4+1 hangulatos Duna-parti sétány Budapest közelében hosszú andalgásokhoz

Ha már ezerszer körbejártad Budapest ismertebb sétányait, kívülről fújod a Római-part bisztróinak sorát, akkor itt az idő, hogy újabb Duna-parti sétányokat, helyeket ismerj meg. Következzenek Budapest és a Dunakanyar nagyszerű korzói, hangulatos partszakaszai!

Duna-sétány, Pesterzsébet

Nem is olyan rég, 2022 tavaszán Pesterzsébet Duna-partja egy gyönyörű, modern sétánnyal lett gazdagabb. Ha a Gubacsi hídtól elindulunk dél felé, egy rövid séta után elérhetjük a korzót, ahol 600 méter hosszan élvezhetjük a Duna vízének közelségét. Modern vizes játszótér, szabadtéri edzőrész, közösségi kert, a Duna Garden hotel és étterem és a Vakvarjú Csónakház várja az ide érkezőket. A kényelmünket a sétányon, illetve a széles stégeken elhelyezett padok, asztalok és napozóágyak biztosítják. Ha még nem láttad, és egy igazán hangulatos partszakaszon szeretnél feltöltődni, semmiképp se hagyd ki Pesterzsébet új gyöngyszemét.

Fotó: DUNA sétány Pesterzsébeten (Facebook)

Kolonics György sétány, Csepel

Természetközeliség, szinte érintetlennek tűnő, vadregényes, buja növényzet, terebélyes ártéri fák, csend, nyugalom és a Duna vízének közeli hullámzása, amelyen hattyúk és kacsák ringatóznak. Mindezt 5 km hosszan élvezhetjük a Kolonics György sétányon, amely Budapesten egyedülálló partszakasszal rendelkezik. Gondozott parkok, árnyas ligetek, padok, kalózos játszótér, sportpályák, tanösvény, romantikus kis fahíd, szabadtéri kondipark, horgászhelyek és stégek varázsolják a helyet még lenyűgözőbbé. Érkezhetünk busszal, HÉV-vel, vagy akár a nagyszerű állapotú bicikliúton, eltévedni biztos nem fogunk.

blank
Fotó: Pálfalvi László

Ha Csepelen jártok, ezeket a helyeket se hagyjátok ki:

Kis-Duna sétány, Esztergom

Ha Budapesttől távolabbra kalandoznánk, akkor sem kell a Duna-parti sétányok gyönyörű panorámáját, olykor romantikus báját nélkülöznünk. Esztergomban a Kis-Duna sétányon mindkettőt megtalálhatjuk, sőt még a történelmünk darabjaira is rábukkanhatunk. Ugyanis a Duna-korzó északi végénél még ma is áll a középkori várfal, amelyben a mai napig láthatóak a beleágyazott ágyúgolyók. Sőt, már az 1769-ből származó térképeken is szerepelt a sétány, amelynek két partját ma négy híd kapcsolja össze. Esztergom fő turisztikai területeit összekötő korzóján napjainkban hatalmas platánfák sorai között sétálhatunk végig, elérve a Vízivárost, ahonnan meseszép kilátás tárul elénk a várhegyre.

blank
Fotó: Wikimedia Commons

További látnivalók Esztergomban:

Hunyadi sétány, Nagymaros

A Dunakanyar egyik legszebb korzója, a Hunyadi sétány igazi bakancslistás hely Nagymaroson. Ha kirándulni támadna kedvünk, magában a város is izgalmas célpont, amelynek top látnivalói közé mindenképp oda soroljuk a szabadstranddal, büfékkel, játszóterekkel és lélegzetelállító panorámával büszkélkedhető sétányt. A part mellett járva nem mindennapi kilátásban lehet részünk, hiszen a Duna túloldalán fekvő visegrádi Fellegvár, valamint a Salamon-torony színezte panorámában gyönyörködhetünk. Ha erre járunk, a Piknik Manufaktúra szinte kötelező megálló; ételeik, valamint  a hely hangulata azonnal rabul ejt mindenkit.

blank
Fotó: Petró Róbert Migo

A Piknik Manufaktúra és más gasztrohelyek a Dunakanyarban:

+1 A Duna-parti Dunaparty Megálló

A Dunaparty Megálló melletti partszakasz Dél-Budán nem klasszikus értelemben vett sétány, mégis megéri ellátogatni ide. A gyorsétterem a biciklisek kedvelt helyszíne, ám nem csak a kerékpárút csábítja őket ide, hiszen a Dunaparty Megálló ínycsiklandó hekkel, lángossal, palacsintával, sörrel és különböző frissítőkkel várja a megfáradt vendégeit. A célpontunkat igen könnyen felismerhetjük, hiszen már messziről integetnek nekünk a bisztró tipikusan angol, piros kétemeletes buszai. Itt kérhetjük ki mi szem-szájnak ingere, majd a Csepel Művek és a Duna felé nyíló kilátás társaságában, pihenőszékekből élvezhetjük minden egyes falatját.

1117 Budapest, Hunyadi János út 162. | Weboldal

blank
Fotó: Dunaparty Megálló (Facebook)