Pezsgő programkavalkáddal ünnepli az áprilist Buda szívének kultközpontja

Buda szívének kultközpontja, a MáraiKult egy csokorra való zenei programjából ajánlunk nektek ezúttal áprilisi gyöngyszemeket.

Az intézmény színterein népzene és világzene, jazz, kortárs versfeldolgozás, klasszikusok mai szemmel, gyerekdalok, boleró és bossa nova is színesíti a kínálatot, méghozzá a Márai Sándor Művelődési Házon kívül még két budai helyszínen.

Különleges zenei csemegék

A Jókai Anna Szalonban indítjuk zenei kalandunkat, ahol április 1-én Károlyi Katalin háromrészes dalirodalmi koncertsorozatának első alkalmával rajtol el az áprilisi programkínálat.

Rögtön két zenei különlegességgel folytatódik zenei utazásunk, ezúttal már a Márai Sándor Művelődési Házban. Bátran mixelik majd a zenészek Mozart zenéjét az aktuális zenei stílusokkal az április 2-i JazzaJ koncerten, ahol a formáció vendége a klasszikus zenét játszó Sonus Cordis Trio lesz.

Április második hétvégéjén, pénteken és szombaton közösségépítő kreatív zenei játékra hívja a zenebarátokat a Metrum Ensemble. Április 10-én, vasárnap esti vendégükkel, Kemény Zsófi író, költő, slammerrel adnak koncertet, ahol Kemény István versei mellett elhangzanak Kemény Zsófi slamek, versek és novellák, de felcsendülnek Johann Christoph, Carl Philipp Emmanuel, Wilhelm Friedemann és Johann Sebastian Bach zeneművei is.

Április 10-én Kemény Zsófi slamek, versek és novellák csendülnek fel. Fotó: Hajas Orsolya

Koncertshow és zenei utazás

Különleges zenei csemegét kínál az április 7-i Fly me to Budapest koncertshow, a Márai Sándor Művelődési Házban. Két kivételes olasz előadóművész, Giuseppe L. Bonifati és Maestro Claudio Passilongo varázslatos showkoncertjén a boleró, a jazz és a bossa nova műfajok legnagyobb sikereit, zenei ikonjait idézik meg egy meglepetésekkel és interakciókkal teli koncertshow keretében.

A szórakoztató zenei esten Tony Renis, Yves Montand és Frank Sinatra örökzöldjei mellett felcsendül Kovács Kati egyik dala is, miközben a közönséget Magyarországról Olaszországba, Spanyolországba, Franciaországba, majd Latin-Amerikába, Ázsiába repítik.

Felejthetetlen formációk és harmóniák

A Márai Sándor Művelődési Ház a Magyar Költészet Napját és méltóképp ünnepli. Cseh Tamás estjük keretében Cseh Tamás és Bereményi Géza örök érvényű verseiből és dalaiból szemezget a négytagú Cseh Tamás Projekt és formál különleges előadást április 11-én este.

Rendhagyó hangszerösszeállítás jellemzi majd a húsvét utáni első koncertet április 24-én. A hazánkban ritkán hallható Arenszkij vonósnégyest hallhatjuk, különleges hangzásuk a MáraiKult dísztermében csendül fel a vasárnap 11 órakor kezdődő matinékoncerten, ahol az ukrán brácsaművész, Maxim Rysanov és Kelemen Barnabás hegedűn, míg csellón Kokas Dóra és Rohmann Ditta játszik felejthetetlen harmóniákat.

Programok kicsiknek és szüleiknek

Amíg a szülők a koncertet hallgatják, addig a gyerekeket önfeledt énekléssel és játékkal várják. Azoknak a 4 és 7 év közötti gyerekeknek szól a Beethoven+ Zeneovi, akik szeretnek énekelni, táncolni, mondókákhoz, dalokhoz tapsolni és önfeledten zenére mozogni.

blank

De április 24-én este is érdemes lesz visszatérni a MáraiKult falai közé, hiszen a több mint tizenöt éve nagy sikerrel működő Misztrál Klub vendége ezúttal Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák lesz.

Határtalan zeneélmény

Április 28-án a blues szerelmeseit várja az első kerület egyedülálló műemléki épületegyüttese, a Virág Benedek Ház, ahol Pribojszki Mátyás havonta jelentkező szájharmonika klubja kerül megrendezésre.

blank
Virág Benedek Ház – Fotó: Fürjes Viktória

Április 30-án egy különleges zenés estén régi idők mozijához hasonlóan nézhetünk múltidéző képeket a Fortepan Masters – Megélhető fotókönyv vol.2 programjának alkalmával. A Pándi Balázs – Víg Mihály duó után az Amoeba zenekar improvizál a XX. század kedvenc fotóörökségének képeire, pont, ahogy régen a zongoristák szólaltatták meg a némafilmeket.

Még több zenei programot ezen a linken találtok.