Páratlan kilátó újult meg Budapest szomszédságában

Megújult és újra teljes pompájában tündököl a mogyoródi Somlyó tetején magasodó Szent László-kilátó, aminek teraszáról belátni szinte egész Budapestet.

Fotó: Petró Róbert Migo

Mogyoródon, a Somlyó tetején magasodó, Makovecz Imre által tervezett Szent László-kilátót a Mogyoródi Nőegylet kezdeményezésére építtették.

Fotó: Petró Róbert Migo

A máshoz nem is fogható, rendkívüli panorámát nyújtó kilátóból pásztázhatjuk akár a lábunk előtt elterülő Mogyoródot, Fótot, Budapestet, de ameddig csak szemünk ellát, gyönyörködhetünk a Pilisben, a Börzsönyben, a Budai- és a Visegrádi-hegységben, de még a Mátra vonulataiban is.

blank
Fotó: Petró Róbert Migo

Az időjárás viszontagságai és a rongálások következtében leromlott állapotú fazsindelyes, szárnyas kilátó évekig zárva volt a látogatók előtt, teljes körű felújításának köszönhetően azonban ismét újra látogatható. Sőt mi több, a renoválást követően új tűzrakó- és pihenőhelyekkel is gazdagodott az építmény környezete.

blank
Fotó: Petró Róbert Migo

A Szent László-kilátó kápolna is egyben, melynek bejárata a torony tövéből nyílik. A földdel borított kápolnában kapott helyet Szent László fából faragott, 2 és fél méteres szobra.

blank
Fotó: Petró Róbert Migo

A kilátóba a Mogyoród központjából induló, ugyancsak 2022-ben kialakított, Szent László-tanösvényen keresztül, a Somlyó oldalában fekvő földek mentén juthatunk fel.

Ha van időtök, járjatok egy jót a Szent László-tanösvény mezítlábas sétaútján is: