll majd a látogatók előtt. A helyi plébánia előterében kiállított mézeskalácsok 100 kg-nyi liszt és 30 üvegnyi méz felhasználásával készültek és a kiállítást követően a helyi óvodát támogatva jótékony céllal értékesítik majd őket. A kiállítást megtekinteni december 9-én délután, illetve hétvégén 10 és 20 óra között lesz lehetőségetek.

2163 Vácrátót, Petőfi tér 15.

blank
A korábbi mézeskalács-kiállítás mesés alkotásai. Fotó: Vácrátót Önkormányzat Facebook-oldala

Csömöri mézeskalács-kiállítás

A Csömöri Tót Hagyományaink Házában a temérdek adventi program mellett ismét látható lesz „A mi édes kis falunk” mézeskalács-kiállítás. A fényekkel mesésen megvilágított, puha hó fedte mézeskalács-birodalmat hétköznapokon 8 és 18 óra között, míg hétvégén 14 és 18 óra között tudjátok megtekinteni.

2141 Csömör, Gorkij fasor 11. | Facebook

blank
Fotó: Bellus Zsolt/Csömör aktuális Facebook-oldala

Mézeskalácsfalu Mogyoród

Idén második alkalommal épült fel Mogyoród mesébe illő mézeskalácsfaluja, mely az elmúlt évhez hasonlóan a Kamarás Klastrom House-ban kapott helyet. Advent első hétvégéjén a helyiek által készített édességek mindegyike már is helyére került és várja a lelkes látogatókat a december 10-i hétvégén.

2146 Mogyoród, Dózsa György út 32. | Facebook

blank
Egy édes pillanat a tavalyi mézeskalácsfalu alkotásairól. Forrás: Isza Ferenc/mogyorodma.hu

Mézeskalács-város Gödöllőn

Idén hatodik alkalommal invitálta mézeskalács-város megalkotására a kreatív lelkűeket Gödöllő városa. A hagyományokhoz híven a mézeskalács-város megépítése újfent jótékony célokhoz kapcsolódik majd, mely a gödöllői gondozóház és idősotthon lakóinak hoz ezúttal örömöt. A mézeskalács-várost december 16-án a Gödöllői Művészetek Háza előtt tudjátok majd megtekinteni.

2100 Gödöllő, Szabadság út 8. | Facebook-esemény

Ha a mézeskalács-városok után valódi téli csodahelyeket fedeznétek fel: