Elképesztő kilátással bír a Dunakanyar szívében kanyargó, keskeny sétaösvény

A Dunakanyar szívében, Pilisszentlászló és Visegrád között, vadregényes környezetben tekergőzik az ősszel falevelektől színes Spartacus ösvény.

Fotó: Majdán István

Egyedülálló és nem mindennapi hangulatra számíthatnak mindazok, akik kirándulásuk úti céljául a Pilisszentlászló és Visegrád között kanyargó keskeny, ámde ámulatba ejtő, egykori vadászösvényt választják.

A csekély szintkülönbséggel kecsegtető útvonalon könnyű gyalogtúra kalauzol bennünket végig a meredek hegyoldalak mentén, helyenként nem egyszer egyszemélyesre szűkülő útszakaszokkal.

Fotó: Majdán István

Pilisszentlászlóról indulva, a turistajelzéssel és táblákkal ellátott Spartacus ösvényen át egy 14 kilométeres körtúra keretében bejárhatjuk az Öreg-pap-hegyet, a Jenő-kunyhót, a Telgárthy-rétet, az Ördögbányát, a Kaán- és Alpár-forrást, akárcsak az Apátkúti-völgyet.

A körtúra végén ez esetben a kiindulópontként szolgáló pompás kis faluhoz érünk vissza, kevesebb idő lévén egy rövidebb útvonalon azonban a visegrádi rév állomásához érkezhetünk meg.

blank
Fotó: Majdán István

A zöld sávval jelölt ösvény, bár vonalvezetésében sem mindennapi, a Dunakanyarra és az ősszel megannyi színben pompázó erdőrengetegre nyíló lenyűgöző panoráma miatt is említésre méltó. A bükkösön, ligetes erdőn, sziklák mentén haladó túraútvonalon még egy menedékkunyhó is keresztezi utunkat.

blank
Fotó: Majdán István

A Spartacus ösvény bebarangolása minden esetben és minden évszakban maradandó élménnyel ajándékozza meg a túrázókat, fontos azonban tudni, hogy nyirkos, csapadékos időben fokozott figyelmet igényel az útvonal bejárása.

blank
Fotó: Majdán István

Természetesen napos, száraz időjárás esetén sem árt az odafigyelés, azonban egyik esetben sem szabad megfeledkezni a megfelelő mennyiségű folyadékról, illetve a bokát megfelelően tartó zárt lábbeliről, mely a völgyben különösen jó szolgálatot tesz majd.

Ha további természeti kincseket fedeznétek fel a Dunakanyarban: