Mesélnek a fővárosi épületek: Budapest ötágú csillagai

A fővárosi rengetegben számtalan érdekes részlet ragadhatja meg a nyitott szemmel járók figyelmét. Többek között például azok az ötágú csillagok, amelyeket épületek tornyán és homlokzatán lehet megpillantani. Míg bizonyos részük a kommunizmus hátrahagyott emléke, mások egyéb okból kerültek a helyükre. Ebben a cikkben megidézzük a múltat, és felfedezzük Budapest néhány ma is létező ötágú csillagát.

Az ötágú vörös csillag a szocializmusban vált Magyarország egyik nemzeti jelképévé, aminek követkeményeként megjelent az 1949-ben megváltoztatott állami címerben (Rákosi-címerként vált ismertté). Ezzel egyidőben felkerült számos, városképileg kiemelt helyen álló épület homlokzatára továbbá közlekedési járművekre, sőt, közparkok irágágyásaiban is helyet követelt magának. A szovjet jelképek gyakorlatilag elárasztották az országot.

A következő helyszíneken már hiába keresnénk ötágú csillagokat, mert azok sok évvel ezelőtt eltűntek. Csupán régi fotókon akadhatunk nyomukra.

Ikonikus helyszínek a fővárosban, melyeket egykor ötágú csillag díszített

Országház

Ami a fővárost illeti, a vörös csillag nem hiányozhatott a Parlament homlokzatáról sem. Az épület két pontján kapott helyet: a Rákosi-címer részeként a főbejárat felett, illetve a kupola világító csúcsdíszeként. Utóbbi – háromméteres átmérőjével – távolról is jól látható volt. A több mint másfél tonnás vas- és üvegszerkezetet 1950-ben tervezték, és hatalmas súlyával indokolttá tette a kupola tetőszerkezetének megerősítését. Lefűrészelését 1956-ban többízben megpróbálták, de a masszív szerkezettel akkor nem sikerült elbánni. Végül 1990-ben, a szocializmus bukását követő felújítás alkalmával tudták szétszerelni és eltávolítani. Jelenleg az Országgyűlési Múzeum egyik kiállítási tárgya.

Budapest, Parlament
Fotó: Fortepan/Urbán Tamás

Az ötágú vörös csillag ott éktelenkedett még például a város felett, azaz a János-hegyi Erzsébet-kilátó csúcsán, a Nemzeti Múzeum timpanonján, a Clark Ádám téri alagút tetején és a Vígszínház épületén, de a Keleti pályaudvar homlokzatáról sem hiányozhatott. 1955-ben az akkori Moszkva téren is kerestek neki helyet, méghozzá a Postapalota tornyán. Szerkesztőségünktől nem messze, a Kálvin tér Múzeum utca felőli részén is volt ötágú vörös csillag: egy tűzfalra került fel, és 1956-ban az elsők között verték le.

Kálvin tér
Fotó: Fortepan/UVATERV

Ha a múlt hátrahagyott, ma is létező emlékei után kutattok, nem az Országház tetejéről leeszkábált történelmi emlék az egyetlen, amit meg tudtok nézni. Mutatjuk, mit keressetek!

Budapest ötágú csillagai ma

Újpesti Városháza

Ugyan a hírhedt vörös csillag egykor Budapest több emblematikus helyszínén feltűnt, napjainkban alig találni olyan helyet, ahol még felfedezhető. Kivétel például a IV. kerületben megtalálható, Szent István téri városháza épülete. A kommunista hatalomátvétel után, 1950-ben Újpestet a fővárosba olvasztották, és a kétszintes épületre is felkerült Budapest új, vörös csillaggal kiegészített címere. A címerről az 1999-es felújítás alkalmával sem tüntették el az önkényuralmi jelképet, így a városháza jobb oldali tornya alatt ma is látható.

Egykori Hungária Nyomda

A Podmaniczky Frigyes tér sarkán, a Bajcsy-Zsilinszky út 34. szám alatt található, 1888-ban épült háztömb látszólag szintén viseli még a kommunizmus nyomait. A környéken járó sasszemű nézelődőknek feltűnhet, hogy a tornyon ötágú csillagok jelennek meg, bár a színük nem piros. Az épület címe korábban Waiznerstrasse (Váci utca) 34. volt, akkoriban ott működött az 1873-ban Bródy Zsigmond által alapított Hungária Nyomda és Kiadóüzlet. Érdekesség, hogy a szóban forgó nyomda egy ideig hitelben vállalta a 20. századi magyar irodalom meghatározó folyóirata, a Nyugat nyomtatását.

Budapest
Fotó: Google Maps

Eszperantó park, Tabán

A hivatalosan nem létező Eszperantó park 1966-ban kapott volna nevet, méghozzá a hazánkban tartott, 51. Eszperantó Világkongresszus apropóján. A parkban (a Hadnagy utcában, a Rác gyógyfürdő előtt) emlékkövet helyeztek el, rajta a park nevével és egy ötágú csillaggal. Joggal merülhet fel a kérdés, vajon 1966-ban miért kerülhetett ötágú csillag egy park megkeresztelésének emléket állító mészkő kockára? A magyarázat egyszerűbb, mint gondolnánk. Nem a kommunizmus, hanem az eszperantó nyelv jelképéről van szó: az öt kontinenst szimbolizáló zöld csillagról.

blank
Fotó: Globetrotter19 (Wikipédia)

A fővárosi terek és épületek sok-sok izgalmas titkot tartogatnak, amelyeket akár a helyi tömegközlekedési eszközökön utazva felfedezhettek. Járjatok nyitott szemmel a városban, megéri!