11 döntős fa közül választotta ki a közönség az idei Év Fája verseny győztesét

Idén immár 12. alkalommal hirdették meg az Év Fája versenyt, amely amellett, hogy évről évre igyekszik felhívni a figyelmet a bennünket nap mint nap körülvevő pótolhatatlan famatuzsálemek értékeire, a verseny győztese az európai döntőben is képviselheti majd hazánkat.

A verseny egyik döntőse, egy vadkörtefa Kispáliból. Fotó: Az Év Fája

Az Év Fája verseny évről évre olyan fákra irányítja a figyelmet, amelyek fontos, különleges szerepet töltenek be a jelölők életében, azok mindennapjaiban. A versenyen induló 27 fából a szakmai zsűri 11-et juttatott döntőbe, ebből a merítésből pedig július 1. és október 1. között választhatta ki kedvencét a közönség.

A verseny különdíját egy dombtetőn álló hársfa kapta. Fotó: Az Év Fája

A döntősök között szerepelt például martfűi mesefa, képviseltették magukat százéves eperfák, de három muskétásként tetszelgő vadgesztenyefák is. Az idei Év Fája címet, 3237 szavazattal azonban a debreceni Csokonai Színház előtt álló csüngő japánakácok nyerték el, melyek méltán a város büszkeségei.

Az idei győztes Debrecen két büszkesége, a Csokonai Színház előtt álló csüngő japánakácok. Fotó: Az Év Fája

A döntősök közül a Hős Fa címet Ziliz egy mezőgazdasági területén álló tölgyfája kapta, mely több villámcsapás ellenére is újra és újra kihajt. Az Országos Erdészeti Egyesület különdíjával pedig a Szekszárdi dombság és a Sárköz peremén, a Mausz-kápolna mellett álló hársfát tüntették ki.

Az idei versenyben győztes japánakácok a következő év elején megrendezésre kerülő Európai Év Fája versenyben képviselik hazánkat, ahol az elmúlt években már négy alkalommal is dobogós lehetett magyar fa. Ezen a linken megtekinthetők a döntőbe jutott fák és a hozzá kapcsolódó történetek is.