17 izgalmas szabadtéri program Budapesten és környékén

Termelői piacok, ruhavásárok, botanikus kertek és szabadtéri kiállítások nyomára bukkanhattok Budapesten, februárban is. Mutatjuk a kedvenc szabadtéri programjainkat a fővárosban!

Piacok és zsibvásárok | Séták és kirándulások | Ruhavásárok | Szabadtéri múzeumok és kiállítások | Botanikus kertek és arborétumok

Piacok és zsibvásárok a fővárosban

Budai Zsibvásár (minden szombaton és vasárnap)

Jó hírünk van azok számára, akik szeretik a hamisítatlan hangulatú bolhapiacokat, kirakodóvásárokat, börzéket! Minden szombaton és vasárnap 7-14 óra között a Budaörsi úti Virágpiac területe zsibvásárrá alakul. Szeretettel várják a kilátogató érdeklődőket, nézelődni vágyókat és „kincskeresőket”. Használt könyvek, régiségek, ruhák, ritkaságok, érdekességek, termelői finomságok, egyszóval minden van az Budai Zsibvásáron, amit csak a rögtönzött árusok épp kínálnak!

Termelői piac és közösségi ebéd az Élesztőházban (minden vasárnap)

2016-ban alapították a Pancs Gasztroplacc elnevezésű vásárát, amely tárt karokkal várja vásárlóit minden vasárnap délelőtt 9 és délután 2 között az Élesztőház udvarán. A portékák között isteni füstölt húsok, sajtkülönlegességek, granola széles választéka, adalékanyagmentes magyar és olasz pékáru, valamint vitaminokban gazdag, friss zöldségek kerülnek a pultra. A Pancs továbbá érdekes workshopokkal, jótékonysági programokkal és a hazai gasztronómiai szcéna ismert képviselőivel is hívogatja egészségtudatos látogatóit.

kiskertpiac az Anker közben (minden hónap második és negyedik vasárnapján)

Legközelebb február 13-án adózhatunk az Anker közben a a szabadtéri piacozás iránti szenvedélyünknek, ahol a közeledő Valentin-nap fényében rendezik meg a zöld szerelem vasárnap fantázianévre keresztelt eseményt. Mint mindig, ez alkalommal is környezetbarát, természetes designtermékek közül válogathatunk a kiskertpiacon, ahol akár virágokat, növényeket is beszerezhetünk.

Népsziget bolhapiac és vintage vásár (minden hónap második vasárnapján)

Nem hagyhatjuk ki a felsorolásból a minden hónap utolsó vasárnapján megrendezett Népsziget Bolhapiacot sem. Az eredetileg motorépítő-műhelyként és közösségi térként szolgáló ATNO Forge hangulatos raktárépülete időről időre használt kincsek piacává alakul, ahol műszaki cikkek, ruhák és kisbútorok között szemezgethetnek kicsik és nagyok, két- és négylábúak. A kincsvadászat mellett lángost, palacsintát, sört és fröccsöt is kapni, hogy biztosan jól induljon a vasárnap.

Bolhapiac a Kőbányai Kortárs Kultúr Központban (legközelebb: 2022. március 13.)

Kijelölt vasárnapokon az egykori Textilgyár belső udvarán a hozott kincsek végre elmesélhetik eddigi történetüket, és a biztató jövő felé tekinthetnek, hogy immár új gazdáik kezében, zsebében ismét mesébe kezdjenek. A Kőbányai Kortárs Kultúr Központ csapata gyerekkori nosztalgiától vezérelve hívja életre és hozza újra divatba a városi bolhapiacokat, mivel hiszik, ezeké a kézzelfogható és analóg tárgyaké a jövő.

Séták és kirándulások Budapesten és környékén

Szervezett kirándulás a Túrabarátokkal

Egy nagy maroknyi, lelkes, a természetet rendszeresen járó és felfedező csapat, a Túrabarátok kihagyhatatlannak bizonyuló gyalogos túrái februárban is felejthetetlen kikapcsolódást ígérnek Budapesten innen és túl, kezdő és tapasztalt túrázók számára.

2022. februári időpontok:

A Túrabarátok többnapos, határon túli kirándulásokat is szerveznek

Mutatunk egy rövid, 20 perces sétaútvonalat a belvárosi street art világába:

Sziklamászás a Vasalt Utakon

A testedzéssel egybekötött szabadtéri élményszerzésnek számos módja van, ezek közül a különböző nehézségi fokozatú via ferrata (hegyi útvonal létrákkal és lépcsőkkel, láncokkal és drótkötéllel biztosítva) túrák egyértelműen a legnépszerűbbek közé tartoznak. A jól kiépített hegyi útvonalakat profi vezetővel az élen, megfelelő felszerelésben (sisak, kantár, beülő, kesztyű – ezt általában bérelni lehet a szervezőktől) fedezik fel a túrázók, akik a táj szépsége mellett egy-egy újabb csúcs meghódításának is örülhetnek. A Vasalt Utak szombatokon és vasárnaponként rendszeresen szervez via ferrata túrákat, amelyeknek magyar célpontjai Csesznek, Tatabánya és a Bakony-járók paradicsomának tartott Cuha-völgy.

