Matcha tea mellett elhagyhatod a kávét – mennyi koffein van a zöld teában?

A matcha teának számos pozitív egészségügyi hatása van amellett, hogy egész napos frissességet biztosít. Ha te is szeretnél zöld teára váltani a mindennapokban, akkor biztosan felmerült már benned néhány kérdés.

Mennyi koffein lehet egy csésze zöld teában? Valóban pótolható a kávé matcha teával a mindennapokban? A zöld teázók szerint nincs szükség más koffeines italra, ha a matcha tea a mindennapok részévé vált. Járjunk utána az igazságnak!

A koffein hatásai

Jellemzően kávébabok, kóla diók, kakaóbabok, tealevelek és guaranabogyók tartalmaznak koffeint. Hatására fél óra alatt éberebbé válhatsz, hiszen serkenti a központi idegrendszert, miközben a légzés-, illetve pulzusszámot is megnöveli. Ennek köszönhetően emelkednek az anyagcsere-folyamatok, a test hőmérséklete, valamint a szív frekvenciája is.

Melyek a legmagasabb koffeintartalmú italok?

  • 100-140 mg/csésze a vad Pu’erh teában
  • 60-120 mg/csésze az Amerikai kávéban
  • 90-100 mg/csésze az Espresso kávéban
  • 80-100 mg/csésze a zöld Pu’erh teában
  • 70-90 mg/csésze a japán zöld teában
  • 70-90 mg/csésze a kínai zöld teában
  • 60-80 mg/csésze a fekete teában

A zöld teák és a matcha tea

A kávéval ellentétben a zöld tea például tartalmaz L-theanine-t, ami a koffein hosszabb távú felszívódásért felel. Ez azonban nem csökkenti az energia növekedését, hanem elosztja azt egész napra. A magas antioxidáns tartalommal további pozitív élettani hatások érhetőek el.

A zöld tea tulajdonképpen ugyanaz a növény, mint a fekete tea, azonban az előállításban kell keresni a különbséget. A fermentáció során a levelek az oxidáció miatt elszíneződnek. A zöld tea esetében azonban nincs fermentáció: ezáltal magasabb lesz a cserzőanyag és a koffein szintje is.

A matcha tea elkészítésénél 1 grammnyi tea leforrázásával 34 mg koffeint kaphatsz, ami harmada az azonos mennyiségű kávénak. Ezért a koffeintúladagolás elkerülésére és a pozitív egészségügyi hatások miatt érdemes inkább matcha teát innod. Ez a tea azonban nemcsak önmagában fogyasztható. Mutatunk is néhány receptet a matcha tea különlegesebbé tételére az M Matcha oldalán!

Koffeintartalmak közötti különbség

A kávé és a tea között már régóta megy a vita: ugyanannyi a koffeintartalmuk? Ez azonban könnyen kideríthető az alábbi mérésekkel. A száraz formában mért kávé és tea esetében a tea tartalmaz több koffeint. Ha viszont lefőzöd őket, akkor ez megfordul. Van egy szabály, hogy bizonyos teaféléket a megfelelő hőfokon kell leforrázni a tökéletes elkészítés kedvéért.

Nézzük is meg:

  • fekete teát 100°C-on, 4-6 percig
  • a fehér teákat 80°C-on, 4-6 percig
  • zöld teákat 70°C-on, 2-4 percig

De mitől lesz más a koffeintartalom a teákban? Nem véletlenül gyűjtöttük össze a forrázási hőfokokat és az áztatási időket. Ez ugyanis nagyban befolyásolja a kioldódó koffein mértékét is. A zöld és a fehér teákban tehát kevesebb koffeinnel kell számolnod.