Újra látogatható a világszerte egyedülálló remeteség Budapesttől egy órányira

Újabb műemlék épületegyüttes újulhatott meg a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében. Az Oroszlány határában található kamalduli remeteség március 5-én nyitotta meg kapuit a látogatók előtt.

Fotó: Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram Facebook

A rekonstrukció során felújították a némaságot fogadott szerzeteseknek otthont adó cellaházakat, helyreállították a csonka templomtornyot, megújították a barokk rendszerű, teraszos kiképzésű díszkertet, valamint új, modern fogadóépületet létesítettek.

Az egyes cellaházakban a szerzetesi életre jellemző terek kaptak helyet, valamint korabeli tevékenységek megidézésével a remeteség gazdálkodása és a szerzetesek mindennapi tevékenységei váltak megismerhetővé.

Fotó: Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram Facebook

A felújított templomtorony, amely a remeteközösség lelki központja volt, a felújítás után kiállítótérként és kilátópontként működik. A templom kriptájában installációk és egy hologramos kisfilm segítségével ismerheti meg a látogató a barokk lelkiség halállal kapcsolatos gondolatait.

Egy korábbi felújítással megvalósult a 2300 négyzetméter alapterületű rendház szerkezeti és külső helyreállítása, a pince, a földszint, az emelet, valamint a növényszárító padlás teljes belső, műemléki rekonstrukciója, az egykori refektórium freskóinak restaurálása, illetve a belső díszudvar felújítása.

blank
Fotó: Kamalduli Remeteség, Majk Facebook

A termekben berendezett kiállítás bemutatja a remeteség 18. századi históriáját, a szerzetesek életmódját, megemlékezik II. Rákóczi Ferenc és a kamalduliak kapcsolatáról. A tárlat megjeleníti azt az időszakot is, amikor az épületből a remeteség alapítását egykor támogató Esterházy család grófi ágának vadászkastélya lett az 1860-as évektől.

Az épületegyüttes európai szinten is kiemelkedő értéket képvisel: a némasági fogadalmáról ismert szerzetesrendnek világszerte mindössze öt hasonló helyszíne maradt fenn.

Elérhetőség
Kamalduli Remeteség
majkiremeteseg.hu
2840 Oroszlány, Majkpuszta
Téli nyitvatartás (március 31-ig): kedd - vasárnap, 9-17
Nyári nyitvatartás (április 1. és október 31. között): kedd - vasárnap, 10-18

Forrás: MTI