Hogyan és kinek segít a Montessori torony?

A Montessori torony népszerű fejlesztőeszköznek bizonyult a totyogók és a kisgyermekek számára. A Vesszőparipa webáruházában olyan fajátékok találhatók, melyek segítik gyermekeink készségeit fejleszteni, így többek között a Montessori torony is megtalálható a kínálatukban.

Maria Montessori és az ő tornya

Maria Montessori neve ismerősen csenghet minden modern, gyermekneveléssel foglalkozó szakember, sőt felkészültebb szülők számára is. Ő helyezte először a gyerekeket a nevelés középpontjába. Kitartó munkája eredménye a Montessori-módszer, amellyel az óvodákban foglalkoztatják a gyerekeket. Ezekhez hasznos kiegészítők a Montessori játékok, amelyekkel a gyermek önállóan játszhat, tanulhat, és ellenőrizheti magát. Így nem utánzással, hanem saját erejéből fejlődik, jön rá egy feladvány nyitjára.

Az egyik ilyen játékot hívják Montessori-toronynak, amely lényegében egy rúdra fűzött színes fakarika-sor. A gyermeknek a karikákat kell megfelelő sorrendben egymásra rakosgatnia, és így felépítenie a tornyot.

Csupa előny

A Montessori-tornyok egyszerűek és nagyszerűek. Felnőttek talán túlságosan is egyszerűnek gondolhatják a feladatot, de az egyéves gyermekek számára igazi kihívást nyújtanak. Segítenek a finommotorikus készségek fejlesztésében: ez már újszülött korban elkezdődik, de a gyerekkéz izmait erősíteni kell, például úgy, hogy a torony elemeit megfogja és a helyére teszi.

Persze számít az is, hogy a gyermek meg tudja találni, melyik elem a kisebb, melyik a nagyobb. Az ügyesebb csecsemők erre már 7-8 hónaposan képesek, de rendszerint csak egyéves kor felett sikerül megoldani a kihívást, mert fejleszteni kell a soralkotási készségüket is. Erre jók a különféle méretű karikák. Ha megvan a sorrend, a gyermeknek fel kell azokat fűznie a rúdra. Ez jó szem-kéz koordinációt követel meg, amit fejleszthetünk ezzel a játékkal, vagy akár egy formabedobó feladvánnyal. Ha a baba már tud stabilan ülni, akkor hosszú ideig lekötheti őket ez a színes, jól megfogható fajáték.

Ideális esetben Maria Montessori útmutatásait követve a Montessori torony fából készül, a karikáit pedig színesre festik, ugyanis így is javíthatjuk a színfelismerő képességet a csecsemőknél. Vannak kockákból vagy egyéb mintákból építkező fajátékok, kirakók, amelyek a karikákon túl segíthetik a formafelismerést is.

Logikai kihívás

Azontúl, hogy mennyi készséget fejleszt egy ilyen Montessori-torony, azt is látnunk kell, hogy ez valójában a gyerek első igazi logikai játéka. A kihívás fejleszti a baba kudarctűrését is: nem fogja elsőre sikeresen kirakni a tornyot, de megtanulhatja, hogy a kitartás előbb-utóbb eredményt hoz: újra neki fog állni, hiszen jól fogható, jól kezelhető darabokból álló játékról van szó, amire a gyerekek szívesen összpontosítanak, szinte elmerülnek benne, annyira meg akarják oldani a kihívást

Ha tökéletes ajándékot keresünk babánknak, nem is kell tovább bolyongani, a Montessori toronynál ideálisabb aligha létezik!