Változatos tavaszi koncerteket tűzött műsorra a Concerto Budapest

Sűrű május elé néz Magyarország egyik vezető zenekara: angliai turnéja előtt a Gidon Kremert és zenekarát köszöntő három hangversennyel, a Magyar Kincsek zárókoncertjével és ingyenes Promenád-koncertekkel várja közönségét a Concerto Budapest.

Kremerata Baltica & Concerto Budapest – 2022. május 14-15., Zeneakadémia

25 éve, 50. születésnapján „lepte meg” magát a világhírű hegedűművész, Gidon Kremer fiatal balti zenészekből álló együttesének megalapításával, így idén nemcsak a Kremerata Baltica negyedévszázados fennállását, de a 75 éves zenekarvezetőt is köszöntheti a magyar közönség.

A Concerto Budapesttel közösen május 14-én és 15-én összesen három koncertet adnak a Zeneakadémián. A két, 19.30-kor kezdődő hangverseny korokon és nemzeteken átívelő műsora új perspektívából mutatja meg Bartók, Csajkovszkij, Schumann, Schnittke és kortárs balti szerzők műveit.

Május 14-én a késő esti Premier-koncerten a Gidon Kremer kezdeményezésére létrejött, többszerzős „Eine (andere) Winterreise” ciklus magyarországi bemutatójára kerül majd sor.

Gidon Kremer és Keller András / Fotó: Valuska Gábor

Concerto Budapest: Magyar Kincsek – 2022. május 19., Pesti Vigadó

A Magyar Kincsek sorozattal évek óta hazánk zenei kincseinek felfedezésére hívja közönségét a Concerto Budapest. Az idei évadzáró koncerten május 19-én a Pesti Vigadóban Rózsa Miklós, Bartók Béla és Liszt Ferenc egy-egy műve hangzik majd el Szűcs Máté szólójával és Kovács János vezényletével.

Ingyenes Promenád-koncertek – 2022. május 27-29., több helyszínen

Május 27. és 29. között összesen öt, regisztrációt követően ingyenes koncerten vehetnek részt az érdeklődők a Concerto Budapest Promenád sorozatában.

Május 27-én 15.30-kor az Olasz Kultúrintézetben a zongorista házaspár, Várjon Dénes és Simon Izabella lép színpadra négykezes darabokkal.

Ugyanaznap 17.30-kor Várjon Dénest nagyzenekarral is hallhatja a közönség az Olasz Kultúrintézetben. Mozart egyik legkorábbi zongoraversenye mellett Beethoven egyik emblematikus kompozíciója, a gyászos c-mollból induló, ám diadalmas C-dúrban záró V. szimfónia hangzik majd el.

Kihagyhatatlan a kortárs zene és Ligeti György rajongóinak a magyar zeneszerző születésnapjának előestéjén, május 27-én a BMC-ben rendezett koncert Eötvös Péter vezényletével. A komponista olyan híres alkotásai is elhangzanak majd, mint a Szimfonikus költemény 100 metronómra vagy a Csellóverseny, emellett Vidovszky László Autokoncertje és John Cage leghíresebb alkotása, a 4’33 is helyet kapott a műsorban.

Eötvös Péter / Fotó: Posztós János

Május 28-án az Olasz Kultúrintézetben Haydn Évszakok oratóriuma csendül majd fel Takács-Nagy Gábor vezényletével, végül a Promenád-sorozat zárásaként ugyanezen a helyszínen 19.30-kor Keller András vezényletével Bartók Concertója és Kodály Galántai táncok című kompozíciója hangzik el.

További információ: www.concertobudapest.hu