5 csillagles Budapesten és környékén, ahol varázslatos csillaghullásban gyönyörködhetünk

Itt egy újabb augusztus, amikor is egyik legkedvesebb esti foglalatosságunknak hódolhatunk, mégpedig az égbolton átnyargaló hullócsillagok számolgatásának. Ha egyet tehettek, készüljetek sok-sok kívánsággal!

Svábhegyi Csillagvizsgáló

Budapest interaktív csillagászati élményközpontja, a Svábhegyi Csillagvizsgáló számos programjában lubickolhatunk ebben a hónapban. Augusztus 5. és 13. között a Perseidák csillaghullásán kívül a Hold krátereit vehetjük közelebbről szemügyre, de egy csodálatos nyílthalmaz, egy pompás gömbhalmaz és egy híres planetáris köd látványában is gyönyörködhetünk.

A hónapban, az Asztro-matinék keretében gyerekeknek és nagyra nőtt gyerekeknek egyaránt közérthetően mutatják be a Naprendszert, augusztus 11-én aztán a Svábhegyi Csillagvizsgáló programjai is rákanyarodnak a hullócsillagok éjszakájára.

A csillaghullást egy exkluzív esemény követi, amely során a csillagászat és a komolyzene találkozik. A szeptember 2-án megrendezett koncert a híres csillagász, az Uránuszt is felfedező William Herschel csillagászati és zeneművészeti munkásságának állít emléket a Svábhegyi Csillagvizsgáló ősfás parkjában, a megvilágított, klasszicista kupolák tövében.

Fotó: Svábhegyi Csillagvizsgáló Facebook-oldala/Budai Ákos

Hullócsillag a Pincetetőn

Augusztus 12-én, a Perseidák tetőzésének éjszakáján hangulatos hullócsillag-vadászatra invitál a Pátyi Pincehegy. A hullócsillagokat a Pincehegy mögötti rétről szemlélhetjük és számlálhatjuk, ahova a Hangulat Pincétől – mely 18 órától egészen éjfélig minden földi jót biztosít a kellemes estéhez -, rövid ösvény vezet. A pokrócokon elnyújtózva kémlelhetjük az égboltot, kortyolhatjuk a finom szomjoltókat, éhségünket pedig zsíros kenyérrel csillapíthatjuk. Az eseményre feltétlenül érdemes pokróccal és szúnyogriasztóval, igény szerint zseblámpával is készülni.

Fotó: Hangulat Pince Páty Facebook-oldala

SUP Budapest: Hullócsillagtúra 2022

Mit szólnátok, ha azt mondanánk, hogy augusztus 12. és 14. között hullámokkal a hátatok alatt gyönyörködhettek majd az augusztusi égboltban? A SUP Budapest csapatához csatlakozva a naplementében evezhettek ki az Egyfás-szigetre, ahol tűzrakást, szalonnasütést követően kémlelhetitek megállás nélkül az eget. Ha kimaxolnátok az élményt, arra is van lehetőség, hogy az egész éjszakát a szabad égbolt alatt, hálózsákba bújva, csillagokkal takarózva töltsétek. Fej- vagy zseblámpával érdemes készülni, a felszerelést, a mentőmellényt és a szalonnasütés alapanyagait a szervezők biztosítják.

blank
Fotó: SUP Budapest Facebook-oldala

Egy hét a csillagok alatt

Az „Egy hét a csillagok alatt” kezdeményezés célja, hogy a lehető legtöbb emberhez eljusson a csillagos augusztusi égbolt kémlelésének élménye. Idén augusztus 5. és 14. között országszerte nem kevesebb, mint 50 helyszínen lesz lehetőségünk bekapcsolódni a programsorozatba. Folyamatosan bővülő interaktív térképüknek köszönhetően megkereshetjük a hozzánk legközelebbi csillagvizsgáló és csillagles helyszínét, legyen az egy távcsöves bemutató a szentendrei Duna partján, a fóti Kopasz-hegyen, az óbudai Polaris Csillagvizsgálóban vagy épp Gyálon.

blank
Fotó: Egy hét a csillagok alatt Facebook-oldala

Perseidák Ünnep és Éjszakai Piknik

Augusztus 12-én és 13-án igazi ünnepi hangulat kerekedik az üllői Boncz Tanya háza táján, ahol mesebeli hangulatban, éjszakai piknik keretében tölthetünk el egy-egy csillaglesős éjszakát. A platánfák alatt megbújó fröccsteraszon a ManDeli kistermelői finomságait kóstolgatva, akusztikus koncert kíséretében hangolódhatunk az estére, sötétedés után pedig a lehető legtöbb csillag reményében mindenki elfoglalhatja a neki fenntartott piknikhelyét. A piknikre a korlátozott létszám miatt helyfoglalás szükséges, de látogatói jegyet a helyszínen is tudtok vásárolni.

blank
Fotó: Boncz Tanya Facebook-oldala