Ingyenes koncerteket rendeznek a Balaton középkori romjainál idén nyáron

A Balaton-felvidék településeit járva lépten-nyomon kolostor-, templom- és várromokra bukkanhatunk. Ezeket a romokat tölti meg élettel és művészettel a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa ingyenes Irodalmi Romkoncertek sorozata.

A természetközeli helyszínekre szervezett eseményekben közös, hogy mindet Balaton-felvidéki vagy veszprémi romok tövébe szervezik, kis közönség előtt, és az előadók minimális hang-és fénytechnika igénybevételével játszanak.

Az irodalmi ihletésű koncerteken a személyesebb, intimebb kapcsolódás lehetőségét szeretnék megteremteni a művészek, a közönség és a környezet között, éppen ezért az előadások kis létszámúak lesznek.

Ivan & The Parazol – 2022. június 26., Margit-romok, Veszprém

Június 26-án, a veszprémi Margit-romoknál az Ivan & The Parazol játssza el első magyar nyelvű lemezének, a Budai Popnak a dalait. A lemezen hallható számok akusztikus formában születtek. A zenekar dalszerző párosa, Balla Máté és Vitáris Iván, most visszanyúlnak a gyökerekhez, és eredeti formájukban mutatják meg az album összes dalát.

Szűcsinger – 2022. július 31., Szent Balázs-templomrom, Balatoncsicsó

Július 31-én, a balatoncsicsói Szent Balázs-templomromnál a Szűcsinger lesz halható Szűcs Krisztián zenész (HS7, Budapest Bár) és a költő Szálinger Balázs szereplésével. Az est forrása a két alkotó közös mániáiból ered, azaz Petőfi Sándorból, a The Beatlesből és a magyar kabaréból. Közös dalok, tinédzserkori versek, megjelenés előtt tesztelendő slágerek, háború és béke, jelenetek, új szövegű Beatles, pszichedelikus Petőfi – és az est végén a „Világslágerek Magyarul” című blokk, ami után szem nem marad szárazon.

Prieger Zsolt és alkotótársai – 2022. augusztus 28., Boldogasszony-templomrom, Dörgicse

Augusztus 28-án, a dörgicsei Boldogasszony-templomromnál Prieger Zsolt és alkotótársai, Nők, extázisban című műsorát hallhatjuk. Az előadást az alkotó női szentek írásaiból állította össze. A koncert különlegessége, hogy ez alkalommal három hölgy is megfordul a színpadon, így Bakonyi Alexa, Szamosi Zsófia és Magyar Bori is része lesz az előadásnak.

blank

Vecsei H. Miklós és Balla Gergő (Platon Karataev) – 2022. szeptember 11., Margit-romok, Veszprém

Az eseménysorozat 2022-es zárókoncertje szeptember 11-én, Vecsei H. Miklós és Balla Gergő (Platon Karataev) József Attila-estje lesz. A veszprémi Margit-romokhoz visszatérő előadáson rendhagyó meséket hallhatunk majd József Attila életéről, versekkel, zenével.

A sorozat eseményei ingyenesek, de online előzetes regisztrációhoz kötöttek. Az eseményekre a regisztráció a fellépések előtt pár héttel indul, az első koncertre – Ivan & The Parazol duó – Budai pop akusztik – már nyitva van a regisztrációs felület.