Töretlenül nő a napelemek telepítésének száma az USA-ban

A napelemes rendszerek létjogosultsága, sőt, minél nagyobb mértékben történő alkalmazásának szükségszerűsége napjainkban már senki számára sem lehet kérdés. Közvetlenül megtapasztaljuk a klímaváltozással járó következményeket.

Az egyes országok egyre nagyobb mértékben igyekeznek bővíteni a megújuló energiaforrásokból származó energiák jelenlétét, s ehhez különböző lépéseket tesznek.

Támogatások, hogy minél szélesebb körben elterjedjenek a napelemek

Nemcsak külföldön, hanem itthon, Magyarországon is sokféle támogatás elérhető, melyeket többek között azért igényelhetünk, hogy még jobban megérje a napelemes rendszerek telepítése, akár magánszemélyekről, akár vállalatokról van szó.

Ezek a pályázatok lehetővé teszik azt, hogy jóval alacsonyabb bekerülési költségből, s így sokkal előbb megtérülő befektetésként vásároljunk és telepítsünk ilyen szisztémákat.

A Napelemespályázatok komplett szolgáltatásainak keretében megismerhetjük az aktuálisan rendelkezésünkre álló, elérhető pályázati, illetve támogatási opciókat. A megbízás részeként pedig nincs más teendőnk, mint megvárni, amíg megvalósul a folyamat minden egyes lépése. Hiszen a benyújtandó anyagok megírásától kezdve a tervezésen, engedélyeztetésen és kivitelezésen át mindenről gondoskodnak.

Milyen megtérülési idővel kalkulálhatunk?

A megtérülési idő kiszámításához figyelembe kell venni azt, hogy mennyibe került a komplett rendszer, hogy milyen energiaárakra kellett volna költeni. Érdemes figyelembe venni azt a tényt is, hogy a korszerűsítés révén milyen mértékben növekedett az adott ingatlan mértéke.

A napelemes szisztéma árának becsléséhez a Napelemespályázatok oldalán külön kalkulátor is rendelkezésre áll.

Az USA új rekordok felé tekint

Szeretjük látni a külföldi példákat, s erre remek alkalmat ad az EIA (Energiainformációs Adminisztráció) legújabb jelentése, amely szerint az USA-ban már idén megvalósul a 22 GW teljesítőkapacitás, amely új rekordot is jelent egyben. Az adat értelmezéséhez jó tudni, hogy ezáltal a napenergiából származó energia nagyjából a fele lesz az elektromos hálózatból nyerhető áramnak.

Az ezt követő két évben pedig további, mintegy 85 GW teljesítményt jelentő napelemes rendszer telepítése van tervben, amelyből majdnem 50% lesz közüzemi méretű rendszerekből származó.

Ez tehát azt jelenti, hogy nemcsak a lakosság lelkesedésének köszönhető a töretlen lendület és fejlődés. Mivel a rendszerek kivitelezésével járó kiadások csökkenése várható, továbbá jelentős adókedvezmények is társulnak a fejlesztésekhez, ezért még további bővítések is várhatóak.

Mindemellett az energia tárolására szolgáló akkumulátoros rendszerek is növekedni fognak. Ezek tehát a külföldi példák, amelyeket ösztönzőleg és követendő példaként értelmezhetünk.