Nemzeti Vágta: a lovassport szerelmeseinek felejthetetlen élmény

A Nemzeti Vágta a magyar lovassport tradícióira épülő lovasverseny, amelyet minden év október elején rendeznek meg a Hősök terén Budapesten.

A lovasversenyen különböző magyarországi és határon túli magyar települések vesznek részt egy lóval és egy lovassal. A Vágta azonban nemcsak egy sportesemény, hanem sokkal több annál. Egy hagyományőrző fesztivál, ahol a magyar lovashagyományok elevenednek meg minden évben a nézőközönség sorai előtt. A nemzeti hagyományok ápolása mellett fontos szerepet kap a magyar települések közötti kapcsolattartás is. A lóversenyhez természetesen hozzátartozik a sportfogadás is, néhány fogadási weboldal, mint például a rabona online már felvette a kínálatába a Nemzeti Vágta eseményeit is.

A huszárok öltözéke

Magyarország történelme során különböző korszakokban használt lovasöltözékek és katonai uniformisok is megjelennek az eseményen. Természetesen mindenki a huszárokra gondol először. A huszárokat a jellegzetes öltözékükről mindenki azonnal felismeri. Az 1848-as szabadságharc előtt a Habsburg birodalomban 12 huszárezred szolgált, amely kiegészült később 1848 őszétől a honvéd huszárezredekkel. A huszárezredeknek mind különböző öltözékük volt, de mindegyik hasonlított kicsit egymásra. Az öltözékhez tartozott a mente, a nadrág, a csákó, a gombok, a zsinór és a prém. Például a császár huszárok sötétkék mentét és nadrágot hordtak és fekete csákót viseltek, a gombok pedig sárgák voltak. A Hunyadi huszárok ruhája búzavirágkék volt, fehér gombokkal és vörös-fekete zsinórral és fekte prémmel. A Mátyás huszárok szürke ruhát hordtak sárga gombokkal és vörös zsinórral és piros csákót viseltek. Talán a legismertebb öltözete a Miklós huszároknak volt, amivel ma is sokan azonosítják a huszárokat. Ezek a huszárok vörös mentét, sötétzöld nadrágot hordtak sárga gombokkal és fekete csákót viseltek. Az öltözet természetesen egyben tükrözte a rangot is. Míg a legénység zsinórozása sárga-fekete, addig a tiszteké sárga gombos arany zsinórozású, vagy fehér gombos ezüst zsinórozású volt. A mentét fekete prémmel szegélyezték.

Az elnyerhető jutalmak a Vágtán

A Vágta a 2008-as alapítása óta egyre nagyobb népszerűségre tett szert és idővel a magyar kulturális élet részévé vált. A hagyományőrző eseményen számos jutalmat szerezhetnek meg a versenyzők. A Vágtakard nevű vándordíjat a győztes település kapja, amely egy évig őrizheti meg a díjat a következő versenyig. A kard tulajdonképpen egy tisztiszablya, egy eredeti fegyver a szabadságharc idejéből. A Nemzeti Vágtát a hagyomány szerint Lehel Kürtjének hangjával nyitják meg, amelyet a Vágta idejére Budapestre szállítanak. Az Aranysarkantyút a győztes lovas nyeri el a vágtán. A Bokrétát a győztes ló nyeri el, amit a hagyomány szerint a győztes lő fején helyeznek el. A Vágtapatkókat az első három helyezett nyeri el. A harmadik helyezett a Bronzpatkót, a második helyezett az Ezüstpatkót míg az első helyezett az Aranypatkót nyeri el. A hagyományőrzést jelképező jutalmakon kívül természetesen pénzdíjakat is nyernek a versenyzők. Az előfutamok és középfutamok győztese 300 ezer, míg a döntő harmadik, második és első helyezettje 500 ezer, 1 millió, illetve 5 millió forintot nyer. Azok pedig sikeresen eltalálják a győzteseket a rabona online sportfogadásnál még nagyobb nyereményre számíthatnak.

A verseny lebonyolítása

A futamok kicsit hasonlítanak a technikai sportágak, például egy motorverseny lebonyolítására. A lovasok egy rajthelyről indulnak a versenybíró indító jelzésére. Egy futamban 6 lovas vesz részt. a futam győztese az a lovas, amely elsőként éri el a célvonalat. Ahogy már fentiekben említettük az előfutamokon különböző települések lovasai mérkőznek meg. Összesen 60 település vesz részt a küzdelmekben és 12 előfutamban 5 település lovasai küzdenek meg egymással. Az előfutamok győztesei és a 13 legjobb időeredményt elérő lovasok kerülnek be a középfutamokba. Öt középfutamot rendeznek, amelyből az első helyezettek kerülnek be a döntőbe. A döntőben elért helyezések alapján állapítják meg a győztes és a helyezettek sorrendjét. A rabona online fogadói a verseny előtt és a verseny közben is megtehetik a tétjeiket.

A 2022-es Nemzeti Vágta

Az idei Nemzeti Vágta is tartogatott jónéhány meglepetést. A leglátványosabb jelenet minden bizonnyal a vasárnapi döntő megnyitása volt, amikor 150 lovas gyermek vonult be póniháton. A gyerekek nem véletlenül kapták ezt a szerepet, mert az idei verseny egyik fő gondolata a gyerekek és a fiatalok köré összpontosul. A verseny szervezői a lovassport szépségét próbálják átadni a következő generáció számára.