Elbűvölő látványt nyújtanak ősszel a rengeteg ölelte völgy parányi pincéi

Sátoraljaújhely centrumától egy karnyújtásnyira eddig csak a mesékből ismert világ tárul a szemünk elé: patakot közrefogó csöpp kis pincék sorakoznak egymás után a kora őszi rengeteg ölelésében.

Fotó: Hatvani Anikó

A Magas-hegy és a Szár-hegy által közrefogott Zsólyomka-völgy mélyén, Sátoraljaújhely egy régi városrészében, a Felsőzsólyomka utcában találjuk a Zsólyomkai pincesort.

A Zsólyomka-patakot jobbról és balról is szegélyező, hegyoldalba vájt pincék minden évszakban romantikus hangulatot keltenek, hatványozottan igaz ez ősszel, a szüret idején is, mikor a pincék szélesre tárják ajtajaikat az érdeklődők előtt.

Fotó: Hatvani Anikó

A Tokaj-hegyaljai borvidék aprócska, de annál lenyűgözőbb ékszerdoboza rendeltetéséből fakadóan valaha a szőlőtermelők kedvelt közösségi színterének számított, nemcsak a pincékben tárolt bor, de a közelben működő fürdő miatt is.

Fotó: Hatvani Anikó

Az egyedülálló környezet szépségét csak növeli a természetközeliség és a pincéket körülfogó erdő. A történelmi pincesor tökéletes kezdőpontja lehet kirándulásunknak, ha megnéznénk a Magyar Kálvária műemlékegyüttesét vagy ellátogatnánk a közelben lévő zarándokhelyhez.

Fotó: Hatvani Anikó

A mintegy 30 pince ezzel szemben egy kiadós kirándulás után is tárt ajtókkal vár, különösen igaz lesz ez október 29-én, a Zsólyomkai Nyitott Pincék napján, amikor a legkülönfélébb borkóstolókkal, disznótoros falatokkal, élő zenével és kulturális programok sokaságával várják az érdeklődőket.

Lévén Tokaj-hegyaljai vidék, a must mellett furmintokkal, hárslevelűvel, a vidék muskotályos boraival, szamorodnival és aszúval tölthetjük meg kóstolópoharainkat.

Ha kedvet kaptatok Tokaj-Hegyalja további kincseinek felfedezéséhez: