Mikor nem fizet egy életbiztosító?

Előfordulhatnak olyan esetek, amikor egy életbiztosító nem fizet? Igen, sajnos megeshet. Vannak bizonyos körülmények, amelyek megléte esetén elesik a kezdeményezett a kifizetéstől. Ebben a cikkünkben olyan példákról lesz szó, melyeknél kockázati életbiztosítás esetén nem lesz kifizetés.

Az életbiztosításokról röviden

Ennek a biztosítási típusnak több fajtája van. Vannak a befektetéssel és megtakarítással egybekötött típusok, de itt most nem ezekről lesz szó. Most a kockázati életbiztosítást és a nem fizetést eredményező eseteket nézzük meg.

Ez a típus arra szolgál, hogy a biztosított elhunytát követően a kedvezményezett kapjon egy nagyobb összeget. A legjobban kereső családtagra szokták megkötni, mert az ő kiesése jelenti a legnagyobb pénzügyi veszteséget a családnak.

Azonban vannak olyan körülmények, melyek nehezítik, vagy egyenesen meggátolják a kifizetéseket. Ezekre hoztunk most példákat.18

Extrém sportolás

Egy átlagos kockázati életbiztosítás nem szokott fizetni az extrém sportolásra. Ennek oka egyszerű: ezeket a tevékenységeket extra veszélyforrásként értékelik a biztosítók.

Akkor hogy lehet, hogy bizonyos embereknél mégis történik kifizetés ilyen esetekben?

Ennek az az oka, hogy ők speciális biztosítást kötöttek, melyek az extrém sportokat is magukba foglalják. Nyilván ennek megfelelően drágábbak is.

Öngyilkosság

Önmagában ez még nem ok arra, hogy ne fizessen a biztosító társaság. Több dolog együttállásának kell megtörténnie ehhez.

Sok esetben legalább 2 éves szerződéssel kell rendelkeznie a biztosítottnak ahhoz, hogy ilyen esetben is fizessenek az öngyilkossága esetén. Ezzel próbálják kiszűrni a csalókat. Valamint a már korábban feltárt, meglévő mentális betegségek is befolyásolhatják a kifizetést.

A szándékosság esete

Itt nem öngyilkosságról van szó, ennél speciálisabb esetek tartoznak ide. Szándékosság az, ha valaki megbetegszik, de nem hajlandó igénybe venni az orvosi ellátásokat. Vagy ha szándékosan okoz balesetet. De ide tartozik az is, ha bűncselekmény elkövetése közben hal meg valaki. Ezekben az esetekben sem fizet a biztosító.

Drogozás, alkoholfogyasztás

Bármilyen szerhasználat vagy alkoholos befolyásoltság következtében bekövetkezett baleset ide tartozik. De az is, ha valaki túladagolja magát.

Érvényes dokumentumok nélküli autóbaleset

Ha úgy ér valakit baleset, hogy belehal, de a dokumentumokkal gond van, akkor nem fog fizetni a biztosító. És ez lehet csak annyi is, hogy lejárt a forgalmi vagy a jogosítványa.

Munkahelyi balesetek

Alapvetően ez esetben egyértelműen fizetnie kell a biztosítónak. Azonban ez csak akkor igaz, ha megvoltak a megfelelő óvintézkedések, azaz használta a biztosított a megfelelő védőfelszereléseket. Ha minden szabályt betartott, akkor fizetni fognak. Ellenkező esetben nem.

Extrém esetek

Mint látható, van sok eset, amikor nem fognak fizetni. De olyan extrémek is vannak ezeken felül, mint pl. az atomkatasztrófa vagy a háború. De egy HIV fertőzés miatti halál esetén sem fognak fizetni.