Mintha egy másik világba csöppennénk a magyar falvak virágzó cseresznyeszilvafái között

Az elkövetkezendő napokban érdemes lehet a Nógrád megyei Berkenye vagy a Heves megyei Gyöngyöstarján felé vennetek az irányt, ugyanis a tavasz beköszöntével mindkét településen virágba borulnak a különleges látványvilágukról ismert cseresznyeszilvafák.

Fotó: Szabó Gyula

Magyarország egyik legszebb útjaként tartják számon a Gyöngyöstarján felé vezető szakaszt, amely Gyöngyöstől csupán öt kilométerre található, és igazi természeti csodát rejt. A településhez közeledve már messziről látszik a több mint száz, útmenti, rózsás árnyalatban pompázó hatalmas fa. A vérszilvafák akár nyolc méter magasra is megnőhetnek, terebélyes lombkoronájuk pedig minden év április elején virágba borul.

A virágok enyhén illatoznak is, ezzel üzenve mindenkinek, hogy megérkezett a tavasz.

A fasort több mint 30 évvel ezelőtt ültették az akkori Faluszépítő Egyesület tagjai, akik azóta is nagy odafigyeléssel gondozzák őket, az időnként elszáradt egyedeket pedig pótolják.

blank
Fotó: Szabó Gyula

Útközben pont szemben találjuk magunkat a Mátra déli oldalával, a hegység pedig minden szépségével együtt még lenyűgözőbbé teszi az autózást. A látvány nagyon hasonlít a Japánban nemzeti jelképként ismert cseresznyefa virágzásához, nem kell azonban olyan messzire mennünk, hogy hasonló élményben lehessen részünk. A fasor túloldalán a település hatalmas, 472 hektárnyi szőlőterületét is megcsodálhatjuk.

A vérszilvafasor jó ideje a falu jelképévé vált, ezért lakói fokozottan védik, hogy még sokáig gyönyörködhessenek benne ők és a látogatók is.

blank
Fotó: Szabó Gyula

Nógrád megye délnyugati részén találjátok Berkenyét, amely egészen hasonló látványvilággal vár majd benneteket. A virágzásnak köszönhetően teljesen más arcát mutatja a Börzsöny szomszédságában található községhez vezető út, amely 60 kilométerre található Budapesttől.

Az út két oldalán virágzó vérszilvafák törzsénél aranyeső bokrok bújnak meg, így téve még különlegesebbé az összképet.

Az útszakasz igazi turistalátványossággá vált az elmúlt években, hiszen szerte az országból érkeznek kirándulók és természetfotósok a Nógrád megyei településre, hogy megörökíthessék ezt a természeti csodát.

blank
Fotó: Szabó Gyula

A fák termése – egy savanykás ízű, kisméretű gyümölcs – ehető, de mindkét település esetében elsősorban inkább esztétikus megjelenése miatt ültették őket. Érdemes sietnetek, amennyiben még pont virágzáskor szeretnétek megnézni a vérszilvafákat. A vérszilva ugyanis viszonylag hamar elvirágzik, ezért nem sokáig láthatjátok őket teljes pompájukban. Bármelyikre esik majd a választásotok, töltsetek el néhány órát a közelben található falvakban is, és fedezzétek fel a térség további szépségeit!

Nincs tavasz tulipán nélkül! Mutatunk 13 helyszínt, ahol már elkezdődött a tulipánszüret: