Mire kell figyelni a kis alapterületű fürdőszobák berendezésekor?

Az apró helyiségekben, vagyis a nyolc négyzetméter alatti fürdőszobákban is lehet csodát tenni. Csupán alapos tervezés, ötletes bútor- és szaniterválasztás és megfelelő inspiráció szükséges hozzá.

Nemcsak a nagy méretű fürdőszobákat lehet látványosan berendezni, hanem a kisebb helyiségekből is ki lehet hozni a legjobbat. Az alábbiakban ehhez mutatunk néhány hasznos tanácsot, melyeket érdemes figyelembe venni.

Kád vagy zuhanyzó, esetleg mindkettő?

A tökéletes fürdőszoba kialakításakor első lépésként azt kell eldönteni, hogy zuhanyzóra vagy pedig kádra lesz-e szükség. Esetleg mindkettőre? A döntés csupán az egyéni igényeken múlik. Ha mindkettő kelleni fog, akkor olyan zuhanytálcát érdemes választani, mely minikádként is funkcionál. Ez a lehetőség igazán praktikus megoldást kínál minden helyzetben.

Mindenképpen sarokba illeszthető, negyedköríves formájú változat mellett érdemes dönteni a helytakarékosság miatt. Ez a típus bátran használható ráérős zuhanyzásokhoz, de a gyermekek fürdetéséhez is ideális. A kompakt megoldások valóban helytakarékos lehetőségek, minden fürdőszobában használhatóak.

A szaniterek és a bútorok tökéletesen harmonizáljanak egymással

Természetesen az összhang megteremtésére a kisebb terek esetében is szükség van. A letisztult hatás érdekében fontos, hogy a szaniterek és a bútorok tökéletesen harmonizáljanak egymással. Természetesen a praktikumra is figyelni kell, hogy a fürdőszoba élhető legyen. Ennek érdekében mindenképpen elegendő helyet kell biztosítani a zuhanyból vagy a kádból való kilépéshez, továbbá a szekrényajtók kinyitásához. Szóval a mérésekre feltétlenül időt kell szánni.

Érdemes a kisebb helyiségekbe tervezett koncepciók közül választani, melyek részei könnyedén variálhatóak. Ennek köszönhetően az alaprajzhoz igazítható a kialakítás. Például arra is van lehetőség a helytakarékosság érdekében, hogy a kád fölé belógjon egy aszimmetrikus mosdókagyló. Ezzel a lehetőséggel is lehet helyet spórolni a fürdőszobában.

Érdemes a keskeny és magas szekrényeket választani

A kis alapterületű fürdőszobák esetében elengedhetetlen a rend érdekében, hogy mindennek meglegyen a helye. Ha ez nincs így, akkor rendetlenség és túlzsúfoltság lesz az eredmény. A kisebb helyiségeknél érdemes a keskeny és magas szekrényeket választani, valamint a nagy befogadókapacitással rendelkező mosdókagyló alatti tárolókat. Ezek elegendőek ahhoz, hogy minden tisztítószer, kisgép és kiegészítő kényelmesen elférjen. Így könnyebb rendet tartani a fürdőszobában.

Ha a fürdőben kap helyet a WC, akkor mindenképpen olyan változat mellett érdemes dönteni, mely tökéletesen illik a koncepcióhoz. A kisebb helyiségek esetében a falra szerelhető csészéket javasolt választani. A többi szaniterhez hasonlóan fontos, hogy minőségi alapanyagból készüljön és modern dizájnnal rendelkezzen.