5 mesés kirándulóhely Budapesttől egy karnyújtásnyira

Egy ideig még biztosan velünk lesz a hidegebb időjárás, ez azonban nem állíthat meg abban, hogy kicsit kimozduljunk, és egy kirándulás alkalmával új helyeket fedezzünk fel. Válogatásunkban segítünk eldönteni nektek, merre vegyétek az irányt ezen a hétvégén.

Ranzinger Vince-kilátó

A tatabányai Turul-emlékműtől 15-20 perc sétára található a Csúcs-hegy tetejére épült, egész évben szabadon látogatható Ranzinger Vince-kilátó. Az szerkezetet eredetileg Bányász-kilátónak nevezték, ugyanis egy ideig bányászati felvonóként használták. A 30 méter magas kilátó 1980-ban épült, egy 1978-ban történt bányaszerencsétlenség áldozatainak emlékére készítették el. Az építmény szerkezetét 2008-ban felújították, akkor kapta új nevét, Ranzinger Vince bányamérnök tiszteletére. Amennyiben a torony tetejéről szeretnétek megcsodálni a közelben fekvő városok (Tata, Oroszlány, Vértesszőlős, Környe) gyönyörű panorámáját, ahhoz összesen 156 lépcsőfokot kell megtennetek.

Fotó: Horváth Zsolt

Spartacus-ösvény

A Visegrádi-hegység oldalában kanyarog a térség egyik legszebb tanösvénye, a Spartacus-ösvény, amely alig néhány éve vált legális turistaútvonallá, a túrázók nagy örömére. Különleges nevét a 60-as években még aktív Helyi Ipari Szövetkezetek Spartacus Turista Egyesületéről kapta. A Pilisszentlászló és Visegrád között vezető, körülbelül ötkilométeres szakasz könnyű gyalogtúrának számít, tiszta, jól látható jelzésekkel ellátott, és csodálatos panorámát nyújt a kirándulóknak. Az ösvény az Apát-kúti-patak völgyében ér véget, a Bertényi Miklós Füvészkertben. Itt érdemes megpihenni és enni egy finomat a közelben található Ördögmalom Erdei Étteremben.

blank
Fotó: Szmandray Marcell

Szelim-barlang

Tatabánya felé közeledve már messziről észrevehető a tengerszint felett 289 méteren magasodó Szelim-barlang, amely a Gerecse-hegységben található, és hazánk egyik legismertebb barlangjai közé tartozik. A több mint 40 ezer éve keletkezett barlangot az 1930-as években kezdték el feltárni, ekkor vált jelentős régészeti lelőhellyé, ugyanis rengeteg ősemberi maradványt találtak benne. Később közkedvelt kirándulóhellyé vált nemcsak a helyiek, de más városból érkező túrázók számára is, hiszen rendkívül különleges helyszínnek számít. A barlang csupán 300 méterre van Tatabánya egyik nevezetességétől, a Kő-hegyre épült Turul-emlékműtől, így ha arra jártok, a szobrot is útba ejthetitek.

blank
Fotó: Horváth Zsolt

Bajdázó-tó

Királyrét egyik legszebb része egyértelműen a Bajdázó-tó és környéke, amelyet az 1700-as években hoztak létre, és nagy szerepe volt akkoriban a vasérckohászatban. Az elkövetkezendő évszázadokban a tó vize teljesen eliszaposodott, ezért 2010-ben helyreállították, azóta pedig ismét közkedvelt célponttá vált a kirándulók számára. A tó környezete nagyon hangulatos, gazdag állat- és növényvilággal rendelkezik. Ha szerencsések vagytok, szép idő esetén a vízben élő mocsári teknősök is megmutatják magukat egy-egy faágon sütkérezve. A partra építettek egy vízimalom-formájú pihenőházat, ez teszi teljessé a környék szépségét.

blank
Fotó: Szmandray Marcell

Kesztölc

A Pilis-hegység délnyugati lábánál fekvő, Kesztölc névre keresztelt község Budapesttől 39 kilométerre, Esztergomtól pedig mindössze 9 kilométerre található. A napjainkban is alig 2700 lakosú, kedves kis település igazi nyugalom szigete, így ha elvonulnátok kicsit a világ elől, mindenképp ezt ajánljuk úti célként. Kesztölc területéhez tartozik a mindössze három kilométerre található Klastrompuszta is, amelyről a fölé magasodó Kéménysziklának köszönhetően gyönyörű kilátás nyílik a környékre. A térség természeti csodáinak bejárására érdemes egy egész napot szánni, biztosan nem fogjátok megbánni.

blank
Fotó: Budapesti Tekergő