4+1 remek kiállítás Budapesten, ami ingyenesen látogatható szeptemberben

Számos izgalmas kiállítással nyitja meg az új, őszi szezont a főváros, érdemes lesz hát betérni a budapesti múzeumokba, galériákba idén szeptemberben. Mutatjuk, mikor, merre induljatok!

Generazioni – Az elmúlt évtizedek legjobb olasz illusztrátorai

A budapesti Fashion Streetről nyíló Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria számos remek, ingyenes kiállítást szervezett már a fővárosi közönségnek az elmúlt években. Legutóbb a Mintázatok című tárlatot tekinthettük meg a galériában, amely a kortárs képzőművészetben megjelenő hímzést állította fókuszba. Legújabb kiállításuk Olaszország tehetséges gyermekkönyv-illusztrátorainak munkáit mutatja be az érdeklődőknek, melyek meséken és generációkon keresztül kalauzolják a látogatót varázslatos, rajzolt világokba.

2022. szeptember 8. – október 13. | Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria | Weboldal

Forrás: Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria

Szentély a viharban – Egy zsidómentő akció Budapesten

A Zsidó Kulturális Fesztivál keretein belül ingyenes, szabadtéri kiállítás nyílik a Cipők a Duna-parton emlékműtől mindössze néhány lépésnyire. A szeptember 8-tól megtekinthető köztéri tárlat Carl Lutz svájci konzulhelyettes 1944-es zsidómentő akciójának állít emléket, amely során több tízezer, Budapesten élő zsidó embert sikerült megmenteni a munkatáborokba deportálástól. A holokauszt legnagyobb embermentési kísérleteként számontartott intézkedés független államok és a Nemzetközi Vöröskereszt összefogásával valósulhatott meg.

2022. szeptember 8. – október 10. | id. Antall József rakpart | Weboldal

Fotó: The Carl Lutz Society / Beáta Jakfalvi

ARC kiállítás

Idén ősszel is megrendezik a hatalmas népszerűségnek örvendő ARC szabadtéri plakátkiállítást, melynek 2022-es hívószava a buborék. Az ország leglátogatottabb köztéri tárlatára ezúttal olyan, a jelenünkkel rezonáló plakátokat vártak a szervezők, amelyek valamiképpen reflektálnak a buborékra, amelyben mind élünk. A zsűri által válogatott kreatív pályaművek szeptember 8. és október 8. között lesznek megtekinthetők az immár bejáratott helyszínen, a panelházak ölelte Bikás parkban. Kötelező őszi program mindenkinek.

2022. szeptember 9. – október 9. | Bikás park | Weboldal

Fotó: Szvoboda Szofi

Trokán Nóra: Mielőtt

Az óbudai 3K Kaszásdűlői Kulturális Központ ad otthont Trokán Nóra színművész, fotográfus nem mindennapi fotókiállításának, amely a színház titkos életének egy szeletéről rántja le a leplet. A népszerű művésznő az előadást megelőző átalakulás, valamint a színpadra lépés előtti feszült várakozás pillanatait kapta lencsevégre, majd rendezte fotóalbumba. A 2021-ben megjelent könyv fekete-fehérben ragadja meg ezt a törékeny pillanatot, amelynek laikusok máshogy talán sohasem lehetnének tanúi.

2022. szeptember 23. – október 30. | 3K Kaszásdűlői Kulturális Központ | Facebook-esemény

Fotó: Trokán Nóra

+1 Magyar márkák, magyar plakátok. A csokoládétól a rádióig (csak olvasójeggyel látogatható ingyenesen)

Nyár elején nyitott meg az Országos Széchényi Könyvtár retró plakátkiállítása, amely hat ismert, magyar márkanév – Stühmer, Dreher, Orion, Corvin Áruház, Közért és IBUSZ – hirdetéseit helyezi fókuszba. Az olvasójeggyel ingyenesen látogatható tárlaton a látogatók sokféle stílusú plakáton keresztül nyerhetnek bepillantást az adott kor hétköznapi életébe, melyeket használati tárgyak színesítenek. A nosztalgiázásra hívó, sokszor humoros grafikákat az olvasójeggyel nem rendelkező érdeklődők 1200 forintért tekinthetik meg.

2022. szeptember 30-ig | Országos Széchényi Könyvtár | Weboldal

Forrás: OSZK