Megtelik élettel a Bartók Béla Boulevard: Idén szeptemberben jön az Eleven Ősz programsorozat

Ismét fergeteges művészeti, zenei és családi programokkal várja a látogatókat az Eleven Ősz szeptember 23-24-én a Bartók Béla Boulevardon.

Fotó: Szujó Anna

Szeptemberben ismét megelevenedik a Bartók Béla Boulevard, azaz a kultúra beköltözik Újbudára, a Bartók Béla Boulevard Kulturális Negyedébe, a Gellért tértől a Móricz Zsigmond körtérig, illetve a Feneketlen-tóig tartó szakaszra.

A programok jelentős részét ismét pályázat útján választották ki a szervezők, melynek eredményeként számos zenei, színházi, gasztronómiai, családi programon vehetnek részt az érdeklődők, miközben workshopokon bontakoztathatják ki művészeti vénájukat, performanszok, kiállítások és köztéri installációk között találkozhatnak a képzőművészet erejével, valamint művészeti és helytörténeti sétákon ismerkedhetnek a Bartók Béla Boulevard Kulturális Negyeddel.

Fotó: Szujó Anna

Az Eleven Ősz nyitóprogramja 2022-ben

A nyárzáró fesztivál Oláh Sándor jövőkutató, innovátor, designer közösségi performanszával indul útnak, mely során a szervezők és az utca látogatói együtt söprik ki a Bartók Béla utat.

Az Eleven Ősz programkavalkádja a közösségeinkben rejlő kreativitás és a városnegyedhez kapcsolódó kulturális értékek bemutatásának ünnepe. Az ilyen programok pedig azok a kivételes alkalmak, melyek kiemelkednek a hétköznapokból, és olyan értékeket emelnek ki, melyek köré érdemes az életünket szervezni. Az Oláh Sándor vezette közösségi performansz művészi szimbóluma az ünnepek rituáléinak, melyek fizikai és szellemi síkon is kibontakoznak az utca teljes hosszában, a vendégeket váró helyek vendéglátása mellett.

blank
Fotó: Szujó Anna

Utcára csempészett kultúra

A köztéri installációinkkal és a felületet humanizáló művészeti alkotásainkkal a városban egyedülállóan próbáljuk a kultúrát az utcára csempészni, annak érdekében, hogy az erre járók útjuk során megmerítkezhessenek a kultúrában, a művészetekben. Számos köz-, illetve közösségi területet mondhat magáénak a Bartók Béla Boulevard, amelyek jobb sorra érdemesek, és amelyek valódi sétáló közeggé alakíthatóak, művészeti élményt is szolgáltatva a szokásos közúti forgalom előterében” – árulta el Jáki Monika, a Bartók Béla Boulevard Kulturális Negyed utcamenedzsere.

Ugyanezen gondolatiság keretében, miután olyan sikeres volt a zöld felületek által visszafoglalt városrészek koncepciója az elmúlt évben, a zöldítés, az élhető város, a fenntarthatóság a 2022-es Eleven Ősz keretében is központi szerephez jut, de most már aktiválva mikroközösségeket, az udvarokat, valamint az utca vendégváróit.

blank
Fotó: Szujó Anna

A Bartók Feszt 2022-ben

A programkavalkádból nyújt ízelítőt az Egyesület több, a Bartók Feszt rendezvény keretében tartandó programja is: szeptember 17-én Schneller János sétáján a Bartók Béla út galériái és a kortárs képzőművészet kerülnek a középpontba.

Ezt követően Mika Edit művészettörténeti sétáján megismerhetjük a kerület kialakulásának történetét, és felidézzük a Műszaki Egyetem helyén kialakított Konstantinápolyi Mulatót, az egykori kávéházak látogatói közül megidézünk néhány ismerős alakot, és persze egy-két híres múzsát is.

Ráadásul idén először futóversenyt is szerveznek az utcában: a BBB Runnabe BeerMile Mutasd meg, hogy te is szívből futsz! elnevezésű megmérettetésén összegyűjtjük a Bartók Béla Boulevard szívének részleteit, így a frissítőpontokon a gyűjtögetésen túl 1dl frissítő pohár sör a résztvevők jutalma! A nemzetközileg ismert SörMérföld futóprogramot honosítja meg a Mi utcánkban, azaz a Bartók Béla Boulevardon a Bartók Boulevard Egyesület és a Runnabe futóközösség.

Az Eleven Ősz részletes programbontását ide kattintva érhetitek el.

Ha szívesen megismernéd a Bartók Béla út legendás lakóit: