Romantikus tó fölé hajló platánóriás lett az Év Fája 2022-ben

Idén 13. alkalommal hirdették meg az Év Fája versenyt, melynek célja a környezetünket szebbé varázsoló fák természeti és eszmei értékeire, valamint ezek megőrzésére felhívni a figyelmet.

Fotó: Az Év Fája Magyarország

Az idei megmérettetésen, közel 13 ezer szavazat összesítése után 12 döntős közül hirdették ki a 2022-es győztest. A nyertes 250 éves platánóriás nemcsak matuzsálemkorával vívta ki a versenybírák figyelmét, hanem mesés történetével és különleges megjelenésével elnyerte a jogosan kiérdemelt első díjat.

Fotó: Az Év Fája Magyarország

A páratlan platán Tata eldugott, égig nyúló fákkal tűzdelt, vadregényes angolkertjében, a csöndbe burkolózott Cseke-tó partján nyújtózik a víztükör fölé. A facsemete még ifjonc korában, ültetését követően nyerhette el jelenlegi formáját.

Fedezd fel Tata többi különleges látnivalóját is:

A laza szerkezetű, vizes talajnak köszönhetően megdőlt, és csodával határos módon, szinte teljesen vízszintesen felfeküdt a partfalra, egyfajta hidat képezve a vízfelszín fölé. A platánok alkalmazkodóképességét mutatja az is, hogy egyfajta támasztó gyökérzetet növesztett, melynek köszönhetően életben maradt és megőrizhette jellegzetes formáját.

Fotó: Az Év Fája Magyarország

A ,,hajlott hátú öreg” a hosszú évek során romantikus történetével a szerelmesek zarándokhelyévé vált, a helyiek viszont csak a világ leghiúbb fájaként emlegetik, amely évszázadok óta önmagát csodálja a víz tükrében.

Sajnos az évtizedek a tatai csodafát sem kímélték, törzsén sérülések és korhadások jelentek meg, amelyre gyógyír lehet az első díjjal járó speciális faápoló kezelés, emellett fontos, hogy fokozottan vigyázzunk rá, hogy még sokáig gazdagíthassa Tata látnivalóit.

A 2021-es Év Fája verseny győzteséről itt írtunk: