Hatalmas zöldterülettel bővült a Széna tér: Átadták az új emlékparkot

Közel ezer négyzetméternyi új zöldfelület, 68 új fa, négy vers, két emlékmű, három kronoszkóp, egy vízjáték, egy régi kórház és rengeteg történelem – így fest a Széna tér szombaton átadott új emlékparkja.

Fotó: II. kerület (Budapest) Facebook

A II. kerületi tér átalakításának célja a lehető legnagyobb zöldfelület kialakítása, a főbb gyalogos és kerékpáros közlekedési irányok megtartása, az akadálymentesítés, valamint kerékpártárolók, új közvilágítási rendszer, térfigyelő rendszer és köztéri WiFi-rendszer kiépítése volt.

Fotó: II. kerület (Budapest) Facebook

Új köztéri elemként megjelenik egy városfalat idéző installáció, vízjáték, emellett több utcabútor került a térre, és esztétikusabbá váltak a metró szellőzői.

Érdemes szemügyre venni a vízjátékot is, amely 10 óra 23 perctől 11 óra 4 percig és 19.56-tól 13 percen át nemzeti színekben világít.

Fotó: II. kerület (Budapest) Facebook

A Széna téri emlékpark két szobornak ad otthont: Szenes Hanna szobrának, mely Fáskerti Zsófia alkotása, és az Ötvenhatos emlékműnek, melyet a hatdé művészcsoport készített. Az alkotásokat meghívásos pályázaton választotta ki a II. kerületi Önkormányzat által felkért szoborbiztottság.

Fotó: II. kerület (Budapest) Facebook

A téren helyet kapott még három kronoszkóp, melyeken át a tér adott pontjairól visszatekinthetünk az időben, és a Fortepan fotói által láthatjuk, hogyan mutatott a tér az 1930-as években, az 1945-ös ostrom idején és 1956-ban, a forradalom napjaiban.

Fotó: II. kerület (Budapest) Facebook

Az emlékek útvesztőjét négy vers alkotja.

Bereményi Géza: Széna tér; Térey János: A városi hadviselés gyakorlata; Márai Sándor: Mennyből az angyal és Szenes Hanna: Meghalni című műveinek szövege egyedi kivitelezésű térkőburkolaton jelennek meg.

Fotó: II. kerület (Budapest) Facebook

A köztisztaságot szem előtt tartva a téren 12 hulladékgyűjtő és 3 kutyaürülékgyűjtő kapott helyet, a 68 új fa ültetésével pedig az eredetileg 1737 négyzetméteres tér zöldfelülete 2674 négyzetméteresre nőtt. A tervek akadálymentesítési szempontok figyelembevételével készültek.

Emellett Budapest legújabb falfestményével is egyre csak szépül a főváros: