Romantikus török műemlék bújik meg Budapest kertvárosában

Kevesen tudják, hogy Budapesten található az iszlám legészakibb szent helye: az 1543 és 1548 között épült türbe (sírbolt, mauzóleum) a romantikus, macskaköves, és embert próbálóan meredek Gül Baba utca tetején, a Rózsadomb oldalában foglal helyet.

Gül Baba türbéje madártávlatból / Fotó: Kurka Géza

Gül Baba egy harcos muszlim szerzetes volt, aki a Budát elfoglaló török haddal érkezett a városba. A legenda úgy tartja, hogy koporsóját még a szultán, I. Szulejmán is cipelte a végső nyughelyéig. A nyolcszögalapú, kupolás épület a Buda 1541-es ostromakor elhalálozott, Rózsák atyjaként is ismert török szerzetes földi maradványait hivatott őrizni.

Gül Baba sírhelye / Fotó: gulbabaalapitvany.hu

2015 és 2018 között nagyszabású török-magyar beruházás keretein belül gyakorlatilag teljesen újjászületett a türbe és az azt körülölelő függőkert, valamint új, műemléki környezetbe illő burkolatot kapott a meredek Gül baba utca.

blank
Gül Baba szobra / Fotó: gulbabaalapitvany.hu

A függőkertben több ezer növény veszi körül az andalgókat, többek között rózsakülönlegességek, tulipánok, nárciszok, kúszónövények és 140 fa ölelésében sétálgathatunk.

blank
Belső kert / Fotó: gulbabaalapitvany.hu

Ha tehetjük, a Gül Baba utcán át közelítsük meg a kilátópontként is népszerű sírhelyet, és ne a Mecset utcán sétáljunk fel. Ez utóbbi bár jóval könnyebben letudható útvonal, sokkal kevésbé romantikus, míg a Gül Baba utca egy falat szedett-vedett középkor, a maga minden bájával együtt.

blank
Az oszlopsor minden oszlopa egy kőtömbből készült, Zsolnay kerámia oszlopfőkkel / Fotó: gulbabaalapitvany.hu

A művészien megtervezett kert által körbeölelt türbe mellett egy, a török Buda hétköznapjait bemutató kiállítást is találunk, valamint több kiváló szpotot a város szépségében való gyönyörködésre. Nyitva keddtől vasárnapig délelőtt 10 és este 6 között.

Bővebb infó: gulbabaalapitvany.hu