Az esszenciális aminosavak szerepe szervezetünk egészségében

Az egészséges táplálkozás kapcsán sokat hallhatunk a vitaminok és az ásványi anyagok szerepéről. Ezek a tápanyagok nélkülözhetetlenek a szervezet zavartalan működésében – azonban ha hiányt szenvedünk fehérjékből, illetve aminosavakból, az is veszélyes lehet az egészségünkre. Lássuk, miért is esszenciálisak ezek az anyagok!

Miért fontosak az aminosavak?

A szervezetünk különböző szövetekből épül fel, többek között izmokból, csontokból, vérből, kötő- és idegszövetekből. A szöveteket a táplálkozás során elfogyasztott három fő tápanyagtípusból, a fehérjékből, a zsírokból és a szénhidrátokból építi fel a szervezetünk. Az építő és lebontó folyamatok zavartalan működéséhez szükségesek a különböző nyomelemek és vitaminok. Ideális esetben minden tápanyaghoz megfelelő mennyiségben és arányban jut hozzá a testünk.

Rengetegféle fehérjemolekula található a szervezetünkben, amelyek kisebb építőegységekből, aminosavakból épülnek fel. Ezt úgy lehet elképzelni, mint ahogy adott számú LEGO-darabkából szinte végtelen variációban lehet összerakni különböző építményeket. Az aminosavak nitrogéntartalmú szerves vegyületek, amelyekből az emberi szervezetben húsz különböző típus létezik. Ezekből épülnek fel testünk fehérjéi az izmoktól az immunfehérjékig. Fontos tehát, hogy minden aminosavhoz hozzájussunk, hiszen ha egy „LEGO-darabka” is hiányzik, akkor már nem tudjuk összerakni a szükséges formát.

Az aminosavak szerepe

Az aminosavak szintén kisebb építőkockákból szénből, hidrogénből és nitrogénből felépülő szerves vegyületek. Nem esszenciális aminosavaknak nevezzük azokat, amelyeket a testünk képes „összerakni” elemeiből. Van azonban kilenc típus, amit készen kell elfogyasztanunk, hiszen ezeket nem tudja előállítani a szervezetünk. Ezeket nevezzük esszenciális aminosavaknak.

A különböző esszenciális aminosavak más-más élettani hatással bírnak. A leucin és az izoleucin az anyagcserefolyamotokban, az izomműködésben vesznek részt. A hisztidin az ideg- és az immunrendszer szabályozásában játszik szerepet. A treonin és a lizin alapvetően szerkezeti fehérjék, tehát más funkcionális fehérjemolekulákká alakulnak. A valin az izmok energiaellátásában és felépítésében fontos. A metionin nélkülözhetetlen a szövetek felépítéséhez, továbbá hozzájárul a méregtelenítési folyamatok zavartalan működéséhez. A triptofán és a fenilanalin különböző idegrendszeri ingerültátvivők előanyagai, illetve a fehérjetermődésben és -szabályozásban működnek közre.

Tehát nemcsak a vitaminok, hanem az esszenciális aminosavak hiánya is okozhat zavart az immun-, ideg-, hormonrendszer működésében, valamint az anyagcsere-folyamatokban. Figyeljünk oda arra, hogy a teljes értékű táplálkozás az aminosav- és fehérjefogyasztásunkra is kiterjedjen!

Legfontosabb aminosav-források

Alapesetben az aminosav-igényünket állati fehérjék, tehát húsok, tejtermékek, illetve tojás fogyasztásával tudjuk fedezni. Az elsődleges fehérjék mind a húsz aminosavat tartalmazzák – így a tojás, a halak és a húsok is. Ugyanakkor a másodrendű fehérjékben hiányosan vagy nem megfelelő arányban találhatóak meg a szükséges aminosavak. Vegetáriánusként olyan növényi táplálékokat kell fogyasztani, amelyek ellensúlyozzák az állati eredetű fehérjék hiányát. Jó fehérjeforrást biztosítanak számukra a babfélék, a hajdina, a lencse, az olajos magvak és a gombák. De az aminosav-szükségletünk fedezésére szedhetünk táplálékkiegészítőket is.

Sőt: léteznek olyan teljes értékű proteinporok, amelyek tartalmazzák a szervezetünk számára szükséges összes aminosavat. Ezeket a termékeket érdemes akkor szedni, ha rendszeresen intenzív testmozgást végzünk. Így a szervezetünk mindig hozzájut az izomtömeg fenntartásához szükséges alapanyagokhoz. Mivel az immunfehérjék is aminosav-egységekből épülnek fel, a védekező-rendszerünket is támogathatjuk aminosav-készítmények fogyasztásával.

A teljes értékű táplálkozás a makrotápanyagok, azaz a fehérjék, a szénhidrátok és a zsírok megfelelő mennyiségű és arányú fogyasztásánál kezdődik. Ha ezt biztosítani tudjuk magunknak, akkor nem kell tartanuk attól, hogy valamilyen aminosavból hiányt szenvedünk. Természetesen ezek mellet érdemes a vitaminok és ásványi anyagok bevitelére is odafigyelnünk.