Egy gyűrű mind fölött (x)

Rengeteg gyűrűvel találkozhatunk, de csak egy olyan lesz, amely életre szóló hűségre kötelez minket. Habár ha valakit igazán szeretünk, ezt nem is érezzük annyira kötelességnek, hiszen ilyenkor mindez magától értetődő. Az eljegyzési gyűrű kiválasztása tehát egy különleges pillanat.

A következő cikkben most segítünk eligazodni neked a különféle stílusú darabok között és a régmúlt trendjeiről is többet megtudhatsz.

Mióta ismerik az eljegyzési gyűrűt?

A karikagyűrű minden nő álma. Ez napjainkban egyet jelent a lánykéréssel, legalábbis a legtöbb esetben. A dolog nehéz része a gyűrű beszerzése, hiszen el kell találnunk a méretet és a stílust. A karikagyuru.hu weboldalán olyan kínálatból válogathatsz, amely ebben lehet a segítségedre, hogy minden könnyen menjen.

Persze ez nem volt mindig így, régen ugyanis nem álltak az emberek rendelkezésére profi üzletek, bár a gyűrű mint szimbólum, már az ókorban is jelen volt. Az ősi Egyiptomban például a harmadik ujj köré tekert drót azt szimbolizálta, hogy onnan közvetlenül vezet egy ér a szívhez.

Történelmi stílusok

Az első eljegyzésre használt gyémánt darab viszont 1477-ből származik. Maximilian, Ausztria főhercege adott Burgundiai Máriának egy aranyból készült gyűrűt, s a rajta található gyémántok “M” betűt formáztak. Shakespeare darabjaiban ugyancsak találunk utalásokat a jegygyűrűre.

Az 1800-as évek Angliáját a romantikus légkör uralta, ezt az is meghatározta, hogy Viktória királynő nagy szerelemben élt férjével. A Viktoriánus eljegyzési gyűrűk ebből kifolyólag szeszélyes, romantikus motívumok képviselői voltak, tehát a nyilak, a szívek, sőt, még a kígyók is megjelentek rajtuk.

A 20. században már mindenki ismerte az eljegyzési gyűrűt. Az ipari forradalom jólétet teremtett, vagyis egyre többen vásároltak ékszereket. Az Edward-korabeli darabok gyémántot tartó, díszes gyűrűk voltak.

Felejthetetlen gyűrűk, felejthetetlen korszakok

A ‘20-as és ‘30-as években a geometrikus formák hódítottak az art deco jegyében, hangsúlyossá váltak a drágakövek és a fehérarany is.

A második világháború alatt az arany és az ezüst változatok nyertek teret, zafír és rubin díszítéssel. Az ‘50-es években Audrey Hepburn férje, Mel Ferrer hozta divatba az egymás mellé húzható, különböző színű ékszereket.

A ‘60-as években az volt a lényeg, hogy minél látványosabb legyen az ékszer, jól példázza ezt a smaragd-gyémánt keveréke is. Egy évtizeddel később már a letisztultabb, klasszikusabb formák uralkodtak, ekkor tökéletesítették a princess és radiant csiszolások szögletes formáját.

1980-tól pedig Charles herceg és Diana hercegnő eljegyzési gyűrűjének köszönhetően egy zafír divathullám indult el.

Az utóbbi években nem sokat változott a trend, de a párok ízlésüknek megfelelően válogathatnak. Talán az egyszerű, egyköves szolitert mondhatjuk a legkedveltebb változatnak.