Markolat választása és szerelése: hogyan álljon neki?

Bringázás közben a legnagyobb terhelésnek a kézfej és a csukló van kitéve, ezért nem mindegy, hogy milyen a járgány a markolata. Persze, nemcsak ezen múlik, hogy rövid időn belül megfájdul-e a kéz, hanem például azon is, hogy eleve hogyan fogjuk a kormányt.

Van, amikor egy kerékpáros kesztyű viselése meghozza az enyhülést az ízületeknek, azonban a helytelen kéztartásból eredő panaszok ellen hatástalan. Ebben a cikkben végigvesszük, hogy mi lehet a megoldás, ha Önnek is gyakran fájdul meg a csuklója tekerés közben.

Kell egy jó markolat

Erre nincs általánosan bevett megoldás, meglehetősen szubjektív, hogy kinek melyik típus lesz kényelmes használat közben. A Kerékpárwebshop.eu markolat és bandázs készletében is megtalálja a két fő irányvonalat képviselő termékeket, amik lehetnek puhák vagy keményebbek. A szivacsból vagy puhább műanyagból készült markolatok vitathatatlanul komfortosabbak, viszont hátrányuk, hogy sűrűn kell cserélni. A keményebb Kraton gumiból gyártott darabok ellenállóbbak, tartósak, ellenben lehet, hogy pont emiatt törni fogja a tenyeret. A két véglet közötti köztes kialakítású modelleket érdemes tesztelni, hogy melyik válik be az Ön számára igazán.

Mintázat és hosszúság

A bandázsok többsége egyszerű körkörös mintázattal kapható, már ha van rajta egyáltalán. Sok esetben nincs jelentősége a biciklis kiegészítőkön megjelenő dizájnnak, itt azonban funkciója van. Az izzadt tenyér csúszósságát hivatott ellensúlyozni, ezért ha kimelegszik pedálozás közben, jó szolgálatot tehet a bordázott felület.

Az eltérő hosszúságú és átmérőjű termékek szintén személyes preferenciák miatt szükségesek. Minél hosszabb a termék, annál nagyobb területen tudjuk megfogni a kormányt, de a fékkar miatt nem minden cangára szerelhető fel. Az átmérő mérete pedig azért hasznos, mert egy vastagabb típusra apró tenyér felülettel rendelkező bicajos nehezebben fog tudni hatékonyan ráfogni. Ennek okán a kisebb átmérővel rendelkezőt kicsi tenyérhez, a nagyobbakat méretesebb kézhez javasoljuk.

A szerelés lépései

Először is le kell applikálni a régi markolatot a kormányról. Erre több módszer is alkalmas, például egy éles vágószerszámmal hosszában elvágjuk, és már le is lehet fejteni. Ha ennél kíméletesebb megoldásra vágyik, mert esetleg még nem szeretné kidobni a lecserélt bandázst, akkor injekciós tű segítségével arra is van lehetőség, hogy sértetlenül tudja lehúzni. Ha ezt a szisztémát követi, akkor első lépésben a végdugókat kell kivenni a helyükről. A tűbe szívjon fel vizet, majd több ponton is fecskendezze a markolatba. Ezután már könnyen le tudja húzni a kormányról.

Tisztítsa meg a kormányt, mielőtt az új terméket felszereli. A leszedéskor már megtapasztaltuk, hogy “szárazon” elég nehézkes a markolat mozgatása, így a felszereléshez is szükséges valamilyen folyadék, például készítsen maga mellé egy üveg hajlakkot. Fújjon bele körkörösen, hogy mindenhová egyenletesen jusson, majd egy határozott mozdulattal csúsztassa a helyére a markolatot. Ezzel már készen is van!