Sajtos rúd mint partifalat

Fogalmad sincsen, hogy milyen ropogtatnivalót készíts a következő vacsorapartira? A kívül ropogós, belül puha sajtos rudak lehetnek a megmentőid.

Az elkészítésük körülbelül egy órát vesz igénybe, amelyhez mindössze pár hozzávaló és a Lakberbazár konyhafelszerelés kínálatában is megtalálható sajtos rúd kinyomó/szaggató, illetve egy sodrófa szükséges, de mégis nagyot szólhatnak az asztalon.

Kedvenc receptünk

Ezt a sajtos rúd receptet mi mindig karácsonykor készítjük, mert kiválóan alkalmas vendégváró partifalatként. De főként azért szeretjük, mert könnyedén adaptálható a különböző ízekhez, hogy egy kicsit különlegesebb legyen. Arról nem is beszélve, hogy a végeredmény sokkal elegánsabb lesz, mint ahogy a legtöbben gondolják.

Először is szitálj össze 2 csésze sütőporral elkevert lisztet, egy negyed teáskanál cayenne borsot és sót, majd tedd félre ezt a keveréket. Következő lépésként keverj össze 1 csésze szobahőmérsékletű vajat és 2 csésze lereszelt cheddar sajtot! Ezután óvatosan add hozzá a lisztes keveréket, majd 5 percig folytasd a keverést, amíg az egyveleg igazán krémes nem lesz.

Ha mindegyik lépéssel megvagy, akkor lisztezett felületen sodrófa segítségével nyújtsd ki a tésztát körülbelül 6 mm vastagságúra. Ezt követően lép a képbe a korábban már említett sajtos rúd kinyomó/szaggató a Lakberbazár webáruházból, amelynek a segítségével akár 20-30 darabot is ki tudsz szaggatni egyszerre. Végül már csak annyi teendőd maradt, hogy a 180 fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt készre sütöd, és kihűtőd őket.

Hogyan és mivel tálald őket?

Az elkészült sajtos rudak tökéletesen funkcionálnak majd előételként. Csak állítsd őket egy szép csészébe, és már mehet is az asztalra!

Ugyan magukban is remekül megállják a helyüket, de jó ötlet lehet kirakni melléjük még különféle mártogatósokat vagy akár zellerrudakat és dióféléket is. Mi személy szerint leves mellé szoktuk enni őket. Nagyszerű párost alkotnak például egy krémes zöldség-, karfiol-, brokkoli- vagy bazsalikomos paradicsomlevessel.

A kulináris élményt pedig egy pohár finom borral vagy egy korsó sörrel koronázhatod meg a vendégeid számára. Ez a ropogtatnivaló ugyanis ugyanúgy illik mindkét alkoholos italhoz.

Egyéb variációk

Sokféleképpen kísérletezhetsz ezzel a recepttel. A cheddar sajtot például lecserélheted parmezánra vagy mozzarellára, de akár vegyítheted is a kettőt. A bors helyett pedig kipróbálhatod mondjuk az oregánót is.

A töltelékek terén is nyugodtan szabadjára engedheted a fantáziád. Adj a recepthez például bacon csíkokat, de megkenheted a kinyújtott tésztát pestóval vagy mustárral. Ha pedig azt szeretnéd, hogy a sajtos rúdjaid igazán ropogósak legyenek, akkor próbáld meg a tésztát minél vékonyabbra kinyújtani.

Meddig fogyaszthatóak?

Amint kihűltek a kisült sajtos rudak, helyezd őket egy légmentesen záródó tárolóedénybe, amelyből egyébként többféle űrtartalommal rendelkező verziót találhatsz a Lakberbazár kínálatában is. Így maximum 3-4 napig állnak el. Ez idő alatt nem árt elfogyasztani őket.