Eredj miniszobrok nyomába Budapesten:

Ruhavásárok Budapesten

Gardrób Közösségi Vásár (havonta több alkalommal)

Kinek ne lenne otthon számtalan ruhadarabja, melyet megunt, kinőtt, sosem vett fel, de sajnálja kidobni, mert ennél sokkal többre érdemesnek tartja őket? Tették fel a kérdést a Gardrób Közösségi Vásár szervezői, aztán kitalálták a ruhavásár ötletét. Te viszed a ruhákat, táskákat, kiegészítőket, csecsebecséket, ők pedig biztosítják a helyszínt és a közösséget. Ha pedig vásárlóként érkezel, itt garantáltan különleges darabokat találsz.

Vintage Légy-Ott a Szimpla Kertben (minden hónapban)

A Vintage Légy-Ott! azért több mint vásár, mert azon túlmutatva, hogy vintage és újrahasznosított ruhák és kiegészítők piaca, a fenntartható divatról folyó diskurzusba is szeretne bekapcsolódni, illetve szeretne hozzájárulni ahhoz, hogy szélesebb körben népszerűvé váljon a használt ruhák vásárlása a nagyon szennyező fast fashion divat helyett.

Ha nyakadba vennéd a várost megfizethető, egyedi ruhadarabok után kutatva:

Szabadtéri múzeumok és kiállítások a fővárosban

Aeropark Budapest

A nemzetközi repülőtér szomszédságában található Aeroparkot nehéz nem észrevenni. A múzeumban hatalmas gépcsodák és számos repülőtéri kiszolgálóeszköz hivatott testközelből bemutatni a magyar közforgalmú repülés elmúlt 60 évének fejlődéstörténetét.

Memento Park

A Budafokon található szoborparkban 42 meghatározó alkotás látható, melyek mindegyike 1945 és 1989 között, a korszak kultúrpolitikai elvárásainak megfelelően került felállításra a főváros utcáin és közterein. Itt tekinthető meg többek között a magyar-szovjet barátság emlékműve, Sztálin csizmája, valamint a híres Osztapenko-szobor is.

Ingyenes szabadtéri kiállítás a Várkert Bazárban:

Botanikus kertek és arborétumok Budapesten

ELTE Fűvészkert

Néha a legváratlanabb helyeken ér utol a romantika – erre bizonyíték a VIII. kerület büszkeségeként ékeskedő 18. században épített angolkert. Magyarország első botanikus kertjében elmélázhatunk a több száz éves páfrányfenyők mibenlétén, gyönyörködhetünk az orchideákban, de izgalmas látnivaló a különleges Victoria-ház medencéjében úszkáló óriás-tündérrózsa is, ami a szóbeszéd szerint egy felnőtt nő súlyát is elbírja. Mindezek mellett, Nemecsek Ernő egykori rejtekhelye, a Pálmaház is látogatható, ahol talán néhány vörösingesbe is belefuthatunk.

Téli nyitvatartás: minden nap 9-16 óráig

Fotó: Demeter Károly

Zuglói Japánkert

A mindig forgalmas Mogyoródi úttól egy köpésre, a zuglói házak tövében bújik meg az ország első japánkertje, amelyet a kerttulajdonos Varga Márton Kertészeti és Földmérési Szakképző Intézet névadó kertésze, tanára tervezett és épített 1928-ban. A háromezer négyzetméteren elterülő park alapját egy erősen tagolt partvonalú tórendszer adja, melyen számos lépőkövet helyeztek el, megkönnyítve a rejtett zugok felderítését és a különleges japán növények megcsodálását.

Téli nyitvatartás: minden nap 10-16 óráig

Még több eldugott kertet és parkot gyűjtöttünk össze ebben a cikkünkben:

Budai Arborétum

Télen is várja a látogatókat a Szent István Egyetem Kertészettudományi Karának Villányi úton megbúvó arborétuma a Gellért-hegy déli lejtőjén. Az Alsó és Felső Kertre tagolható parkban többek között sziklakert, kerti tó, 120 éves fák és számos madárfaj nyomára bukkanhatunk.

Téli nyitvatartás: Alsó Kert – minden nap 8-16 óráig, Felső Kert – hétfőtől péntekig 8-16 óráig

Soroksári Botanikus Kert

A 60 hektáron elterülő zöld ékszerdoboz a fővárosi nyüzsgés központjától mindössze 20 kilométerre kínál nyugodt kikapcsolódási lehetőséget a természet lágy ölén. A park jelenleg a Szent István Egyetem Kertészettudományi Karához tartozik, emellett viszont a természet iránt érdeklődőket is szeretettel látják a flóra között barangolni.

Téli nyitvatartás: hétfőtől csütörtökig 8-16 óráig, pénteken 8 és 12 között